Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

YENİ TEKNİK UYUM TASLAĞINDA BAKANLAR İSTERLERSE KOMİSYONA GELEBİLECEK

TBMM Başkanı Binali Yıldırım´ın çağrısı üzerine 5 siyasi parti iç tüzükte anayasa değişikliğiyle yapılması zorunlu olan teknik değişikliklerde uzlaştı.

YENİ TEKNİK UYUM TASLAĞINDA BAKANLAR İSTERLERSE KOMİSYONA GELEBİLECEK

TBMM Başkanı Binali Yıldırım´ın çağrısı üzerine 5 siyasi parti  iç tüzükte anayasa değişikliğiyle yapılması zorunlu olan teknik değişikliklerde uzlaştı. Ancak başkanlığın hazırladığı ?teknik uyum´ taslağında, muhalefeti sınırlamaya dönük tartışmalı çok sayıda düzenleme yer alıyor. Taslağa göre, komisyondaki görüşmelerin süresini komisyon belirleyecek. Bakanlar isterlerse komisyona gelebilecek.

Cumhuriyet´te yer alan habere göre, komisyonda çoğunluğu olan AKP ve MHP, yasa önerilerinin görüşmelerini istediği gibi sınırlayabilecek. Taslakta yer alan düzenlemeler şöyle:

-Komisyonlara revizyon: İlk taslakta, Meclis´te halen 16 olan ihtisas komisyonlarının kaldırılarak üye sayıları ve adları anayasa ve yasalarda belirlenenler hariç olmak üzere Başkanlık Divanı´nın önerisi üzerine Genel Kurulu´nun kararıyla komisyon kurulabilmesi, kaldırılabilmesi ve adlarının değiştirilebilmesi önerildi. Ancak partilere gönderilen taslakta, mevcut 18 ihtisas komisyonu aynen korundu.

İçtüzükte uzlaşma

-Görüşme sürelerini çoğunluk belirleyecek:Komisyonlarda yapılacak konuşmaların süreleri komisyon kararı ile belirlenecek. Bu durumda komisyonlarda çoğunluğu sağlayacak olan AKP, MHP´nin de desteğiyle milletvekillerinin konuşma sürelerini istediği gibi saptayabilecek.

Bakanlar Genel Kurul´a sınırlı gelebilecek: Bütçe yasa önerilerinin görüşüldüğü genel kurul oturumlarına yürütme temsilcisi (bakan) veya temsilcileri yürütme adına görüş bildirmek üzere katılabilecek. Yürütme temsilcileri, ayrıca savaş, seferberlik, ayaklanma gibi olağanüstü durumlarda TBMM Başkanı´nın daveti üzerine veya katılım istemlerinin TBMM Başkanı´nca uygun görülmesi üzerine bilgilendirme yapmak üzere genel kurula katılabilecek.

İçtüzükte ?ortak´ endişesi

-Önerge sayısının sınırlanması: İlk taslakta, genel kurulda yasa önerilerinin maddeleri üzerinde milletvekillerinin vereceği önerge sayısının 7´den 2´ye düşürülmesi öngörüldü, ancak muhalefetin tepki göstereceği hesabı yapılarak bu öneriden vazgeçildi. Taslakta, yasa önerilerinin maddeleri üzerinde 10 dakikalık soru-yanıt işleminin kaldırılması önerildi.

-Uluslararası anlaşmalara komisyon formülü: Cumhurbaşkanı´nın bütçe dışında Meclis´ye yasa önerisi sunma yetkisi olmadığı için uluslar arası anlaşmaların yasalaşma süreciyle ilgili yaşanan anayasal sıkıntı, komisyon formülüyle aşılacak. Buna göre, TBMM´nin onaylamayı bir yasayla uygun bulmasına bağlı olan antlaşmalar, Cumhurbaşkanı´nca yasa önerisine dönüştürülmek üzere TBMM´ye genel gerekçesiyle sunulacak. Komisyon tarafından yasa önerisine dünüştürülerek TBMM Başkanlığı´na sunulacak.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER