Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Yerel Seçim 2019: Cizre´de çatışmalar sonrası kayyum döneminin yerel seçime etkisi ne olur?

Şırnak´ın Cizre ilçesindeki Caferi Sadık tepesinde geceleri, tenekeye sıkıştırılmış odunun ateşiyle ısınıp çaylarınızı yudumlarken, Dicle Nehri´ne iliştirilmiş ip gibi mavi ışıkları görebilirsiniz. İlçe aydınlıktır. Tepeden bakıldığında bile karanlık nokt

Yerel Seçim 2019: Cizre´de çatışmalar sonrası kayyum döneminin yerel seçime etkisi ne olur?

Atanan kayyum yönetiminin basın bültenlerinde bu ışıklandırma için "Terör operasyonlarıyla huzur ve güven ortamının sağlanması ve Cizre´nin ışıl ışıl bir görünüme kavuşması" deniyor.

Üç yıl önce çatışmaların yoğun olduğu Cizre´nin bodrumlarında, sokaklarında yaşananlara tanıklık edenler ise, "Bizi daha iyi görebilmeleri için yapıldı" diyor kinayeye sığınan muhalefetleriyle.

2016´da bu tepelerin uzandığı Cudi, Nur, Yafes mahalleleri ve ilçe genelinde ilan edilen sokağa çıkma yasaklarında çok sayıda can kaybı yaşanmıştı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü´nün (HRW) Temmuz 2016 tarihli raporuna göre Eylül 2016´teki dokuz günlük sokağa çıkma yasağı ve 14 Aralık 2015- 2 Mart 2016 arasındaki 79 günlük yasak döneminde Cizre´de "en az 66 Cizreli ateşli silahla vurulma veya havan topu patlaması sonucu öldü". Aynı raporda şu ifade de yer aldı:

"Kuşatılan üç bodrumda da aralarında silahsız siviller ile çatışmalara katılanların bulunduğu 130 kişi öldü."

Yasak döneminde HDP´nin yönetimindeki Cizre´ye Eylül 2016´da kayyum atandı.

İlçe merkezi ve çevresinde büyük bir değişim gözlemleniyor.

Bodrumların bulunduğu yerlerde şimdi Toplu Konut İdaresi´nin (TOKİ) inşa ettiği konutlar yükseliyor.

Yenilenmeyen binalarda ise hala çatışmaların izleri, duvarlarda mermilerin açtığı delikler, yıkılan katların molozları var.

Sokak başlarında kameralar kurulu. Duvarlarda çatışma dönemine ait sloganların üzerleri yeni boyalarla kapatılmış. Ara ara o boyaların da üstüne yazılan "T.C." (Türkiye Cumhuriyeti) yazıları ve çizilen Türk bayrakları görülüyor.

Duvarların yeni dönem misafirlerinden biri de aile anlayışını, mahalleyi, mahalledeki iktidar mücadelesini konu edinen Çukur dizisinin işaretleri.

Yazının devamını okumak için...

Kayanak: BBC Türkçe



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz