Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

YSK’dan tuhaf karar: Barolar kongre yapamaz ama partiler yapabilir

İçişleri Bakanlığı’nın pandemi gerekçesiyle baro seçimlerini erteleten genelgesinin iptali için barolar harekete geçince YSk tuhaf bir karara imza attı, “Baro kongreleri yapılamaz ama partilerin kongreleri yapılabilir" dedi.

YSK’dan tuhaf karar: Barolar kongre yapamaz ama partiler yapabilir

İçişleri Bakanlığı bir genelgeyle STK, meslek kuruluşları, birlik ve kooperatifler tarafından düzenlenecek etkinliklerin 1 Aralık’a kadar erteleneceğini açıklamıştı.

Bu kararla çoklu baro düzenlemesini getiren 7249 Sayılı Kanun uyarınca bu ayın ilk haftası gerçekleştirilmesi gereken baro başkanlığı, yönetim, disiplin ve denetleme kurulu üyelikleri ile TBB delege seçimleri yapılamayacak.

Delege seçimlerinin yapılamaması nedeniyle de aralık ayında olması planlanan Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı, yönetim, disiplin ve denetleme kurulu üyelikleri seçimleri de gerçekleştirilemeyecek.

Genelge üzerine ilk olarak Ankara Valiliği İl Hıfzıssıhha Kurulu Ankara Barosu’nun genel kurulunu iptal etti.

Ardından diğer illerde de valilikler baro genel kurullarını iptal etmeye başladı.

Genelgeye tepki gösteren çeşitli illerdeki barolar İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun kararının iptali için dava açmaya başladılar.

YSK: Baroya yasak partilere serbest

Bu girişim üzerine Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) tuhaf bir karar geldi.

Karar, Eskişehir Osmangazi Birinci İlçe Seçim Kurulu’nun YSK’dan görüş istemesiyle alındı.

İlçe Seçim Kurulu, İçişleri Bakanlığınca yayımlanan “Koronavirüs Ek Tedbirleri” konulu genelgeyle sivil toplum kuruluşları, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile üst kuruluşları, birlikler ve kooperatifler tarafından düzenlenecek etkinliklerin 1 Aralık’a kadar ertelendiğini hatırlatarak YSK’dan aynı tarihlerde siyasi parti kongreleri ve baro seçimlerinin yapılıp yapılmayacağı konusunda görüş istedi.

YSK, başkan Muharrem Akkaya imzalı kararında “İl/İlçe Umumi Hıfzıssıhha kurulunun karar alması durumunda baro seçimlerinin yapılamayacağına, siyasi partilerin kongrelerinin yapılmasında sakınca bulunmadığına” hükmetti.

Macintosh HD:Users:yildirayogur:Desktop:EjVaNGxXgAAbpdV.jpg

TCK’yı yapan iki hukukçudan sert tepki

Tuhaf karar, baroların ve hukukçuların tepkisini çekti.

Ankara Barosu başkanı Erinç Sağkan, “Çoklu baro yasası ve yaklaşan TBB genel kurulu düşünüldüğünde bu kararın hangi saikle alındığını ve neye hizmet ettiğini anlamak çok da zor değil” dedi.

AK Parti döneminde çıkarılan Yeni Türk Ceza Kanunu’nu hazırlayan iki hukuk profesörü İzzet Özgenç ve Adem Sözüer de YSK’nın kararına tepki gösterdi.

Özgenç, “Hukukçu” imzasını taşıyan bu yazı, HUKUK adına hicap duyulmasını gerektirmektedir” dedi.

Kanunla belirlenmiş baro seçim takviminin salgın gerekçesiyle de olsa değiştirilemeyeceğini hatırlattı.

Prof. Adem Sözüer de YSK kararına tepki göstererek şöyle dedi: “Yüksek Seçim Kurulu yetki alanında karar almayıp baro seçimlerinin yapılıp yapılmayacağı konusundaki yetkiyi hıfzısıhha kurullarına devredemez. Hıfzıssıhha kurullarının da, AVM’ler, adliyeler açık; parti kongreleri, toplu ibadetler, vs. yapılırken baro seçimi ertelemesi, yetki saptırmasıdır.”

Metin Feyzioğlu genelgesi mi?

Hukukçulara göre baroların genel kurullarının pandemi nedeniyle iptal edilmesinin arkasında yeni baroların kuruluşunun 1 Eylül’e yetişmemesi var. Bu tarihe kadar yeni baro kurulamamıştı ve bu tarihten sonra kurulacak barolar da kongre yapma haklarını kaybetmişti. Böylece Aralık ayında yapılacak ve baroların büyük tepki gösterdiği mevcut başkan Metin Fevzioğlu’nun da aday olduğu Türkiye Barolar Birliği seçiminde oy kullanacak delegeleri mevcut barolar seçecekti. Ertelemeyle yeni kurulan 2. İstanbul Barosu’nun da genel kurul yapma ve TBB seçimlerine delege seçme imkânı ortaya çıktı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER