Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Yeryüzü Gençlik Uluslararası Öğrenci Buluşması Yapıldı

Yeryüzü Gençlik Uluslararası Öğrenci Buluşması Yapıldı

Yeryüzü Gençlik Uluslararası Öğrenci Buluşması Yapıldı

Anadolu Öğrenci Birliği tarafından, Türkiye´nin dört bir yanındaki 20 üniversitede eğitim alan 40 ülkeden 230 öğrencinin katılımıyla düzenlenen ?Yeryüzü Gençlik Uluslararası Öğrenci Buluşması? etkinliği, Gaziantep´te başladı.

Anadolu Öğrenci Birliği Genel Başkanı Mesut Çaça, Bülbülzade Vakfı´ndaki toplantının açılışında, İslam coğrafyasının farklı renklerini bu yıl Gaziantep´te bir araya getirmenin mutluluğunu ve heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Yabancı öğrencilerin geldikleri ülkelerden Türkiye´ye güzel şeyler getirdiklerine inandıklarını anlatan Çaça, ?Ama bu güzel şeyler sizde kalırsa bir anlam ifade etmez. O güzel şeyleri bizlere aktarmanızı istiyoruz. Kendi memleketlerinize de buradaki tecrübe birikimini götürün. Burada gördüğünüz güzel şeyleri oralara yayın ki bu yapılan faaliyetler, buluşmalar anlam kazansın. Bizler birlik olarak ülkemizin farklı coğrafyalarında, üzerimize ne düşüyorsa yapmaya hazırız. Okulunuzu 4 yıllık olarak düşünmeyin. Doktora veya yüksek lisans yapmaya çalışın.? diye konuştu.

Birliğin Dış İlişkiler Birim Başkanı Muhammet Fatih Eren de farklılıklarla beraberliği, birliktelikle geleceği güçlendirmek istediklerini belirtti.

Kainatta her şeyin bir fıtratı olduğu gibi dünyanın da bir fıtratı olduğunu anlatan Eren, ?Yeryüzü, savaşı zulmü ve kaosu fıtrat dışı kabul ediyor. İnsanlık, İslam´ın merhametine ve adaletine ihtiyaç duyuyor. Sizler dünyanın çok farklı bölgelerinden ülkelerinden buraya eğitim maksadıyla geldiniz. Hepinize çok ciddi görevler düşüyor. Üzerimizdeki bu sorumluluğun, vazifelerin farkında olarak yaşadığımız yere katkı sunmak, memleketlerimize, evlerimize bu irfanı taşımak mecburiyetindeyiz. Birliğimizin de en büyük hedefi bu.? diye konuştu.

Eren, geçen yıl ilkini Kayseri´de düzenledikleri toplantının ikincisini Gaziantep´te gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirerek, bu yıl 40 ülkeden gelerek Türkiye´nin dört bir yanındaki 20 üniversitede okuyan 230 genci gazi şehirde bir araya getirdiklerini söyledi.

Türkiye´de okuyan bu gençlerin, ülkelerine gittiklerinde burada gördükleri iyiye dair ne varsa kendi ülkelerine taşımalarını istediklerini anlatan Eren, şunları kaydetti:

?Ülkelerinin kalkınması için burada okuyan arkadaşlar çok önemli. Özellikle Afrika coğrafyası için konuşuyorum, Türkiye´de okuyan gençler çok öncelikli oluyor. Farklı bir itibar görüyorlar. Burada İslami hassasiyetlerin muhafazası açısından buluşma gereği hissediyoruz. Hem kendi ortak kültürümüzü, birlikteliğimizi canlandırmak hem de daha önce görüşemedikleri arkadaşlarıyla bir araya gelmelerini sağlıyoruz. Toplantının ardından akşam atölye çalışmamız var. Uluslararası öğrencilerin Türkiye´de yaşadıkları sorunlara nasıl çözüm üretebilirizi konuşacağız. Yarın da Gaziantep´in tarihi, kültürel yerlerini gezeceğiz.?

Açılış konuşmalarının ardından Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, ?Hasbihal? programında, tavsiyelerde bulunduğu öğrencilerin sorularını yanıtladı.

İkinci gün etkinlikleri

Anadolu Öğrenci Birliği Dış İlişkiler Birimi tarafından bu sene Bülbülzade Vakfı´nın ev sahipliğinde Gaziantep´te yapılan öğrenci buluşmasına ülkemizin 60 ilinde okuyan ve 40 ülkeden gelen 250 üniversite öğrencisi katıldı.

?Bizden Sonra Gelecekler için Gelme ve Öğrenme Yolları, Neyi Nasıl ve Neden Yapmalı? Derdimiz ve Neşemiz? başlıklı ?Workshop Çalışmaları? ile sona eren ilk günün ardından gece öğrenciler Bülbülzade Vakfı gönüllüleri tarafında evlerde misafir edildi.

Programın ikinci günü olan 16 Aralık Pazar günü Anadolu Platformu İcra Kurulu Başkanı Turgay Aldemir tarafından ?Medeniyet Tasavvurumuz ve Ümmet Bilinci? başlıklı hasbihal gerçekleştirildi. Sunumuna Alak Suresi´nin ilk ayetlerini okuyarak başlayan Aldemir, şunları söyledi;

?İlim sadece kalem değildir, kitap değildir, defter değildir, akademik bilgi değildir. Sadece okumak da değildir. Onun için eskiler kendin bilmektir diye kendini bilmek, coğrafyayı bilmek, tarihi bilmek, arzın üstünde ve altında olanları bilmek, neyin üstünde yürüdüğümüzü ve nasıl bir gök kubbenin, galaksinin içerisinde yaşadığımız bilmekten geçer. Bunların hepsine şahit olmayabiliriz. Ama Allah´ın bildirmesiyle, peygamberin bize ulaştırmasıyla oradan bize açılan kâinattaki kapılarla biz yeni yollar, yönler ediniriz. Onun için insan bir başkasının ve diğer insanların istişaresine, yol göstericiliğine, dostluğuna, arkadaşlığına her daima ihtiyaç hisseder. Bundan dolayı ulusların, toplulukların, kabilelerin, aşiretlerin git gide içine çökerek bencil bir insana dönüştüğü bu çağda rengârenk 40´ı aşkın ülkeden siz kardeşlerimizle bir arada olmak hakikaten oldukça anlamlıdır.

Burada Yemenli bir kardeşlerimiz var. Yemen bizde büyük bir umut ve sonrasında büyük bir acıdır. Yemen insanlığın atasıdır. Yemen son günlerde yeniden içimize bir acı olarak yüreğimizi dağlamaktadır. Çocuklar açlıktan ölüyor, insanlık paramparça ve bu acıyı Yemen´e yaşatanlar kendini İslam coğrafyasının bir parçası sayan ama ümmeti değil kendi İslam anlayışını, siyasal iktidarlarına basamak yapan içimizden zulme yeltenenlerden başkası değildir. Onun için yeniden okumak, yeniden anlamak. Burada Libya´daki parçalanmışlığımız konuşmak. Allah´ın çöl kumlarının içerisinde her şeyi var ettiği o toprakta bugün insanlar birbirini katlediyor. Bu elbette ki son günlerin hikâyesi değil. Mısır başka bir acı. Mısır medeniyetlerin kesiştiği yerken bugün Müslümanların darağaçlarına sıra sıra dizildiği bir coğrafyaya dönüştü. Somali bulunduğu konum olarak, coğrafyadaki yer ve tarihteki misyon olarak ayrı bir değeri ve anlamı taşırken ne acıdır ki korsanlığın ve birçok gayri meşru işin ocağına dönüştürülmüş vaziyette. Diğer taraftan Irak her türlü güven ortamının kaybolduğu yere dönüştü.

Bir dönem Bağdat´daki kütüphanelerin ilmin başkentine dönüştüğü, İslam medeniyet tasavvurunda medeniyet şehri diyebileceğimiz; her dilden, her kültürden, her dinden insanın güven içerisinde yaşadığı, kimsenin diline, dinine dokunulmadığı, kütüphanelerindeki kitapların sadece fihristlerinin yüzlerce cilt olduğu, 500 bin, 600 bin kitapların olduğu Irak, Bağdat bir dönem yakılan kütüphanelerinin mürekkepleriyle kirlenirken şimdi kanımızla sulanıyor. Ve oradan acı coğrafyaya yayılıyor. Afganistan yeryüzünün güven dağlarını oluşturan Hindikuş Dağlarıyla insanlığa, medeniyetlere beşiklik ederken bugün modern çağın bize dayattıklarına karşı kurduğumuz ?İslam Devletini´ yürütemediğimiz için sen, ben kavgasıyla bugün eroin tarlalarına dönüşmüş durumda. İmanın emanından öte Müslüman´ın birbirine korku saldığı ve coğrafyayı sömürmeye gelenlerinse bizi birbirimize kırdırdığı bir yere dönüşmüş. Arakan zaten sürgünün birbirine karıştığı yerdir. İnsanların birbirlerini parçalayarak evlerini, yurtlarını yakarak kendilerine bir yaşam alanı açmaya çalıştığı bir yer. Bunları çoğaltabiliriz. Bu acılar bizim başımıza niçin geldi? İslam coğrafyası neden bu halde? İnsanlığın, başı sıkışanların Müslümanlarıyla, Ermenisiyle, Süryanisiyle, Hıristiyanıyla kendi ülkelerinde zulme uğrayanların adalet için başvurduğu bu coğrafyalar bugün niçin bu halde? Hepimiz bunun cevabını aramak ve buna anlamlı bir yanıt vermek için bir arayış içerisindeyiz.

Sınır insanla insan arasına çekilen duvardır

Bizlerin yaşadığı son modern ulus devletlerle, batının yönetim sistemleriyle insanlık hala bölünmeye devam ediyor. Hedefleri dünyada bine yakın devlet oluşturmak. Küçük küçük kabileler, aşiretler. Irak´ı, Suriye´yi, Libya´yı bölmek. Bizleri küçük mutlulukların içerisinde büyük tutsaklıklara mahkûm ediyorlar. Sınır insanla insan arasına çekilen duvardır. Burada 40 ülkeden bahsediyoruz kaç sınır aşarak geliyoruz. Bu sınırlar bizim aramıza çekilmiş duvarlar olarak birbirimizi ötekileştiriyor. Ümmet yaklaşımının sınırı yoktur. Orada değer vardır, orada adalet vardır, orada kimse dilinden, dininden, ırkından, kültüründen dolayı ötekileştirilmezdi? dedi.

Sunumun ardından Anadolu Öğrenci Birliği Dış İlişkiler Birimi Başkanı Muhammet Fatih Eren tarafından Turgay Aldemir´e hediye takdimi yapıldı. Daha sonra salondakilerle toplu fotoğraf çekildi. Öğrenci buluşmasına katılan tüm öğrencilere Anadolu Öğrenci Birliği tarafından buluşmanın anısına hediye takdimi yapıldı.

?Yeryüzü Gençlik? uluslararası öğrenci buluşması Gaziantep şehir gezisinin ardından sona erdi.

Kaynak: .anadoluplatformu.org.tr

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER