Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Van Bahçesaray'da iki çığ faciası: 38 ölü

Bölgeye hemen takviye ekipler sevk edildi. Saatler süren çalışmalarda 33 kişinin cansız bedeni ulaşılırken, 63vatandaşımızda sağ olarak kurtarıldı.

Van Bahçesaray

Van’ın Bahçesaray ilçesi iki günde iki defa çığ faciası yaşadı. 5 kişinin öldüğü, 8 kişinin de yaralandığı ilk çığda kar altında kalan 2 kişiyi kurtarmak isteyen ekiplerin üzerine de çığ düştü. Bölgeye hemen takviye ekipler sevk edildi. Saatler süren çalışmalarda 33 kişinin cansız bedeni ulaşılırken, 63vatandaşımızda sağ olarak kurtarıldı.

Van Bahçesaray\'da iki çığ faciası: 38 ölü

Van’ın Bahçesaray ilçesinde Salı günü akşam saatlerinde Van-Bahçesaray kara yolunun 33. kilometresinde bir minübüs ve iş makinasının üzerine çığ düştü. İş makinası operatörü kendi cabasıyla kar kütlesi latından çıkmayı  başardı. İhbar sonrası olay yerine çok sayıda arama ve kurtarma ekibi sevk edildi. Minibüste bulunan 7 kişi ekiplerce kurtarılmış, 5 kişinin cansız bedenine ulaşılmıştı. Kayıp 2 kişiyi arama çalışmaları olumsuz hava şartları nedeniyle durdurulmuştu. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, “Çığ tehlikesi devam ediyor. Vatandaşların ekiplerin uyarılarına dikkat etmelerini istiyoruz” dedi.  

20-02/06/ty.png

Dün sabah bölgeye tekrar gelen arama kurtarma ekipleri çalışmalarına başladı. Öğle saaatlerinde ise ekiplerin üzerine çığ düştü. Bölgede AFAD, UMKE, Jandarma ve belediye ekiplerinin yanı sıra çok sayıda vatandaşın arama kurtarma çalışmasına katıldığı belirtildi. Bölgeye çevre iller ve Ankara’dan yeni arama kurtarma ekipleri gönderildi. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, Söz konusu bölgede yoğun bir çalışma yürütülüyor. Yapılan çalışmalarda ekiplerdeki 25 kişi kurtarıldı ve hastanelere sevk edildi. Bölgeye çok sayıda yeni ekip takviye edildi” ifadelerini kullandı. 

20-02/05/resimid_14326632.jpg

Kar altında kalanlardan bir kısmı kendi imkânları ile kurtulurken, bölgede bulunan ve çığdan etkilenmeyen ekipler bu kez ikinci facianın kurbanları için kurtarma çalışmalarına girişti.

Ekipler zamanla yarışırken bölgeden kötü haberler de gelmeye devam ediyor. İçişleri Bakanı Soylu, sekizi jandarma, üçü güvenlik korucusu toplam 11 kişinin şehit olduğunu ifade etti.

Bu açıklamanın hemen ardından kahreden haberi Van Valisi Mehmet Emin Bilmez duyurdu. DHA’nın haberine göre; Van Bilmez, çığda sekiz jandarma, üç güvenlik korucusu, bir itfaiye eri ile dokuz sivil vatandaşın yaşamını yitirdiğini söyledi.

20-02/05/aw927593_07-1580914096.jpg

 

BAKAN SOYLU: MAALESEF 33 KAYBIMIZ VAR

Yaşanan facianın ardından açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, yaşanan olayı ve can kayıpları hakkında bilgi verdi. Bakan Soylu'nun açıklaması şöyle;

Maalesef ikinci hadise bizleri üzdü. Adli Tıp'a giden kaybımız 33 oldu. Arama kurtarma çalışmalarına son vermek zorunda kaldık çünkü tipi şiddetlendi. Yarın son bir değerlendirme yapılacak. Ülkemize başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Buradaki yaralıların çoğu doku zedelenmesi. Gece eksi 24 dereceye kadar ulaşan bir soğuk var. Yol o noktaya kadar açık ama çığ dediğimiz biriken karlar. Aşağıda çalışma yapanlarda çok büyük bir yaralanma söz konusu değil. Araçları da kağıt parçası gibi kaldırıp atıyor. Araçların ezdiği vatandaşlarımız var."

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise yaptığı kısa açıklamada çığ felaketinde 33 kişinin yaşamını yitirdiğini belirterek şunları söyledi:

"1 astsubay, 10 uzman çavuş olmak üzere 11 jandarma, 8 güvenlik korucusu, 3 itfaiye görevlisi, 2 karayolları çalışanı, 1 Turkcell çalışanı ile ilk çığda kar altında kalan yakınlarını kurtarmaya gelen siviller olmak üzere toplam 33 vatandaşımız şehit olmuştur. Milletimizin başı sağolsun."

SOYLU VE KOCA, YARALILARI ZİYARET ETTİ

İçişleri Bakanı Süleyman soylu ile Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde çığ felaketinde yaralananları ziyaret etti. Doktorlardan yarılaların sağlık durumları hakkında bilgi alan iki bakan ardından geçmiş olsun dileğinde bulundu. Ziyaretin ardından gazetecilere açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca, Van’daki çığ falaketi sebebiyle 75 kişinin yaralandığını belirterek, "Hastanelerimizde şu anda 75 yaralımız var. Bu yaralılardan 47’si yatarak tedavi görüyor. 6 hastamız yoğun bakımda, genel durumları ağır değil. 1 hastamızın ameliyatı planlanıyor. İlk çığ felaketinde 5 vatandaşımız, ikincisinde de 33 vatandaşımız şehit oldu. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. başımız sağolsun" dedi.

’700 KİŞİLİK UZMAN EKİP GÖREV YAPTI’

Bakan Koca, yaşanan iki çığ felaketinde ilk andan itibaren UMKE, 112 ve uzman ekipten oluşan 700 kişilik kurtarma ekibi nin bölgeye sevk edildiğini ayrıca, 119 ambulansın da bölgede görevlendirildiğini bildirdi.

20-02/05/resimid_14326630.jpg

Van Bahçesaray’da dün 17.00 sıralarında yaşanan çığ faciasında bir minibüs karlar altında kalmıştı. Beyaz felaket sonucu beş kişi hayatını kaybetmişti. Türkiye’yi kahreden bugünkü facia, kar altında olduğu düşünülen iki kişiyi arama çalışmaları sırasında yaşandı.

DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

İçişleri Bakanlığı, Van- Bahçesaray karayolunda çığ altında kalan 2 kişiyi kurtarma çalışmaları sırasında tekrar çığ düştüğünü duyurdu. Açıklamada "Yaşanan bu çığ düşmesi olayında şu ana kadar 30 kişiye ulaşılmış olup, çığ altında olanlar için arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir" denildi.

20-02/05/aw927648_16-1580914127.jpg

Açıklamada Van- Bahçesaray karayolunun 33'üncü kilometresinde dün meydana gelen çığ düşmesi sonucu, 15 vatandaşın çığdan etkilendiği, vatandaşları kurtarmak için bölgeye ekiplerin sevk edildiği bildirildi. Bölgeye sevk edilen arama kurtarma ekiplerinin 8 kişiyi sağ, 5 kişiyi de ölü olarak çığ altından çıkardığı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

"Kayıp olan 2 vatandaşımızı arama kurtarma çalışmalarına bölgedeki olumsuz hava koşulları nedeniyle saat 01.00 sılarında ara verilmiştir. Söz konusu arama kurtarma çalışmaları uzman personelin görüşü alınarak bugün saat 07.00 sıralarında tekrar başlamıştır. Devam eden arama kurtarma çalışmaları sırasında bölgede tekrar bir çığ düşme hadisesi yaşanmıştır. Yaşanan bu çığ düşmesi olayında şu ana kadar 30 kişiye ulaşılmış olup, çığ altında olanlar için arama kurtarma çalışmaları devam etmektedir."

20-02/05/aw927648_18-1580914144.jpg

BAHÇESARAY BELEDİYE BAŞKANI: 8 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Bahçesaray Belediye Başkanı Meki Arvas da, "25 kişinin kurtarıldığı bilgisini aldık. Yoğun sis var. Çıkarılanların hayati tehlikesi yok. Bölgede 300 kişilik bir ekip çalışıyordu. 50'den fazla kişi çığ altında. 5 aracın operatörleri de çığ altında. 8 kişi hayatını kaybetti. 20 kişi de aranıyor" şeklinde konuştu.

20-02/05/resimid_14326640.jpg

ERDOĞAN SOYLU'DAN BİLGİ ALDI 

Öte yandan, İletişim Başkanlığından yapılan açıklamada, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, telefonla görüştüğü İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan çığ ve arama kurtarma çalışmalarıyla ilgili bilgi aldığı belirtildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Van'daki ikinci çığ vakasında ölü sayısının 11'e yükseldiğini açıkladı. 

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Soylu, şunları söyledi: 

"Yeni bir çığ tehlikesi olabileceğini düşünerek arama kurtarma timlerimizi çektik ve iki vatandaşımızın aranması konusunda sabah yapacağımız konusunda ortak karar aldık. Sabah 07.00 itibariyle yeniden arama kurtarma çalışmaları katıldı. Arama kurtarma timlerimiz, gönüllü korucularımız; orada herhangi bir araçla arama kurtarma mümkün değil. Ve ardından arama başladı ama 12.00 - 12.15 arasında yine bir çığ geldi. Ve o esnada arama kurtarma yapan hem jandarma, hem UMKE, hem itfaiye hem de gönüllü koruculardan müteşekkil çığ ile karşı karşıya kaldık. Biz alana ancak telefonla ulaşabiliyoruz. Çünkü bu yer, iletişim açısından da çok zor. Ama ilk andan itibaren bir irtibat kurmaya çalıştık.

Şu ana kadar, 3’ü güvenlik korucusu, 3’ü uzman çavuş, biri astsubay, bir de vatandaşımız 8 vatandaşımız çığın altında kalarak şehit oldular. 10 ile 15 civarında bir vatandaşımıza ulaşılmaya çalışılıyor. Ama biz bu bilgileri oradaki arkadaşlarımız netleştirdikçe kamuoyumuzla paylaşacağız. Şunu söyleyebiliriz, özellikle çığın altında 10 ile 15 civarında vatandaşımızın olabildiğini değerlendiriyoruz. Yaklaşık 30-35 civarında vatandaşımızı, timlerimizi çıkardık. Onları da hastaneye sevk ettik. İlk olay olduktan bir veya iki dakika sonra sayın Cumhurbaşkanımıza ulaşıp bilgileri not olarak ilettik. Zannediyorum konuşmadaydı, Cumhurbaşkanımız talimat verdi tüm ekiplerimizle arama kurtarma timlerimizin çalışmalara devam etmesi yönünde."

20-02/05/vanda-cigda-2-kisiyi-arayan-ekiplerin-uzerine-cig-dustu-30-kisi-kurtarildi_8574_dhaphoto3-1580914175.jpg

Çığ altında kalan AFAD Van İl Müdürü Osman Uçar kurtarılarak hastaneye kaldırıldı.

Bölgede üçüncü çığ uyarısı yapılırken, arama kurtarma faaliyetleri için AFAD ekipleri askeri uçakla Bahçesaray'a sevkedildi.

AFAD'dan 16.10'da yapılan son açıklamada ise Van'ın Bahçesaray ve Çatak ilçeleri arasında yaşanan ikinci çığ felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısının 33'e, yaralı sayısının ise 53'e yükseldiği belirtildi.

20-02/05/aw927648_02-1580914315.jpg

BAHÇESARAY BELEDİYE BAŞKANI: BÜYÜK BİR SİS VAR, HAVA ŞARTLARI KÖTÜ

Öte yandan, NTV yayınına bağlanan Bahçesaray Belediye Başkanı Meki Arvas ise şu ifadeleri kullandı:

İkinci çığda 8 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, onların cenazesine ulaşıldı. 20 kişinin de çığ altında olduğunu tahmin ediyoruz ama net bir bilgi değil. Çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Devletin birçok kademesi orada, çok planlı şekilde çalışma var. Sayın Valimiz, Jandarmamız, kaymakamlarımız, belediyelerimiz, UMKE, AFAD orada. Büyük bir sis var, hava şartları kötü.

20-02/05/aw927648_13-1580914340.jpg

 

 

Van\'da çığ faciasının kurtarma çalışmalarında zorlu anlar

Foto Galeri
Van'da çığ faciasının kurtarma çalışmalarında zorlu anlar

 

Gürcistan\'da çığ felaketi

Gürcistan'da çığ felaketiGürcistan'ın Kazbegi ilçesinde bir aracın üzerine çığ düştü. Arabadaki bir Rus vatandaşı öldü, 2 kişi yaralandı.

 

Van\'daki çığ felaketi: Kepçe operatörü o anları anlattı

Van'daki çığ felaketi: Kepçe operatörü o anları anlattıVan-Bahçesaray karayolu üzerinde meydana gelen çığ felaketinde 5 kişi öldü, 7 kişi yaralandı. Kısmen kara gömülen iş...

 



Anahtar Kelimeler: Bahçesaray' faciası:

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER