Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Yol Hikayeleri YKS’ye ve Yeni Partilere Denk Gelirse...

Veysi Dündar'ın yazısı;

Yol Hikayeleri YKS’ye ve Yeni Partilere Denk Gelirse...

 

Sıcaklık 40 derece. Kuru sıcak var bu bölgede. Deniz olmadığından nemde olmuyor. Dün itibariyle TYT/Temel Yeterlilik Sınavı vardı. Sınav süresince az hareket olsun diye, sokağa çıkma yasağı uygulandı galiba. Çünkü emin değilim. Yasağın olduğu bir günde; deli bir hareket ve deli bir trafik vardı. Kızkardeşim de Midyat’ta sınava gireceğinden Mardin’den yola koyulduk saat 9 gibi. Sınava yetiştik yetişmesine. Kalabalık, hasta ya da virüslü olunmasa bile hasta edecek seviyedeydi. Bu badireyi ne zaman ve ne kadar zayiatla kapatacağız Allahu alem. Zira bu konuda Allah’a emanet bir tavır ve durum sözkonusu.

Midyat’a doğru seyir halindeyken, Ömerli ilçesinde “önce yaya” yazılı görselin üzerinden geçerken, 23 Mart'ta kayyum atanan Batman Belediyesinin ildeki Acetler Kavşağı yaya geçidine konulan Kürtçe 'Pêşî Peya (önce yaya)' uyarısını sildirmesi geldi aklıma. Kürtçe uyarı ya da ikonları silmek hangi aklın ürünüdür, bilemedim. Vatandaş bundan istifade ediyorsa, buna saygı duymak gerekir. Bu bölgede anadil ya Kürtçedir ya da Arapça. Türkçe sonradan öğrenilen bir dildir. Dolayısıyla Türkçe okuma ve yazma bilmeyen insanımız mevcuttur. Kolaylığı zorluğa devşirmek, hizmet değil eziyettir. Halka hizmet etmekle muvazzafsınız. 

Buradan hareketle dün yaşadığım bir tecrübeyi paylaşmak isterim. Mardin’in merkez ilçesi Artuklu’dur. Belediyenin tabelasında Türkçe, Kürtçe, Arapça ve Süryanice olmak üzere dört dille tabela asılıdır. Ben tabelaya bakarken hiç bir rahatsızlık ve karmaşa duymadım. Bu görsel ve ikondan rahatsızlık nedendir? Aynı tabeladan aynı gerçeklik yansıyorsa, dört dil ile beyanda ne sakınca vardır?

Hangi işimiz doğru ki, tartışma yaşamıyor olalım. Dünkü  sınavda şarkıcı Mabel Matiz’den sual sorulması, kendisinide şaşırttı. https://twitter.com/mabelmatiz/status/1276868793797677056?s=21 Bir o kadar da itiraz ve eleştiri geldi. https://twitter.com/semamarasli/status/1276913003657482242?s=21 

Sosyal medyada yansıyan bir mesaj aslında konuyu özetliyor.

Fırtınadayım adlı şarkıdaki, “gözümün gördüğü, göğsümün bildiği ile bir değil” cümlesiyle anlatılmak istenen nedir?

Şıklara göre doğru bir cevap işaretledik ama senden de anlamını bekleriz Mabel Matiz diye yorumlar yapılmıştı. Varın siz düşünün Matiz’in bu cümlesini Kürtçe, Arapça ve Süryanice yorumlamak ne kadar mümkün?  Öğrenciler sorunun cevabını ÖSYM’den mi Mabel Matiz’den mi alacak bekleyip göreceğiz.

Akşam saatlerinde yine rezalet bir gelişme yaşandı Temel Yeterlilik Sınavı (TYT) ile ilgili. Sosyal medyada yer alan görüntülerde soruların sızdığı iddia edildi. Yaşananların ardından sosyal medya hesapları, “Sorular çalındı mı?”, şeklinde paylaşımlarda bulundu.

ÖSYM, TYT ile ilgili yaptığı açıklamada sınav tamamlandıktan sonra sosyal medyada bir adayın kitapçığından bazı kısımların paylaşıldığının görüldüğü belirtilerek "Paylaşımlarda kitapçık numarası da belli olup, sorumlu hakkında yasal süreç başlatılmıştır" denildi. 

“Nerden baksan tutarsızlık, nerden baksan ahmakça.

Bir yanımız yaprak döker, bir yanımız bahar bahçe” mısraları aklıma üşüştü...

Kızkardeşimin sınavdan çıkmasını beklerken; Midyat’ta gezinme imkanım oldu. Manastırlar, kiliseler, tarihi camiler, pasajlar, taş evler, taş süslemeler, Süryani şarap mahzenlerini gezme imkanı buldum. İçtiğimden değil, genel kültüre katkısı olsun diye, her şeyden bir şeyler öğrenmeye çalışırım. Alkol almasam da, nasıl ve nerede üretildiğini görmek değişik bir tecrübe edinmeme imkan tanıdı. 

Gezinmelerim sırasında Yeniden Refah Partisi (YRP) Midyat İlçe Başkanlığına denk gelmem benim için hem sürpriz hem de şaşırtıcı oldu. Şaşkınlığımı Twitter’dan paylaştım. YRP’li kimi okurlar; “Neden şaşırdınız? 1 yılda 250 binden fazla üye yapıldı. Seçime girme hakkı kazanan 15.Parti oldu. Türkiye’nin en geniş katılımlı olağan büyük kongresini yaptı.” diye beni cevapladılar. Bana da Yeniden Refah Partisi’nin tebrik etmek düşerdi. Tebrik ettim. Başka bir okur ise; “Şaşırdık demenizi sevindim olarak algılıyoruz. Çok teşekkür ederiz. Şaşırtmaya devam edeceğiz İnşallah. Saygılar sunuyorum” diye yazdı.

Bakarsınız kimsenin aklına getirmediği hatta neredeyse yabancı medyalar hariç hiçbir basın kuruluşunda yer bulamayan Fatih Erbakan’ın partisi seçimlerde sürpriz yapar. 

Gelecek Partisi (GP) ve DEVA Partisinin buralarda il ve ilçe başkanlıklarına denk gelmediğimi belirteyim.

 Veysi Dündar



Anahtar Kelimeler: Hikayeleri Partilere Gelirse...

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER