Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

YETKİN DÜŞÜNCE DERGİSİ 7. SAYISI ÇIKTI!

İlim Yurdu Yayıncılık bünyesinde yayımlanan ve üç aylık periyotla yayımlanan Yetkin Düşünce Dergisi’nin 7. Sayısı çıktı.

YETKİN DÜŞÜNCE DERGİSİ 7. SAYISI ÇIKTI!

Üç aylık periyotla 'düşünce eksenli' olarak yayımlanan Yetkin DüşünceDergisi, bu sayısında üniversite olgusunu konu edinmiş...

 

Derginin yeni sayısı ile ile ilgili bir tanıtım yazısı...

 

Matbuatın sıkıntılı günlerden geçtiği şu dönemde sizleri Yetkin Düşünce’nin 7. Sayısı ile buluşturmanın mutluluğu içindeyiz. Biraz rötarlı da olsa, yeni bir ders yılının arifesinde  “Bilgi, Düşünce Özgürlüğü ve Üniversite”yi masaya yatırmak oldukça önemli ve isabetli olsa gerek. Zira bireyin inşasından toplumun inşasına, bir devlet tasavvurundan medeniyetin inşasına kadar vazgeçilmez ihtiyacımız teorik/pratik bilgidir, bilgi üretme ve edinmenin mekân/zamanı olan üniversitelerdir.  Bilgi üretme süreçlerinin verimli/sağlıklı şekilde gerçekleşmesini sağlayacak olan ise, akademik özgürlük ile bunu temin edecek olan sağlam kurumsal yapı ve diğer siyasi kurumlarla/idare ile olan ilişkilerinin niteliğidir.
İşte bu nedenle, aşağıdaki sorulardan hareketle “Bilgiden bilince / bilimden hikmete ÜNİVERSİTE” dosyası hazırlandı;
-Bilgi nedir?
-üniversite nedir ne işe yarar?
-Bilgi üretiminin mekanı olan üniversiteler ne kadar özgür ve özerktir?
-Aydın üniversite ve iktidar ilişkileri nasıldır, nasıl olmalıdır?
-YÖK’ün varlığı ve yapısı nasıl değerlendirilmelidir?
-Akademik özgürlük ve din
-Tarihi bir tecrübe olarak medreseler... vb. sorulara cevaplar...
 
Bunun çok önemli ve bir o kadar da zor bir mesele olduğunun farkında olmakla beraber, daha kapsamlı çalışmalara zemin teşkil etmesi bakımından, akademyamızın içinde bulunduğu durumu ana başlıklarıyla ortaya koymak iyi bir başlangıç olacaktı ki gelecek çalışmalar epistemik haritamızı daha net ortaya çıkarsın. Ve bunun üzerine yükseköğrenim kurum ve müfredatının gelişim ve ıslahına dair yeni analizler, öneriler ve katkılar yapılabilsin.
 
Bu sayıda, yine değerli yazarlarımız da, aslında diğer birçok problemin düğüm noktası olan bu en temel meselemizi farklı yönleriyle ele aldılar:
Mustafa Tekin, Hakikatin Mahiyeti Özgürlüğü Gerektirir
Ahmet Keleş, Düşünce-Özgürlük ve Üniversitenin Doğası Üzerine
Muhammet Özdemir, Düşünce Özgürlüğü, Bilim ve Üniversite Biraraya gelebilir mi?
Esat Arslan, Cafer-i Sadık’ın Medresetüzzehra’sının Peşinde
Vejdi Bilgin, Akademik Özgürlük ve Din
İhsan Toker, Akademinin Din Sorunu, Dinin Akademi Sorunu
Şaban Ali Düzgün, Ulema/Aydın-Devlet İlişkileri: Hakikatin A’raf Zamanları
Yaşar Sarıkaya, Tarihsel tecrübe olarak “Medreseler”
Atasoy Müftüoğlu, “Bilincin Gücü” başlığı altında dosyaya katkıda bulunuyorlar… 
 
M. Yaşar Soyalan, Dinin Davaya, Davanın Siyasi Harekete Dönüşmesi / 7.yy’dan 21.yy’a Dinin Araçsallaştırılması Üzerine Bir Önsöz Denemesi’nde bulunurken, Kadir Canatan, Cemaat ve Cemiyet İkileminden Kurtulmak konusunu işliyor.
Kültür-Sanat bölümünde birbirinden renkli üç yazı bulacaksınız. Muhammet Çelik, içten anlatımıyla bizimle “Mardin”i paylaşmakta, Mustafa Kadir Çelik, Endülüs Kültürünün son yerli temsilcileri olan ama çok da bilinmeyen bir grubu, Moriscolar’ı gündemimize sunmakta, Nevin Başaran ise dizi furyalarıyla yaşayan topluma Frankfurt Okulu zaviyesinden bir okuma yapmaktadır.
Her sayıda olduğu gibi bu sayının da vazgeçilmezlerinden olan söyleşi köşesinde, üniversite konusunda uzman bir isim olan Prof. Dr. Durmuş Günay’ı ağırladık. “Üniversitemizin Çekirdek Sorunu, Tefekkür Zaafiyetidir.” diyen Günay, tanımından işlevlerine kadar üniversite kavramına tekrar bakılmasına dikkatlerimizi çekmektedir.
Biyografi bölümümüzde Mehmet Azimli’nin sunumundan İbn Rüşd’ü tekrar hatırlayacaksınız.
Kitap kritiklerinde Süleyman Gümüş, Pierre Bourdieu’nun “Akademik Aklın Eleştirisi” ve Zehra Öğüt ise Cabirî’nin “Arap-İslam Medeniyetinde Entelektüeller” isimli kitapları analiz ettiler. Katkılarından dolayı yazarlarımıza teşekkür ediyoruz.
Siz değerli okurlarımızın ilgi, eleştiri ve katkılarının daim olması ve nice sayılarda buluşma ümidiyle, iyi okumalar diliyoruz. 

Kaynak: Yetkin Düşünce Dergisi



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz