Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

YUNAN ADALARINDAKİ MÜLTECİ KAMPLARININ KOŞULLARI PATLAMA NOKTASINDA…

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Temsilcisi Dunja Mijatovic, Yunan adalarındaki göçmenlerin yaşam koşullarının son 12 ay içinde daha da kötüleştiği uyarısında bulunarak gerekli önlemlerin derhal alınmasını istedi.

YUNAN ADALARINDAKİ MÜLTECİ KAMPLARININ KOŞULLARI PATLAMA NOKTASINDA…

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Temsilcisi Dunja Mijatovic, Yunan adalarındaki göçmenlerin yaşam koşullarının son 12 ay içinde daha da kötüleştiği uyarısında bulunarak gerekli önlemlerin derhal alınmasını istedi.

“Binlerce kişinin yaşadığı kamplardaki insanların, çaresiz koşullarının iyileştirilmesi için derhal gerekli tedbirler alınmalı.” denildi. Midilli, Sisam ve Eğriboz adalarına yapılan 5 günlük ziyaretin ardından kaleme alınan açıklamada, özellikle hijyen koşullarının kötülüğünden duyulan endişe dile getirildi ve sağlık ile sanitasyon hizmetlerinin yeteriz olduğu uyarısı yapıldı.

Mültecilerin yemek ya da banyo kuyruğunda 3 saatten fazla beklediklerine dikkat çeken Mijatovic, kamptaki koşulların çok kötü olduğunu belirtti. Açıklamada, kampların aşırı derecede dolu oluşundan duyulan rahatsızlık da ifade edildi ve göçmenlerin koşulları için “durum patlama noktasında” ifadesi kullanıldı.

Yine aynı açıklamada, yardım kuruluşları temsilcilerinin büyük bir fedakarlık ve özveriyle yaptıkları çalışmalardan övgüyle bahsedilirken, hükümetin bu kamplardan, ana karaya yapılacak transferler konusunda verdiği vaadi geciktirmeden yerine getirmesi istendi.

Yeni göçmen yasası kabul edildi

Yunanistan’da bulunan göçmenlerle ilgili yeni yasal çerçeve oluşturmak ve iltica talebi reddedilenlerin Türkiye’ye iadelerini hızlandırmak amacıyla hazırlanan tasarı, parlamentoda 5 gün süren tartışmaların ardından yapılan oylamada oy çoğunluğuyla kabul edildi.

“Uluslararası Koruma ve Diğer Hükümler Hakkında” adı altında hazırlanan yeni kanun, Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasındaki göçmen mutabakatı kapsamında, Türkiye’ye iadeleri hızlandıracak yeni bir iltica sistemi oluşturulması, Ege Denizi’nde düzensiz göçmen geçişlerinin engellenmesine yönelik kontrollerin sıklaştırılması, göçmenlerin tespiti için polis kontrollerinin yoğunlaştırılması, iltica işlemlerinin kısaltılması ve başvuruları reddedilenlerin temyiz başvurularıyla ilgili yerel idari mahkemelere karar yetkisi tanınması gibi hükümler içeriyor.

Kanunda ayrıca, yeni yasal çerçeve kapsamında Ege adalarından 20 bin göçmenin anakarada oluşturulacak yeni kamplara taşınması, tutuldukları kamplarda yasa ve kurallara uymayan göçmenlerin iltica hakkından mahrum edilmesi ve iltica talebi reddedilen göçmenlerin geri gönderilebileceği “güvenli kaynak ülkeler” ve “güvenli üçüncü ülkeler” listesi oluşturulmasına ilişkin maddeler de yer alıyor.

Bu arada, parlamentoda oylama öncesinde hükümet ve muhalefet kanadı arasında sert tartışmalar yaşandı. Başbakan Kiryakos Miçotakis, ekonomik göçmenlerle mültecilerin ve göçmen meselesinin, Avrupa boyutuyla iltica hakkına ilişkin kuralların ayırt edilmesi gerektiğini ifade ederek, tasarının kanunlaşmasıyla bu konudaki büyük bir boşluğu dolduracağını söyledi.

Ana muhalefet Radikal Sol İttifak Partisi (SYRİZA) lideri Aleksis Çipras ise, hükümetin göçmen meselesini uluslararası bir mesele olmaktan çıkarıp Türk-Yunan sorunu haline getirdiğini ifade ederek, söz konusu kanunun pratikte uygulanmasının mümkün olmadığını kaydetti.

Öte yandan, başkent Atina’da, Sintagma Meydanı’nda yeni göçmen yasasına itiraz eden bazı solcu gruplar ve çeşitli gönüllü yardım kuruluşları tarafından protesto gösterileri düzenlendi.

Kaynak: Euronews



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER