Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

ÜRDÜN ÇEÇENLERİ: KİM ONLAR VE NEDEN ARAPLAR BÖLGELERİNE GİRMİYOR?

Ürdün Çeçenleri (Urhanera Nokhchi), 1860'larda Kafkas Savaşı'nın sona ermesinden sonra vatanlarını terk edenler.

ÜRDÜN ÇEÇENLERİ: KİM ONLAR VE NEDEN ARAPLAR BÖLGELERİNE GİRMİYOR?

Ürdün Çeçenleri (Urhanera Nokhchi), 1860'larda Kafkas Savaşı'nın sona ermesinden sonra vatanlarını terk edenler. Ardından, Ortodoks kralı tarafından fethedilen topraklardan sürülen Kafkas Müslüman halk, Osmanlı İmparatorluğu'nda sürgün - Muhacir olarak yaşadı.

Pek çok halk, Çerkesler, Ubykhler, Karabulaks, neredeyse tamamı Türkiye'ye tahliye edildi. 

Çoğunluğu İslam'ın en güçlü olduğu ve en uzun süre Rusya'ya karşı savaşan Çeçen bölgesi Benoy'dan gelen göçmenlerdi. Anavatanı Dağıstan'ın modern Khasavyurt bölgesi olan Akkin Çeçenleri arasından çok fazla kişi vardı.

Osmanlı İmparatorluğu'na sığınan Çeçen sürgünleri ülkenin birçok bölgesine yerleşti. 1918'de Osmanlı devletinin çöküşünden sonra Çeçen nüfus dağılımı üç farklı devlete dağıldı: Türkiye, Suriye ve Ürdün.

Ürdün Çeçenleri çok sayıda idi. Şimdi yaklaşık 15-16 bin kişi var. Ve bu sayı, mükemmel doğurganlık sayesinde sürekli artıyor. Ürdün Çeçenleri milli kimliklerini korudular, Arapça bilmelerine rağmen atalarının dilini hatırlıyorlar.

Ürdün Çeçenleri içinden birçok kahraman çıkardı. Örneğin, Arap-İsrail savaşlarına katılan şanlı General Ahmed Arslan Alauddin, iki kez Ürdün kahramanı ilan edildi. Çeçenlerin ülke parlamentosunda iki daimi başkan yardımcısı var.

Ürdün'deki en ünlü Çeçen yerleşimi Ez-Zarq şehridir. Ayrıca Ürdün'ün başkenti Amman'da bir Çeçen Mahallesi bulunmaktadır.

Bu "Küçük Çeçenistan" özel bir kurumdur. Araplar bu alana gerçekten saygı duyuyor, gereksiz yere ihtiyaç duymadan buraya gelmemeye çalışıyorlar. Ama bir çeşit suçluluktan değil. Burası muhtemelen tüm Orta Doğu’daki en güvenli yer. Sadece Çeçen halkının gücünü tam olarak bilen Araplar, "Çeçenleri bir kez daha rahatsız etmemenin daha iyi" olduğuna inanıyor.

Ürdün Çeçenleri milletlerini yabancı bir ülkede korumak için ana dillerini unutmamak için kendilerini ayrı tutmaya çalışıyorlar. Örneğin, Çeçen kızlar Araplarla evlenemez ve Çeçenlerin Araplarla evlenmeleri önerilmez.

Ürdün Çeçenleri tarihi vatanlarını hiç bir zaman unutmadılar. Örneğin, son zamanlarda Amman'dan gelen Çeçen bir heyet Çeçenya'ya ziyarete gitti.

Kaynak: https://www.dunyabulteni.net/d-genel/urdun-cecenleri-kim-onlar-ve-neden-araplar-bolgelerine-girmiyor-h451994.html



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER