Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

YPG’nin petrolünü Suudiler çıkaracak

Washington, Suriye’deki petrol bölgelerine yığınağı artırdı. Rotası Deyrizor olan 100 araçlık konvoydan ise Aramco sürprizi çıktı. Lojistik kamyonlarının, Suudi petrol devinin uzmanlarını da taşıdığı belirtildi.

YPG’nin petrolünü Suudiler çıkaracak

Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı’nın ardından önce Suriye’den çekilen daha sonra ABD Başkanı Trump’ın “Petrolü koruyacağız” sözleriyle yeniden bölgeye yerleşen Amerikan güçleri bu kez Suudileri de beraberlerinde getirdi. Trump’ın geri çekilme açıklaması yaptığı günlerde “Bölgedik petrolü koruyacağız. Bu petrolün çıkarılması için büyük bir kaç şirketle görüşüp onları teşvik edeceğiz” açıklamasının ardından bölgeden ilk hamle geldi. Önceki gün Irak sınırından Deir ez Zor bölgesine geçen 100 araçlık bir ABD konvoyunun iş makineleri ile beraber Suudi petrol deve Aramco uzmanlarını taşıdığı öğrenildi. Deir ez Zor 24 isimli bölgeden yayın yapan internet sitesinin haberine göre konvoyla birlikte gelen Aramco uzmanları ilk çalışmalarına da başladı. İnternet sitesinin muhabirlerinin yerel yönetim kaynaklarına dayandırdıkları habere göre Aramco petrol arama ve tesis işletmek için ABD yönetimiyle anlaşma imzaladı.  

TRUMP ASKER BIRAKMIŞTI

9 Ekim’de Türkiye’nin başlattığı Barış Pınarı Harekatı’nın ardından bölgedeki Amerikan güçleri önce Suriye’yi terketmiş ardından Başkan Donald Trump’ın “Petrolü koruyacağız” açıklaması ile YPG denetimindeki sahalara üslenmişti. Trump, bu bölgedeki petrol kaynaklarının ABD koruması altında olacağını ancak savaştan ve geri tenkolojiden dolayı doğal kaynakların işlenemediğini söylemişti. Buna çare olarak da ABD’li enerji devi şirketlerden birinin bölgeye yatırım yapmasını sağlayabileceklerini, gelirin de YPG önderliğindeki SDG’ye aktarılacağını söylemişti.  

Geçtiğimiz ay ABD borsasına açılan Suudi petrol devi Aramco,2.06 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaşmıştı. Gelmiş geçmiş en büyük ilk halka arz ile 25.6 milyar dolar kaynak toplayan Aramco hisse senetlerini 32 riyal ile pazarlama aralığının en yükseğinden satmıştı. Dünyanın en büyük şirketi Aramco’nun piyasa değeri Microsoft Corp. ve Apple Inc.’i geride bırakmıştı. 



Anahtar Kelimeler: petrolünü Suudiler çıkaracak

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER