Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Yaşlı kıta tam göbeğinden sarsılıyor

Ocak Medya yazarı Serkan Yıldız "Yaşlı kıta tam göbeğinden sarsılıyor"başlıklı yazısında, Avrupa´nın İsla düşma ve yabancı düşmanlığına binaen aşırı sağ üzerinden hızlı bir şekilde silahlandığını, bunun için bir yasal karşılık oluşmadığını ve "Bu durum´u

Yaşlı kıta tam göbeğinden sarsılıyor
Yeni Zelanda´daki ?terörist? saldırı sonrası Avrupa´da yeni bir tehdit kendini gün yüzüne çıkardı. Uzun süredir uykuda olan, yüksek riskler barındıran, kitlesel ve bireysel can kayıplarına yol açması çok yüksek ihtimal dahilinde bulunan, sanki topraktan filizlenip çıkmış bir buğday tanesi gibi yükselen bu yeni tehdidin adı: ?Aşırı Sağ??
 
Önceki gün Staatsveiligheid (Belçika İstihbarat Teşkilatı) bir rapor paylaştı kamuoyuyla. Raporda Belçika´da çok ciddi bir grubun ?silahlandığı?, silahlanma için kendi aralarında fon oluşturdukları, görsel ve yazılı süreli yayınlarla kendi taraflarına üye topladıkları ve bu durumun artık ?tehlikeli bir hal? aldığı yazıyor.
 
Sadece Belçika´da mıydı peki bu ?tehlikeli hal???
 
Geçen hafta sonu Almanya / Chemnitz´de farklı etnik kökenler arasında çıkan kavgada bir Alman´ın ölmesi sonucunda, Deutsche Rechtspartei (Alman Aşırı Sağ Örgütleri) sokağa çıktı. Ve Karl Marx meydanında toplanarak sloganlarla, Nazi selamlarıyla gösteri yaptı. Hemen akabinde Alman sol örgütler de aynı meydana gelerek karşı sloganlarla tepkilerini koydular. 1 Alman ölür, 4.ooo Alman sokağa çıkar? Üstelik gamalı haçlar ve Nazi selamlarıyla?
 
İtalya´da aşırı sağın başta olduğu hükümet, bir Müslüman derneğinin aldığı binayı camiye dönüştürme isteğini şiddetle ret etti. Üstüne İtalya İçişleri bakanı Matteo Salvini, İtalyan kültürü ve toplumunun İslam tarafından yok edilme tehlikesi altında olduğunu iddia etti. Buna kesinlikle karşı çıkacaklarını duyurdu.
 
Finlandiya´da ?Odin´in Askerleri?nin yaptığı ?ırkçı? eylemler zaten bilinmekteydi.
 
Keza Macaristan´da da yükselen aşırı sağın yanında düşüşe geçen ?insan hakları? AB´yi bile tedirgin etmeye başladı. Judith Sargentini bu durumla ilgili olarak Macar milletvekili ve hükümetteki Fidesz Partisi üyesi György Schöpflin´i AP´de köşeye sıkıştırmıştı.
 
Yani, Yeni Zelanda´daki terörist saldırıdan çok önce ?Aşırı Sağ? Avrupa´da yuvalanmış, avına atılmaya hazır, dişlerini ve pençelerini çıkarmış şekilde bekliyormuş demek ki?
 
Bazı Avrupa´lı meslektaşlarımla görüştüğümde durumun  daha da vahim olduğunu öğrendim. Belçika´nın Almanya sınırına yakın Liege şehrinin doğusundaki Hautes Fagnes Ulusal Parkı´nda bir çok Belçikalı aşırı sağcı fanatiğin atış talimi yaptıklarını, otomatik ? yarı otomatik silahlar, patlayıcılar, sabotaj, kundaklama konularında eğitim aldıklarını ve bu kurslara katılanların sayısının oldukça ciddi rakamlarda olduğunu söylediler.
 
Aynı şekilde silahlanmış olan Macar fanatiklerin de Slovenya´nın Murska Sobota bölgesindeki dağlık arazide eğitim aldıklarını da bu vesileyle öğrenmiş oldum.
 
Avrupa´da, otomatik / yarı otomatik silah bulmak çok kolaydır. Bu durumun tüm Avrupa üzerinde en zor olduğu ülke kesinlikle ama kesinlikle ?Türkiye?dir. Siz hiç yan komşunuzun kanepesinin altında bir AK- 47 (Kalaşnikof) olduğunu düşünebiliyor musunuz? Düşünemezsiniz çünkü yoktur. Yada gece yarısı riskli bir tavır ve kıyafetle bir benzinliğe girdiğinizde vardiyasında olan kasiyer sizi görünce işkillenip tezgahın altından bir M16-A4 silahı çıkartıp, orayı terk etmenizi istemez. Çünkü bulamaz öyle bir silah ve bu yüzden de alamaz. Ama Avrupa´da durum hiç bu kadar zor değildir.
 
1990 öncesi Avrupa´nın silah deposu Çekoslovakya´ydı. Sadece Avrupa´ya değil tüm dünyaya silah satıyorlardı. Uçaksavar bile almanız mümkündü o dönem. Üstelik, adrese teslim kargo hizmetleri bile vardı. Tabii yapacağınız harcamaya göre. 2000 hatta 2005´li yıllara kadar durum değişmedi. Ve yeni adıyla Çek Cumhuriyeti atasından kalan mirası hakkıyla yerine getirdi. Parakende olarak da gidip satın alabilirdiniz, toplu olarak da sipariş verebilirdiniz. Parasını verdiğiniz sürece size bir tank bile satabilirlerdi.
 
2005´den sonra bu pazar, biraz Ukrayna ? Sırbistan ve Arnavutluk´un eline geçti. Son zamanlarda ise, bir bomba atarlı, çift şarjörlü, pointer hatta sniper dürbünlü, otomatik tüfek almak isterseniz gideceğiniz adres Arnavutluk? O kadar kolay ki, siz istediğinizi söylüyorsunuz, adam arka odadan çıkartıp getiriyor. Parayı veriyorsunuz ve ışıl ışıl bir tüfeğiniz oluyor. İşte silahlanmanın bu kadar kolay olduğu bir coğrafyada ?silah? en kolay elde edilen madde?
 
Eğer illegal bir örgütünüz varsa. Siz yeter ki paradan bahsedin.
 
Yapılacak şey; ?Tüh ya! Bunlar nasıl silahlandı bu kadar? Allah Allah?? deyip şaşkın şaşkın yerimizde oturmak yerine, bu aşırı sağcı, ırkçı, Nazi yanlısı örgütlerin kendi içinde bulunduğumuz toplulukla ilişkiye girmelerinin nasıl önüne geçeceğimiz konusunda politika ve siyaset oluşturmaktır.
 
1980 öncesinde ?Sağ / Sol? çatışmasına çok kurban vermiş bir millet olarak biz, bugün Avrupa´lı bir çok devletten çok daha tecrübeliyiz. Ve aslında ne yapmamız gerektiğini de çok iyi biliyoruz?
 
Peki Avrupa için bir şeyler yapabilir miyiz? Çünkü o yaşlı kıta, şu an tam göbeğinden sarsılıyor.
 
Bu durum ya baharı müjdeliyor yada cehennemin kapıları aralanıyor?
_________________________

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz