Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Yeni partilere önlem yasası

‘MUHALEFETİN TASFİYESİ’

Yeni partilere önlem yasası

 

Siyaset kulislerinde bir baskın erken seçimin konuşulduğu süreçte CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “Yeni kurulan Gelecek ve DEVA partilerinin seçime katılabilmeleri için destek verebiliriz” açıklaması sonrasında iktidar kanadından karşı hamle geldi. AK Parti ve MHP 2018’de İYİ Parti’nin seçime katılabilmesini sağlayan formülün yeniden işletilebilmesine engel olmak için yasa değişikliği hazırlıyor.

 

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ali Babacan’ın DEVA ile Ahmet Davutoğlu’nun Gelecek partilerine seçime girebilmeleri için grup kurmak amacıyla milletvekili verebileceklerini söylemesine tepki göstermişti. Bahçeli, 15 Mayıs’ta Siyasi Partiler Yasası ve Seçim Yasası’nda değişiklik yapılmasını ayrıca Siyasi Etik Yasası’nın da çıkarılmasını istemişti.

Bahçeli’nin ‘vekil borsası’ dediği adımın önüne geçecek düzenleme yapılması çağrısı bir hafta sonra karşılık buldu. Habertürk’e konuşan AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan’ın “Bizim bu konularda bir hazırlığımız yok” dediği ileri sürülse de AK Parti Grup Başkanı Naci Bostancı bu yönde bir çalışma yaptıklarını açıkladı. Bostancı “Halkın tayin ettiği milletvekillerinin temsil ettiği siyasi iradenin, çeşitli oyunlarla ahlaka, demokrasiye aykırı şekilde değiştirilmesine, pazara çıkartılmasına imkan vermeyecek bir hukuki çalışmayı MHP ile birlikte yürütüyoruz. Herkes gücünü ve meşruiyetini halkın iradesine borçludur. Kimse kendisini bu iradeyi keyfince değiştirecek yetkide göremez” dedi. Diğer ülkelerdeki düzenlemeleri incelediklerini ifade eden Bostancı “İYİ Parti teşkilat ve kongresini yaptığı için seçime girdi. İYİ Parti, YSK’nın belirttiği kurallar ve büyük kongresini yaptığı için seçime girmişti. Partiler 41 vilayette örgütlenmediği için seçime giremezken, bir gecede bir ilhamla siz grup kuracak milletvekilini bir başka partiden transfer edip, seçime girme hakkını kazanabilirsiniz. Böyle elde edilen bir hak, haksız elde edilmiş bir hak olarak da görebilirsiniz” diye konuştu. Çalışmalarını haziran ayında Meclis’e taşıyacaklarını kaydeden Bostancı “Çalışmanın somut bir hale gelmesinin ardından kamuoyuna açıklamalarda bulunacağız” ifadelerini kullandı. AK Parti ve MHP’nin bir erken seçim niyeti olmadığını iddia eden Bostancı “Bu temelsiz bir rüyadır. Dolayısıyla bu milletvekili düzenlemesinin erken seçim ile ilgisi yok. Seçim 2023’te zamanında olacak” değerlendirmesinde bulundu.

‘MUHALEFETİN TASFİYESİ’

AK Parti ve MHP’nin bu adımına muhalefetten tepki geldi. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Bostancı’nın açıklamasında “milletvekillerinin pazara çıkarılması” ifadesinin de yer aldığını belirterek, bu sözleri kınadıklarını ve Bostancı’dan özür beklediklerini belirtti. CHP’nin 15 milletvekilini demokrasi yolculuğuna çıkardığını ve  İYİ Parti’ye grup kurdurduğunu dile getiren Özel “Kararı kim verecek, millet. Eğer millet, İYİ Parti’ye yüzde 0,5 oy verseydi biz mahcup olurduk” ifadelerini kullandı. Cumhur İttifakı’ndan ciddi bir seçmen ayrılması olduğunu ileri süren Özel “Şimdi yeni kumpaslara hazırlık, bir şey yapacaklar. Ama onu gerekçelendirirken kullanılan ifadeler fevkalade talihsizdir” dedi. HDP Sözcüsü Ebru Günay ise yapılmak istenen değişiklikle muhalefetin tasfiyesinin amaçlandığını savundu. Günay,  “Erken de yapsalar zamanında da yapsalar geç de yapsalar ilk seçimde kaybedecekler. Bunun farkındalar, bunun çırpınışları içerisindeler” diye konuştu. İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan ise “Yeni seçim kanununu getirdikleri zaman 1 yıl içinde uygulayamıyorlar yani 1 yıl sonra uygulanacak bir seçim olması lazım. Buradan şöyle bir şey çıkarabiliriz; seçim kanununu çıkaracaklarsa bunlar en geç 1 yıl içinde seçime gitmek istiyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

‘BEN YAPTIM' DİYOR BUNLARI KİME YUTTURUYORSUN?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bakanlık dönemindeki çalışmalarını anlatan DEVA Partisi lideri Ali Babacan’a isim vermeden yüklendi: “Başbakanlığım döneminde bakan, bürokrat olarak görev verdiğimiz isimlerin CHP’yle aynı teraneleri mırıldanıyor olmasını üzüntüyle takip ediyorum. Yahu sen bakansın. Atılan bir adımda Başbakanın onayı olmadan sen o adımı atabilir misin? Şimdi nasıl oluyor da o işleri ‘Ben ben ben...’ Ne ben’i yahu? Bunu kime yutturuyorsun? Youtube’larda topladığınız adımlarla netice almanız mümkün değil.”

‘KUMPASI BOZMAKLA GÖREVLİYİZ"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: İYİ Parti için kumpas kurdular, seçimlere girmemesi için altyapı oluşturdular ama biz onu kırdık. Şimdi büyük bir ihtimalle DEVA ya da Gelecek Partisi için böyle bir kumpas kurulursa biz demokrasiye kurulan kumpası bozmakla görevliyiz.  Davutoğlu: Sıkıştığınız her konuda çözümü ya kuralları değiştirmede, ya hile yapmada ya da adaletten uzaklaştırmada buluyorsunuz. Bahçeli yeniden erken seçim gündeminin oluşmasına yol açtı. İktidara yine istikamet çiziyor.  Babacan: İktidar elindeki gücü kaybedeceğini düşündüğü bir dönemde kendi eliyle seçime gitmez diye düşünüyorum. Ama 2023’e kadar sistemin dayanabileceğini de sanmıyorum.

 



Anahtar Kelimeler: partilere önlem yasası

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER