Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Yeni Göç Rotası: Belarus-Polonya-Almanya

Medyadaki haberlere göre Belarus tercihinin sebebi Rus yanlısı lider Alexander Lukaschenko’nun mültecileri batıya karşı koz olarak kullanacağına ilişkin analizler.

Yeni Göç Rotası: Belarus-Polonya-Almanya

Yeni Pencere'dem M. Salih Kaya'nı "konuya dair" analizi...

Suriye savaşının başlaması ile gündemdeki yerini hiç kaybetmeyen mültecilerin yaşadığı süreçler yeni bir aşama ile batı medyasında, özellikle Alman medyasında, öne çıkan haberler arasında.

Batıya doğru göçün ilk rotası olan Türkiye-Yunanistan-Almanya güzergâhı bir süredir eski hareketliliğini kaybetmiş durumda. Bunun sebebi tabii ki bu göç yolunu durdurmaya dönük ilgili ülkelerin aldığı önlemler ve bu güzergâhta yaşanan trajediler.

Bu sefer çok ilginçtir, yeni rota başlıktan da anlaşılacağı üzere Belarus üzerinden Polonya’ya (AB sınırlarına girip) oradan da Almanya’ya geçmek! Medyadaki haberlere göre Belarus tercihinin sebebi Rus yanlısı lider Alexander Lukaschenko’nun mültecileri batıya karşı koz olarak kullanacağına ilişkin analizler. Lukaschenko’nun bu tutumuna yapancı değiliz, çünkü aynısını biz de Türkiye’de yaşadık. “Kapıları açıp mültecileri göndeririz!” söylemi Türkiye’deki binlerce mültecinin Edirne’ye sınıra akın etmesine sebep olmuştu. Yani mülteciler her iki rotada da siyasal bir araç olarak kullanıldı, kullanılıyor.

Polonya-Belarus sınırından ulaşan son haberlere göre Eylül ayından bu yana binlerce mültecinin ya sınırda olduğu ya da sınırı kaçak yollarla geçtiği yönünde. Alman basınında ana akım medyanın ‘Müslüman göçmenler’ olarak tanımladığı kitle genel olarak Afganistan, Pakistan, Irak ve İran kökenli. Şu anki sınıra Polonya güvenlik güçleri binlerce asker ve polis sevk etmiş durumda. Bunun yanı sıra Polonya sınırına duvar örme seçeceği üzerinde duruluyor. Bir başka ürkütücü gelişme ise bazılarında silah yakalanan aşırı sağcı grupların sınıra göçmen avı için gittiği yönündeki haberler.

Bazı yardım kuruluşları mültecilere temel insani ihtiyaçları götürmeye çalışıyor fakat kendini yavaş yavaş hissettiren soğuklar, sınırlardaki şartları daha da zorlaştıracağa benziyor. Polonya ve Almanya kamuoyunda az da olsa göçmenlere dönük destek mitingleri olsa da siyasal alanda daha çok sınır güvenliği, göç yollarını nasıl kapatılabileceği ve devamında da duvar örme çözümleri konuşuluyor. Dileğimiz, şu an sınırlarda bekleyen çoluk-çocuk genç, yaşlı herkesin güvenli yerlere alınıp temel ihtiyaçlarının karşılanmasıdır.

 

Kaynak: Yeni Pencere



Anahtar Kelimeler: Rotası: Belarus-Polonya-Almanya

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz