Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Veto kararı geniş yankı buldu: Batı basınından Türkiye'ye NATO tepkisi

Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliklerini PKK'ya destekleri nedeniyle veto etmesi Batı basınında yankılandı. Olaya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Batı medyasının önde gelen yayın organları duruma tepki gösterdi.

Veto kararı geniş yankı buldu: Batı basınından Türkiye

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş bölgedeki ülkelerin kendi ulusal güvenliklerinden endişe etmelerine neden oldu.

Yıllardır Rusya'ya karşı tarafsızlık politikası yürüten İsveç ve Finlandiya NATO'ya katılma kararı alarak ABD'yi ve AB'yi sevindiren ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i kızdıran bir adım attı.

TÜRKİYE'NİN MUHALEFETİ BATI BASININDA

Oysa bu karara hiç beklenmedik yerden gelecek bir muhalefet, planları alt üst edecekti. O muhalefet Türkiye'den, bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan geldi:

"İsveç ve Finlandiya ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz ama olumlu bir düşünce içinde değiliz. İskandinav ülkeleri ne yazık ki terör örgütlerinin adeta misafirhanesi gibi."

erdogan-nato.png

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun'u ağırlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Finlandiya ve İsveç'in ittifaka üyeliğine veto sinyali vermişti

Finlandiya ve İsveç, resmi üyelik başvurularını dün NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’e sundu.

Stoltenberg, “Bu tarihi bir an” dedi ama bu sevinç dalgası kısa sürdü. İki ülkenin hızlandırılmış üyelik sürecine alınmasına ilişkin ilk oylamada Türkiye İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğini veto etti.

Batı basını ise Türkiye'nin bu tutumunu manşetlerinden gördü. Çeşitli uzmanlara analiz yaptıran gazeteler Erdoğan'ın yanı sıra Macaristan lideri Orban'ın adımlarını da güçlü adamların hamleleri olarak değerlendirdi.

ERDOĞAN: MÜSLÜMAN AYNI YERDEN İKİNCİ KEZ SOKULMAZ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün bir kez daha İsveç ve Finlandiya'nın üyeliğine karşı olduklarını belirtti.

İsveç'te PKK yapılanmalarına dikkat çeken Erdoğan, şunları söyledi:

“Bugün ittifakın faaliyetlerine fiilen en çok desteği veren ülkelerin başında biz geliyoruz ama bu önümüze getirilen her teklife sorgusuz sualsiz evet diyeceğimiz anlamına da gelmiyor.

Türkiye’ye gelmek istiyorlarmış. ‘Boşuna yorulmasınlar’ dedim. Gerek yok, tavır ortada. İsveç’te halen yürüyorlar ve bu yürüyüşler devam ediyor.

Bütün paçavralarıyla beraber yoldalar aynı şey Almanya’da devam ediyor.”

Erdoğan bir kez daha “Müslüman bir kez sokulduğu yerden ikinci kez sokulmaz” diyerek NATO’yu akrebe ve mevcut durumu da Yunanistan’ın ittifaka geri dönmesinin kabul edilmesine benzetmesi dikkat çekti.

"İKİ SERT ADAM AVRUPA'NIN BİRLİĞİNİ ENGELLİYOR"

Türkiye’nin vetosu, günlerdir bu konuda pek haber ve analiz yayınlamayan Amerikan ve Avrupa gazetelerinin ansızın sert eleştiriler getirmesini de tetikledi.

nyt.png

New York Times'ın analizi

The New York Times, aynı anda hem Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hem Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ı eleştirdi:

“İki sert adam Avrupa’nın birliğini engelliyor”

The Guardian’ın analizi de hayli eleştirel tondaydı ve Erdoğan’ın bir gözünün de iç politikada olduğuna dikkat çekiyordu.

the-guardian.png

The Guardian'ın analizi

The Wall Street Journal ise Demokrat Partili politikacı Joe Lieberman ile ABD’nin eski BM Büyükelçisi Mark Wallace’ın birlikte kaleme aldıkları, Türkiye’nin NATO’dan atılmasını isteyen bir makaleyi yayınladı.

wsj.png

Wall Street Journal'ın analizi

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER