Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

YAŞAR BÜYÜKANIT VE MEZARA GİDEN SIRLAR

Mehmet ACET'İN "KONUYA DAİR" ANALİZİ...

YAŞAR BÜYÜKANIT VE MEZARA GİDEN SIRLAR

ğustos 2006’da ordunun başına geldiğinde, askeri vesayet rejiminin üniformalı ve üniformasız bekçilerinin kendisinden büyük beklentileri vardı.

Onlara göre selefi Hilmi Özkök sivil yönetimle uyumlu olmaya gayret etmiş, sivil asker ilişkilerini ilgilendiren konuların birçoğunda demokratik bir duruş sergilemiş, bu nedenle de laik cumhuriyetin değerlerini aşındırıcı izler bırakarak emekliye ayrılmıştı.

Halbuki, o pozisyonda bulunan birisi ‘kodumu oturtmalı’‘vurdu mu inletmeliydi.’

Göreve geldiğinde kendisine böyle bir rol biçilmişti.

Zihin dünyası kendisinden beklenenlerle büyük ölçüde uyumlu sayılabilirdi ama karakteri bu işler için biraz ‘mülayim’ kaçıyordu.

Tabi zamanın ruhu da öyle bir performans sergilemesini zorlaştırıyordu.

Perşembe sabahı dünyaya gözlerini kapatan Türkiye’nin 25’inci Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt’tan söz ediyoruz.

İleride Türkiye’nin siyasi tarihi yazılırken, 2006/2008 arasını, ama özellikle de bu iki takvimin ortasında yer alan 2007 yılını Büyükanıt’ı dışarıda tutarak ya da o sayfalarda kendisine yeteri ölçüde yer vermeden geçiştirmek mümkün olmayacaktır.

PKK’NIN REFERANDUM AYARLI KARANLIK SALDIRISI

Anayasa değişikliği ile halk oylaması ile seçimler dönemi başlayana kadar Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin tamamının büyük gerilim ortamlarında geçtiği biliniyor.

O geçiş dönemini engellemeye dönük olarak son kurşunu ise, PKK sıkmıştı.

21 Ekim 2007’de toplum cumhurbaşkanlarını halkın seçmesini öngören anayasa değişikliği için sandık başına giderken, referandumun yapılacağı günün gecesinde Hakkari Dağlıca’da saldırı düzenleyen terör örgütü, 12 askeri şehit etmişti.

Zamanlamanın referanduma göre ayarlandığı besbelliydi.

Ama PKK’nın kendi ajandasıyla uyumlu gözükmeyen böyle bir günü sabote etmek için ilave nasıl bir motivasyona sahip olduğu, bugün için de karanlık bir nokta olarak durmaya devam ediyor.

21 Ekim sabahından akşamına kadar televizyon kanallarının kırmızı renkli altyazıları, halkoylamasını değil, bu saldırıya dair haberleri vermişti.

Ama 21 Ekim’e gelene kadar 6 ay içerisinde normal bir ülkede 100 yıla sığabilecek kadar enteresan gelişmeler yaşanmıştı.

CUMHURBAŞKANININ EŞİ BAŞÖRTÜLÜ OLMAMALIYDI

12 Nisan’da yani, meclis çoğunluğuyla kendi cumhurbaşkanını seçebilecek durumda olan Ak Parti’nin adayını ilan etmesine 12 gün kala, Yaşar Büyükanıt, Genelkurmay Karargahı’nda gazetecilerle bir araya geldi.

Söylediklerinin özeti, “Cumhuriyet değerlerine sözde değil, özde bağlı bir Cumhurbaşkanı görmek istiyoruz” cümlesine sığabilecek bir tonda kaldı.

Ama salondaki bazı isimler için bu yeterli değildi.

Emin Çölaşan, Taki Doğan gibi isimler, ‘vurdu mu inleten’ bir açıklama yapması için sorularıyla Büyükanıt üzerinde baskı kuruyordu.

Aslında söyletmek istedikleri şey, “Eşi başörtülü bir aday olmasın” lafını Genelkurmay Başkanı’nın ağzından çıkarabilmekti.

23 Nisan 2007 akşamı TBMM’de verilen resepsiyonda, ertesi sabah açıklanacak olan kararın ne olduğunu anlamak için deli danalar gibi oradan oraya koşturup duruyorduk.

Adaylık başvurusu için saatler sayılıyor olmasına rağmen kimin aday olacağıyla ilgili senaryolar açıkta duruyordu.

Ertesi sabah Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından “adayımız” diye ismi açıklanan Abdullah Gül’ün bile gerilimi yüzünden okunuyordu.

“KOMUTANIMIZ İSTİRAHATTE”

27 Nisan akşamı, şapkadan ‘e-muhtıra tavşanı’ çıkarıldı.

Öyle bir bildirinin ne anlama geldiği, önceki tecrübeler nedeniyle ortadaydı.

Yeni olan, muhtıranın muhatabı olanların şapkayı alıp gitmek yerine, sert bir karşı cevapla buna cevap vermesi olmuştu.

Kabine üyeleri, Ak Parti’nin ileri gelenleri, Genelkurmay’ın internet sitesinden yayınlanan bildiriye nasıl bir karşılık vereceklerini tartışmak üzere dönemin Başbakanı Erdoğan’la birlikte Dışişleri konutunda bir araya geldiler.

Görüşmeler devam ederken, Erdoğan Büyükanıt’la konuşmak istedi.

Telefon edildi ama önce, ‘komutanımız istirahatte’ denildi.

Ta ki, hükümetin bu bildiriye hükümet sözcüsü üzerinden bir cevap vereceği haberi televizyon kanallarına son dakika olarak düşene kadar.

Büyükanıt, böyle bir cevap verileceğini öğrenince, işlerin umduğu gibi gitmeyeceğini anladı, başbakana telefonla geri dönüş yaptı.

Askeri yöntemlerle sonuç alınamayacağı anlaşılınca, nöbet yüksek yargıya devredildi.

Sabih Kanadoğlu’nun 367 içtihadı, Anayasa Mahkemesi’nden artık ezber haline gelmiş olan 2’ye karşı 9 oy sonucu, Meclis’te seçimlerin yapılamaması, 22 Temmuz için erken seçim kararının alınması, MHP lideri Bahçeli’nin katkısıyla Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılabilmesi.

Tabi arada bir de 5 Mayıs Dolmabahçe buluşması var.

Sivil yönetimi hizaya getirmesi için Yaşar Büyükanıt’a umut bağlayanların ilerleyen dönemlerde ‘konuşulan muhayyel konular’ üzerinden kendisini ‘nefret objesine’ dönüştürdükleri meşhur buluşma.

Büyükanıt, “Orada konuştuklarımız benimle mezara gidecek” demişti, öyle oldu.



Anahtar Kelimeler: YAŞAR BÜYÜKANIT MEZARA GİDEN SIRLAR

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz