Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Yeni yıla girerken?

Mehmet GÜNDOĞDU(*)

Yeni yıla girerken?

Rahman ve Rahim olan Allah´ın adıyla,

Allah´a hamd, Rasulüne salat, selam olsun.

Yıl biterken, yeni bir yıla girerken okurlarımızı bilgilendirmek, farkındalık oluşturmak ve tarihe not düşmek üzere, bir yazı yazalım istedik. Ancak iki başlık altında iki yazı oluştu.

Birincisi, Yıl biterken, yeni bir yıla girerken!

İkincisi, Noel ve yılbaşı (yeni yıl) kutlamaları.

İşte şimdi ilkini okuyalım.

Yıl biterken, Yeni Bir Yıla Girerken!

Genelde bir çok insanın, yıl sonunda ve yeni bir yıla girerken, çılgınca eğlence, sorumsuzca ve sınırsız tüketim merkezli yılbaşı kutlamaları aklına geliyor.

Beyinler şartlandırılmış gibi görünüyor.

Oysa yeni bir yıl demek ömürden bir yıl eksilmiş, bir yıl daha yaşlanılmış, ölüme bir yıl daha yaklaşılmış demektir.

Şayet yıl sonuna ve yeni yıla bu zaviyeden bakılırsa, çılgınca eğlence değil; bilakis nefis muhasebesi, murakabe yapmak, iç denetim, hayatın gerçekleri ile yüzleşme, gelecek için planlama yapmak, ölüm ve sonrası için hazırlıklı olmak daha doğru, akıllıca geliyor insana!

Esasen  geçen yılın sonunda, gelen yıl başında, geçmişin muhasebesi ve gelecek yıl için planlama vakitleri olarak değerlendirilmelidir.

Bu noktada nefis muhasebesi ve gelecek planlaması için biz müslümanların, birinci derecede referansımız, Ayet-i Kerimelerden ve ikinci derecede referansımız Hadis-i Şerif´lerden istifade edelim, tefekkür edelim diye Ayet ve Hadisleri yorumsuz olarak sunuyoruz.

Herkes kendi derûnî hislerine ve düşüncelerine göre değerlendirsin istiyoruz.

  • Ayet-i Kerîme´ler

???? ???????? ????????? ???????? ???????? ??????? ???????????? ?????? ??? ????????? ??????? ?????????? ???????? ????? ??????? ??????? ????? ???????????

?Ey iman edenler! Allah´a karşı gelmekten sakının ve herkes, yarın için (ahirete) önceden ne göndermiş olduğuna baksın. Allah´a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.? (Haşr/18). 

????? ????????? ??????????? ?????? ??????? ????????????? ????????????? ??????????? ???? ?????????????

?Allah´ı unutan ve bu yüzden Allah´ın da kendilerine kendilerini unutturduğu kimseler gibi olmayın. İşte onlar fasık kimselerin ta kendileridir.? (Haşr/19).

?????????? ????????? ??????????? ?????? ??? ???????? ????????????

?İnsanların hesaba çekilmeleri yaklaştı. Halbuki onlar gaflet içinde yüz çevirmekteler.? (Enbiya/1). 

?????? ?????? ????? ?????? ??? ???????? ???? ?????? ??????????? ????? ???????? ???? ???????? ??????? ???? ????? ????????? ??????????? ??????? ????????? ??????????????? ??????? ????????? ????????? ??????? ????????????

?Herkesin yaptığı iyiliği ve yaptığı kötülüğü hazır bulacağı günde kişi, kötülükleri ile kendi arasında uzak bir mesafe bulunmasını ister. Yine Allah sizi kendisine karşı dikkatli olmanız hakkında uyarmaktadır. Allah kullarını çok esirgeyicidir.? (Al-i İmran/30).

???????? ?????????? ??????? ?????????????? ??????????? ?????? ????? ???????????? ??? ??????????? ????? ????? ?????????? ??? ????????? ????????? ????? ????????? ??????? ??????????? ?????????? ??? ???????? ????????? ????? ???????? ??????? ???????

?Kitap ortaya konur. Suçluları, kitabın içindekilerden korkuya kapılmış görürsün. ?Eyvah bize! Bu nasıl bir kitaptır ki küçük, büyük hiçbir şey bırakmadan hepsini sayıp dökmüş!? derler. Onlar bütün yaptıklarını karşılarında bulurlar. Senin Rabbin hiç kimseye zulmetmez.? (Kehf/49).

 ????? ?????????????? ?????????? ???? ??????????

?Sonra o gün, nimetlerden mutlaka hesaba çekileceksiniz?? (Tekasür/8)

B- Hadis-i Şerifler

???? ???????? ???? ?????? ?????? ???? ?????? ????? ??????? ????? ?????? ???? ???????? ????????? : ??????????? ???? ????? ???????? ???????? ????? ?????? ????????? ???????????? ???? ???????? ???????? ???????? ?????????? ????? ?????

Hazreti Şeddâd ibn Evs (radıyallahü anh)´ın rivayet ettiği bir hadis-i şerifte, Rasulullah Efendimiz (sallallahü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:

?Akıllı kimse, sürekli kendi nefsini sorgulayan ve durmadan ölüm ötesi hayat için çabalayandır. Nefsini hevâsının peşinde koşturan ve buna rağmen Allah Teâlâ´dan beklentileri olan kimseye gelince o zavallının tekidir.? (Tirmizi, Kıyame, 25; İbn Mace, Zühd, 21; Müsned, 4/124)

Rasûl-i Ekrem Efendimiz (sallallâhu aleyhi ve sellem), Ebû Zerr hazretlerinin şahsında bütün ümmet-i Muhammed´e şöyle seslenmiştir.

??????? ???????????? ??????? ????????? ???????

?????? ???????? ???????? ??????? ????????? ???????

????????? ????????? ??????? ??????????? ???????

?????????? ????????? ??????? ?????????? ???????

?Gemini bir kere daha elden geçirerek yenile, çünkü deniz çok derin.

Azığını tastamam al, şüphesiz yolculuk pek uzun.

Sırtındaki yükünü hafif tut, çünkü tırmanacağın yokuş sarp mı sarp.

Amelinde ihlâslı ol, zira her şeyi görüp gözeten, tefrik eden ve hakkıyla değerlendiren Allah senin yapıp ettiklerinden de haberdardır.? (Deylemi)

İbn Mesut (r.a) Rasulullah´ın (s.a.v) şöyle buyurduğunu söyledi:

???? ????? ????????? ???? ?????????? (????) ??????

??? ??????? ??????? ????? ????? ?????? ???????????? ???? ?????? ??????? ?????? ???????? ???? ?????? ???? ???????? ?????? ????????? ?????? ????????? ?????? ????????? ????????? ???? ?????? ??????????? ??????? ?????????? ???????? ?????? ?????? ?????? .

?Ademoğlu şu beş şeyden sorguya çekilmedikçe Rabbinin huzurundan ayrılamaz:

Ömrünü nerede geçirdiğinden,

Gençliğini nerede tükettiğinden,

Malını nereden kazandığından, Nereye harcadığından,

İlmiyle nasıl amel ettiğinden. (Tirmizi, Kıyame, 2601)

Hz Ömer´den (r.a) rivayet edilen bir Hadisi Şerif´te:

???? ?????? ???? ??????????? ????? ????????? ???????????? ?????? ???? ???????????  ?????? ??????? ??? ?? ????????

????????????? ?????????? ??????????? ?????????? ??????? ?????????? ?????? ???????????? ????? ???? ??????? ???????? ??? ??????????

?Hesaba çekilmeden önce kendinizi hesa­ba çekiniz. Amelleriniz tartılmadan önce de ölçülü olunuz!  Hesap günü için hazırlıklı olun. Şüphesiz dünyada sorumlu davranan kimsenin hesabı hafif olacaktır.? (Tirmizi,İbn Ebi Şeybe, Beyhaki)

Yeni yılın devletimiz, milletimiz ve İslam alemi hakkında hayırlı olması dua ve niyazlarımızla!

Vesselam.

_________________________

(*)Emekli Müftü



Anahtar Kelimeler: Yeni yıla girerken

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER