Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Yunanistan bu gece ´bağımsız´ olacak!

Yunanistan´ın kreditörlerle imzaladığı ekonomik memorandum bu gece yarısından itibaren sona eriyor. Yunanistan kağıt üzerinde de olsa ´ekonomik bağımsızlığını´ tekrar kazanacak ve bu süreçte Çipras´ın yeni siyasi hamleleri merakla bekleniyor.

Yunanistan bu gece ´bağımsız´ olacak!

20. 08. 2018 Pazartesi

DUVAR ? Komşu Yunanistan bugün tarihi günlerinden bir tanesini yaşıyor. Yaklaşık sekiz sene önce komşu ülkenin gündemine yerleşen büyük ekonomik kriz yeni bir sürece giriyor. Atina´nın kreditörlerle imzalamış olduğu son memorandumun miadı bugün doluyor. Kağıt üzerinde Yunanistan bu gece yarısı itibari ile ?ekonomik bağımsızlığını´ tekrardan kazanıyor.

8 sene boyunca büyük sosyal ve ekonomik yıkımlara neden olan krizden çıkış emarelerinin belirmesi ile beraber Başbakan Aleksis Çipras yeni bir siyasi stratejiyi devreye sokuyor. Atina´daki son bilgi ve duyumlara göre, memorandum sürecinin sona ermesinden hemen sonra Çipras kabine değişikliğine gidecek. Bu adımdan hemen sonraysa erken seçim seçeneği gündeme gelecek.

Atina´da hükümete yakın kaynaklar önümüzdeki günlerde kabine değişikliğinin açıklayacağını belirtiyor. Kabine değişikliğinin Uluslararası Selanik Fuarı öncesinde belirginliğe kavuşması planlanmakta. Bu fuar kapsamında Çipras Yunanistan toplumuna seslenecek ve yeni hükümetin 2019´a dek izleyeceği ekonomik çizgiyi açıklayacak.

ERKEN SEÇİM SEÇENEĞİ 

Kabine değişikliğinden hemen sonra Yunanistan gündemine çok önemli meseleler gelecek. Yunanistan parlamentosunda çok hassas dengelere dayanan Syriza-Bağımsız Helenler (ANEL) Hükümeti bu meseleleri göğüslemekte sıkıntı yaşayabilir. Bu nedenle Atina´daki deneyimli uzmanlar yeni süreçte erken seçim tartışmalarının hükümet için ?kaçınılmaz? olacağı görüşünde.

1 Ocak 2019 itibari ile Yunanistan hükümeti, kreditörlerle vardığı önceki anlaşma gereğince, emekli maaşlarında büyük kesintilere gitmek durumunda kalacak. Hükümet kaynakları bu kesintilerin ?olmazsa olmaz? şeklinde algılanmaması gerektiği görüşünü öne çıkarsa da, Avrupalı liderler Çipras´tan bu konuda geri adım atmamasını talep ediyor.

Emekli maaşlarındaki yeni kesintilerle beraber, aynı süreçte Çipras, Üsküp ile varılan yeni isim anlaşmasını da parlamentoya getirmek durumunda kalacak. Hükümetin küçük ortağı ANEL bu anlaşmayı desteklemeyeceğini şimdiden açıklamış durumda.

ÇİPRAS´IN ?BAŞARI´ MESAJI

Bu zor siyasi ve ekonomik konjonktürde, Başbakan Çipras 2019 Mayısındaki Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde birçok siyasi seçeneği gündemine almak durumunda kalacak. Erken seçim bu seçeneklerin başında geliyor. Syriza kulislerinde erken seçim dahil olmak üzere birçok şık göz ardı edilmiyor. Bu kulvarlar bugünden itibaren Başbakan Çipras´ın kamuoyu ile paylaşacağı ?başarı öykülerinin´ ve yeni ekonomik hamlelerin Yunanistan siyaset sahnesindeki dengeleri değiştirebileceği yönünde görüş bildiriyor. Bilindiği üzere son dönemlerde Yunanistan´da yapılan tüm kamuoyu araştırmaları Syriza´nın oylarında büyük kayıplara işaret ediyor.

Kaynak:gazeteduvar.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER