Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Virüsün adı: İnsanı azmanlaştıran tekno-paganizm felâketi!

Yusuf Kaplan, analizinde Heidegger'in canavara benzettiği teknolojinin pagan kültürle birleştirildiğini ve bununla, hakim gücün bir türlü yok edemediği İslam'a karşı bir savaş verildiğini belirtiyor.

Virüsün adı: İnsanı azmanlaştıran tekno-paganizm felâketi!

Çin’de patlak veren ve kısa sürede neredeyse bütün dünyaya yayılan koronavirüs, kapitalist uygarlık üzerinde derinlemesine düşünmemizi dayatıyor bize.

Seküler kapitalist sistem, büyük bir kriz yaşıyor. Sistem tıkandı artık. Sürekli hastalık üreten hastalıklı bir sistem bu.

İnsanı tanrılaştırdı, azmanlaştırdı, sonuçta insanı canavara, dünyayı cehenneme dönüştürdü. Çin’de yaşanan, dünyayı büyük paniğe sürükleyen bu krizi bir uygarlık krizi olarak derinlemesine tahlil etmek istiyorum bir kaç yazıyla. Önce burada yazdığım felsefî bir kazı çalışması.

ÇAĞIN DİNİ: TEKNO-PAGANİZM

Bu süreçte, din yokolmadı; metamorfoz geçirdi…

Film, televizyon, bilgisayar, internet, futbol endüstrisi, din-dışı kutsallıklar üretiyor. Yeni ikonlar, ikonalar cirit atıyor her yerde: Hız ve hazza dayalı, ayartıcı, büyüleyici, baştan çıkarıcı din-dışı kutsallıklar yeni bir din, yeni bir kutsallık biçimi ile karşı karşıya bırakıyor bizi: Yeni-paganizm bu.

Bu yeni-paganizm, çağımızda tekno-paganizm biçimine dönüşüyor…

Çağın dini: Tekno-paganizm.

İnsanı, aileyi, toplumu yerle bir edecek bu felâketin önünde İslâm’la durabiliriz yalnızca!

İslâm’ın hedef tahtasına yatırılmasının nedeni bu, kanımca.

KÜRESELLEŞME, EKONOMİK VE KÜLTÜREL SENKRONİZASYON

Küreselleşme süreci, ekonomik senkronizasyonu dayattı. Ekonomik senkronizasyon, Brezilya, Arjantin, Mısır, Türkiye, Rusya, Hindistan, Japonya gibi orta veya orta-büyük ölçekli ülkelerin yeni-liberal düzende küresel düzlemde dışardan kontrol edilebilmelerini, içerdense siyasî, sosyal ve kültürel fay hatları üzerinden karıştırılabilmelerini kolaylaştıracak yapı taşlarını döşedi.

Küresel, postmodern, yeni-liberal düzen, ekonomik senkronizayon’la orta ölçekli ülkelerin siyasî yapılarını kontrol altına aldı.

Ardından postmodern, popüler kültür formlarını ve dolayısıyla tüketim biçimlerini küre ölçeğinde yayarak bu kez kültürel senkronizasyon biçimi üretti. Kültürel senkronizasyon, dünyanın farklı kültürlerini, kültürel ifade ve varoluş biçimlerini buharlaştırdı. Ekonomik senkronizasyonla orta ölçekli güçlerin ekonomik olarak teslim alınması, kapitalist sisteme eklemlenmesi sağlandı.

Kültürel senkronizasyonlaysa, orta ölçekli ülkeler, ekonomik senkronizasyonun ve liberalleşmesin kaçınılmaz sonucu olarak tüketim toplumlarına dönüştürüldü; bütün bu süreçler sefih sekülerleşme biçimlerini patlattı ve sonuçta bu ülkelerin kendi kültürel derinlikleri, zenginlikleri ve toplumların aidiyet biçimleri yerle bir edildi.

“VAHŞÎ CANAVAR” OLARAK TEKNOLOJİ VE RAKAM OLARAK İNSAN!

Çağımızın en parlak düşünürü Heideggerteknoloji’yi “vahşî canavar” olarak tarif etmişti.

Bizim bilim-perestlerden bunu anlayabilecek bir zekâ beklemiyoruz.

Heidegger’in “vahşî canavar” olarak teknoloji tanımı, çağımızda gerçeğe dönüşüyor. İnsan, teknolojik oyuncakların kölesi oldu çıktı. Bir biyolojik virüs, dünyayı cehenneme çevirebiliyor.

Felsefî olarak daha da ürpertici nokta, teknolojik kuşatmanın ötesinde, insanın düşünme melekelerini yitirmesi, hız, haz ve ayartı üzerinden duygularının kölesine dönüşmesi…

Bilgi çağı, çoktan tarih oldu. Veri, bilgi değil. Veri, duygularımızı harekete geçirecek, düşünme yetilerimizi dinamitleyen bir bomba artık!

Dahası verinin de ötesine geçmiş durumdayız: Hepimiz birer digit’iz, rakam’ız.

Dijital dünyanın kralı robotlar artık: İnsan çoktan tahtını yitirdi. Duygusuz, ruhsuz robotlar hayatımızı robotlaştıracaklar…

TEKNO-PAGANİZM FELÂKETİ…

Hayatımız, teknolojinin etrafında dönüyor. Teknoloji, ayartıcı, sahte bir tanrısal güce ulaştı. Ayartıcı ve baştan çıkarıcı.

Tanrı fikrini, hakikat fikrini yok eden; insanlığı izafileşmenin, nihilizmin eşiğine sürükleyen, başdöndürücü bir hızla gelişen teknolojik aygıtlarla insanı teknolojinin kölesine dönüştüren ve nihayetinde insanı da yok eden, bütün kültürel aidiyet biçimlerini buharlaştıran, aileyi yerinden eden, insansız, ruhsuz bir dünyanın ayartıcı, baştan çıkarıcı, hız ve hazla uyuşturucu yenidini, tekno-paganizm artık.

Tam 20 yıl önce bu sütunda, insanlığı bekleyen tehlike olarak tekno-paganizm tehlikesini yazmıştım seri olarak… Şimdi 20 yıl önce teorik olarak yaptığım gözlemlerin kısa bir sürede gerçeğe dönüştüğünü görmek beni ürkütüyor…

Tekno-paganizm felâketinin önünde sadece İslâm durabilir.

Bunu çok iyi biliyor bu düzenin kurucuları ve o yüzden terörizm filan gibi bahanelerle İslâm’a ölümcül bir darbe vurmaya çalışıyorlar…

Bütün diğer dinler fosilleştirildi ve dize getirildi ama yalnızca İslâm fosilleştirilemedi, dönüştürülemedi ve dize getirilemedi.

İslâm’ın hakikat, eşya, insan ve dünya tasavvuru, bu tasavvurun 1400 yıl boyunca ortaya koyduğu muazzam medeniyet tecrübesi, çağın sorunlarıyla birlikte derinlemesine kavrandığı zaman insanlığın eşiğine sürüklendiği tekno-paganizm felâketinden çıkış yollarını biz geliştirebiliriz ancak.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER