Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Virüsle mücadelede kilit İstanbul

Türkiye’nin dört bir yanındaki vakaların kaynağı olan İstanbul ise virüsle savaşta kritik konumda. 15 milyonluk metropolde uygulanacak tam karantina, salgın eğrisinin kırılmasında belirleyici rol oynayacak.

Virüsle mücadelede kilit İstanbul

Koronavirüs salgınına ilişkin açıklanan vaka sayısındaki artış endişe yaratırken, Kovid-19’la mücadelede ilk günden bu yana gündemde olan sosyal mesafe ve izolasyon konusu tartışılmaya devam ediyor. Aralarında Bilim Kurulu üyelerinin de yer aldığı bilim insanlarının da sık sık yaptığı çağrıları, siyasi partiler de bir kez daha gündeme getirdi. CHP, İYİ Parti ve Gelecek Partisi’nden sokağa çıkma yasağı ve karantinaya ilişkin çıkışlar geldi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi ise salgının yayıldığını belirterek, bu süreçte atılan adımları eleştirdi. Karantina ve tecrit uygulamalarının veriler ışığında yerel/bölgesel olarak hızla ve kararlılıkla uygulanabileceğine yer verilen TTB açıklamasında “Bugün ve sonrasında yapılması gereken Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerdiği gibi çok sayıda test yaparak, katı bir izolasyon uygulamaktır. Günde 30 binin üzerinde test yapılarak, test sonuçları pozitif olan olgular ile temaslıları ivedi olarak sağlıklı kişilerden ayrılmalıdır” vurgusu yapıldı. Siyasi partilerden de sosyal izolasyon adımı için hükümete çağrılar geldi.

CHP: BU HAFTA ÇOK KRİTİK 

CHP Parti Sözcüsü Faik Öztrak, tablonun kaygı verici olduğunu söyleyerek “Ülke genelinde veya kritik illerde en azından bu hafta sokağa çıkma yasağı uygulanmaktan çekinilmemeliydi” dedi. MYK sonrası konuşan Öztrak “Rakamlar ortada, iktidar sorumluluktan kaçabilir ancak sorumluluktan kaçmanın sonuçlarından kaçamayacaktır. İktidara bir kez daha çağrı yapıyoruz;  YERLinsan hayatı en önemli önceliğimiz olmalıdır, madem bir Bilim Kurulu oluşturuldu ve Bilim Kurulu üyeleri bu haftanın çok kritik olduğunu söylüyor o halde ülke genelinde veya kritik illerde en azından bu hafta sokağa çıkma yasağı uygulanmaktan çekinilmemeliydi. Suriyelilere 40 milyar dolardan daha fazla harcayan devlet bir hafta kendi milletine bakamayacak durumda mı?” yorumunu yaptı. 

‘İSTANBUL’DA YÜZDE 60 TEHLİKEDE’

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da “Türkiye için olmasa bile İstanbul için sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli” çağrısında bulundu. Havaların iyi olduğu günlerde insanların dışarı çıktığını kaydeden İmamoğlu “İstanbul’un yüzde 60’ı tehlike altında. Kent nüfusunun yüzde 15’i dışarı çıksa, 2.5 milyon kişi eder. Hava biraz iyileşince insanlar bir şekilde dışarıya çıkıyor. Türkiye için olmasa bile İstanbul için sokağa çıkma yasağı ilan edilebilir. En büyük lojistik güç belediyeler. Yenikapı ve Maltepe sahra hastanesi kurulabilecek alanlar. Barajlardaki doluluk oranı yüzde 65 ama bu dönem için iyi değil. Belediyelerimiz faturalarla ilgili kesinti yapmayacağını açıkladı. Şu anda İstiklal Mücadelesi gibi mücadele veriyoruz. Bu bir seferberlik. Faturaların ertelenmesini, ÖTV ve KDV muafiyeti talep ediyoruz. Bu konuların seferberlik anlamında bütünüyle masaya yatırılıp değerlendirilmeli. Türkiye’nin artık bütün konuları millidir. Siyasi dayanışmayı gösterme zamanıdır.”

DAVUTOĞLU: KONTROLLER İYİ YAPILMADI 

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise “Başta vakaların bulunduğu iller olmak üzere süreli ve sınırlı sokağa çıkma yasağında tereddüt edilmemesi gerekir” açıklamasında bulundu. “Meselenin sadece bir takım eylem planları paylaşmak değil, aslında bir yönetim zihniyeti ile ilgili olduğunu gördüm. İnşallah eylem planlarını her hafta birini açıklama suretiyle sizlerle paylaşacağız. Yapıcı eleştirilerimizi ve çözüm yollarını aktarmaya gayret edeceğiz ama bugün ben eylem planlarından daha çok karşı karşıya kaldığımız bir yönetim krizini, bir yönetim zihniyetini ele almak istiyorum. En iyi eylem biçimleri ortaya konsa da eğer yönetim biçimi, üslubu, bu eylemleri hayata geçirme niteliği taşımıyorsa, hele hele noktasal ve tepkisel ise, bazen öfkeye dayalı tepkiler veriyorsa kriz yönetmek zorlaşır” diyen Davutoğlu şöyle devam etti: “Yurt dışından gelen, ateşi olmayıp taşıyıcı olan hastaların kontrolleri iyi yapılmalıydı. Yurt dışından gelen dostlarımız hayretle birçok ülkede uygulanan kontroller Türkiye’de uygulanmadı. Başta vakaların bulunduğu iller olmak üzere süreli ve sınırlı sokağa çıkma yasağında tereddüt edilmemesi gerekir.”

 İYİ PARTİ: BU MU HAZIRLIK? 

İYİ Parti Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır ise “İktidar ülke genelinde tam karantina uygulamasına geçmelidir” diye konuştu. Dikbayır “Milletinize 3 ay bakamayacak mısınız? 2 buçuk ay öce hazırız dediler. En çok vaka ve ölüm görülen ülkelerden biri olan İran’la sınır kapısını 5 gün önce gece yarısı kapattılar. Bu mudur hazırlık?” değerlendirmesinde bulundu. İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray da halka besin ve yaşam desteği sağlayacak işlerde çalışanlar dışında tutularak Türkiye çapında karantina ilan edilmesi önerisinde bulundu. 

‘BİZ BİZE YETERİZ TÜRKİYEM’

Cumhurbaşkanlığı kabinesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplandı. Tarabya’daki Huber Köşkü’nde gerçekleştirilen kabine toplantısı, ilk kez video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Erdoğan’ın 4.5 saat süren kabine toplantısı sonrasında ‘Millete Sesleniş’ konuşması yaptı. Erdoğan konuşmasında, “Sivil toplum kuruluşlarımızın da, imkanları çerçevesinde ihtiyaç sahiplerine destek olmaya çalıştığını biliyoruz. Bu konuda da devletin öncülük etmesi gerektiğini gördüğümüz için “BİZ BİZE YETERİZ TÜRKİYEM” diyerek Milli Dayanışma Kampanyası başlatıyoruz” dedi.  Cumhurbaşkanı Erdoğan, kampanyaya kendisinin 7 aylık maaşını bağışladığını, bakanlar ve toplantıya katılan bürokratların da toplam 5 milyon TL bağış yaptığını söyledi. Erdoğan “En büyük katkıyı iş adamlarımızdan, hayırseverlerimizden bekliyoruz. Yaşadığımız sıkıntılı günleri geride bıraktığımızda hatırlayacağımız en güzel şeylerden biri bu birlik ve dayanışma fotoğrafımız olacak” ifadelerini kullandı. Erdoğan şunları söyledi: “Kara, hava ve deniz yollarıyla yapılan şehirlerarası ulaşımı sınırlandırdık. Gerekirse şehiriçi ulaşımda da benzer yöntemleri devreye sokabiliriz. Günlük test sayısını 10 bine ulaştırdık. Virüsün yayılmasını önlemek için her yola başvurmakta kararlıyız.  Türkiye, her hal ve şart altında üretime devam etmek, çarklarının dönmesini sağlamak zorunda olan bir ülke. İşi olmayan, zorunluluğu bulunmayan vatandaşlarımız gönüllü karantinayla kendilerini ne kadar evde tutarlarsa normale dönme süreci o kadar kısalacak.  Kamu güvenliği konusunda ise milletimizin dirayetli tutumu ve emniyet birimlerimizin gayretleri neticesinde, kayda değer bir sıkıntı yaşamıyoruz. Bu vesileyle, tüm sağlık görevlilerimize, güvenlik güçlerimize, gıda ve ihtiyaç malzemelerinin halkımıza ulaştırılmasını sağlayan esnafımıza, üretimi devam ettiren sanayicimize ve işçilerimize şükranlarımı sunuyorum.” 

Devamı >>>



Anahtar Kelimeler: Virüsle mücadelede kilit İstanbul

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER