Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

YÖK’ün 'Açık Erişim ve Açık Bilim' politikasının başarısı

YÖK, ‘Ulusal Tez Merkezi’ne dair 2019 yılı istatistiklerini açıkladı. Geçtiğimiz yıla oranla tez merkezini kullanan araştırmacıların sayısı yüzde 25 artış göstererek 5 milyon 36 bin 614’e yükseldi.

YÖK’ün

Yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık, diş hekimliğinde uzmanlık ve sanatta yeterlik tezlerinin toplandığı ve tam metin erişime açık olarak araştırma hizmetine sunulduğu tek merkez olan “YÖK Ulusal Tez Merkezi”ne araştırmacıların ilgisi her geçen gün artmaya devam ediyor. 2019 yılında 74.166.309 sayfa görüntülenme sayısına ulaşan sistemde “kullanıcı, veri tabanına kayıtlı tez, sisteme yeni eklenen ve tezlerin indirilme sayılarında” bir önceki yıla nazaran büyük artışlar yaşandı.

 Sistemi kullanan kişi sayısı 2018 yılında 4.019.895 idi. Böylelikle bir yılda 1 milyonu aşkın kullanıcının daha sistemi kullandığı görüldü.

YÖK Ulusal Tez Merkezi veri tabanına eklenen tezlerin sayısı da büyük bir hızla artmaya devam ediyor. 2018 yılında sisteme yeni eklenen tez sayısı 41.816 iken, 2019 yılında bu sayı %77’lik bir artış ile 74.122 oldu. Böylelikle 2019 yılında veri tabanına kayıtlı toplam tez sayısı bir önceki yıla göre %14’lük bir artış göstererek 600 bine yaklaştı. 2018 yılında sistemde toplam 520.456 adet tez bulunmakta idi.

2019 yılında YÖK Ulusal Tez Merkezindeki tezlerin indirilme sayısı16.364.817 olarak gerçekleşerek bir önceki yıla göre %12’lik bir artış yaşandı. Bu sayı 2018 yılında 14.640.189 idi. Böylelikle tezlerin indirilme sayısında 2018 yılına göre 1 milyon 700 bini aşkın bir artış kaydedildi.

Ayrıca “Yeni YÖK” ün girişimleriyle başlatılan yasal süreç sonucunda 2019 yılında eklenen tezlerin erişime açık olma oranı % 97’ nin üzerine çıktı. YÖK Ulusal Tez Merkezine bilhassa araştırmacıların ilgisinin artmasında tezlerin erişime açık olma oranının artmasının önemli rol oynadığı da değerlendirilmekte.

 ​Üniversitelerde “Ulusal Akademik Açık Erişim Sistemi” kurulacak

“Yeni YÖK”ün geçtiğimiz yıl başlatmış olduğu “Açık Bilim ve Açık Erişim” çalışmaları çerçevesince, ülkemizdeki bütün üniversitelerde uluslararası standartlarda “Ulusal Akademik Açık Erişim Sistemi”nin kurulması hedefleniyor.

Bu sistem sayesinde üniversitelerimizde bilimsel faaliyetler neticesinde yazılan lisansüstü tezler, makaleler, kitaplar, kongre bildirileri ve diğer yayınların bibliyografik denetimi sağlanarak açık erişimde olarak araştırmacıların hizmetine sunulacak.

Ulusal Akademik Açık Erişim Sistemi’nin hayata geçirilmesi neticesinde üniversitelerimizdeki yayınların “uluslararası sistemlerde daha görünür hale gelmesi” sağlanacak.

Ülkemizde yapılan bilimsel çalışmaların uluslararası görünürlüğünün artması ile üniversitelerimizin dünyadaki çeşitli derecelendirme kuruluşlarınca yapılan değerlendirilmelerinde de çok olumlu etkisi olacak.

Kaynak: dunyabulteni.net



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER