Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

YSK´nın seçimi

Türkiye´nin bir saat bile belirsizliğe tahammülü olmadığı süreçte gözler, tartışmalara noktayı koyacak YSK´ya çevrildi. Ancak kararıyla yalnızca İstanbul´un değil bundan sonraki seçimlerin de çerçevesini çizecek olan kurul, tıkanıklığın aşılmasında kilit

YSK´nın seçimi

Türkiye tam 12 gün önce 31 Mart Pazar sabahı yeni belediye başkanlarını seçmek için sandık başına gitti. 24 Haziran seçimlerinde kurulan ititfaklar 31 Mart´ta da bu kez iller bazında, adaylar üzerinden hayata geçirildi. 31 Mart sabahı sandıklar kuruldu ve Türkiye seçimin sonucunu nefesini tutarak izlemeye başladı. Ancak bu nefes tutmanın süresi uzadıkça uzadı ve bir çok tarihi ve kritik gelişmelere sahne oldu. Bütün sürecin başrolünde ise YSK vardı. 24 Haziran öncesinde aldığı ?mühürsüz pusula´ ?sandık kurullarının oluşumu´, ?seçmen listelerinin düzenlenmesi´ gibi kritik başlıklardaki değişiklik kararlarının ardından Kurum bu seçimlere de damga vurdu.

Önce 2014 yerel seçimlerinde yasaya uygun olarak ?Açık ve net delil yoksa geçersiz oy sayılama´ kararını 31 Mart´ta tashih eden YSK İstanbul´da 39 ilçede tüm geçersiz oyların sayılması hükmün verdi. Bununla birlikte ilçede de tüm oyların yeniden sayılması kararı çıktı. Bu karar üzerinde tartışmalar sürerken YSK bu kez de 4 ilçede seçilen başkanların KHK ile ihraç edilen kişiler olduğu gerekçesiyle mazbataların yarışı ikinci bitiren adaylara verilmesine hükmetti.

YSK dün bu kez seçimin en kritik kararını vermek için toplandı. AK Parti´nin Büyükçekmece´de seçmen listelerinden usulsüzlük olduğu iddiasıyla yaptığı seçimlerin iptali başvurusunu değerlendirmek için toplandı. ancak toplantıdan sonuç çıkmadı. YSK, İstanbul´un Büyükçekmece ilçesinde seçimin iptaline dair görüşmeyi erteledi. Maltepe´deki sayımın tamamlanmadığı gerekçesiyle erteleme kararının alındığı belirtiliyor. Kurul Büyükçekmece ve İstanbul için iptal başvurularını birlikte ele alacak. YSK´nın erteleme için bekleme kararı aldığı Maltepe´deki seçimlerde ise henüz tüm oyların sadece yüzde 25´i sayılmış durumda. CHP ve HDP´li üyelerin AK Parti ve MHP´li üyeleri sayımı geciktirmek için suçladığı ilçede YSK krize çözüm için bir formül buldu. Sayımın hızlandırılması için 20 kişilik ek heyet atandı. Toplam 1089 sandığın bulunduğu ilçede 3 hafta sonunda ancak 250 civarında sandığın sayımının tamamlandığı belirtiliyr. Halen 800´ü aşkın sandık da sayılmayı bekliyor.

Habere git...



Anahtar Kelimeler: seçimi

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER