Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Uluslararası yatırımcılar MB yeni başkanını nasıl karşıladı?

Naci Ağbal'ın dört ay sonra görevden alınması piyasa aktörleri ve yabancı ekonomistler nezdinde şok etkisine neden oldu. Peki yabancı ekonomistler yeni Merkez Bankası başkanını nasıl karşıladı?

Uluslararası yatırımcılar MB yeni başkanını nasıl karşıladı?

6 Kasım'da Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla Murat Uysal'ın yerine getirilen Naci Ağbal'ın görevine 20 Mart günü Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla son verildi. Bu karar Merkez Bankası'nın 18 Mart'ta piyasa beklentisinin 100 baz puan üstünde 200 baz puan faiz artırmasının ardından gelirken Merkez Bankası, bu kararı enflasyon beklentilerine ve fiyat istikrarına karşı önden yüklemeli faiz kararı olarak yorumlamıştı. 

NACİ AĞBAL DÖNEMİNDE TÜRK LİRASI YÜZDE 17 DEĞER KAZANDI

HaberGlobal'den Samet Cambaz'ın haberine göre, eski başkan Naci Ağbal, göreve geldiğinden beri 875 baz puan faiz artırdı. Naci Ağbal göreve geldiğinde 8.75 olan dolar kuru, görevden Cumhurbaşkanlığı kararıyla alındığında 7.20'ye düşmüştü. Naci Ağbal döneminde yüzde 17 değer kazanan Türk Lirası, şubat sonuna kadar gelişmekte olan para birimlerinde en çok değer kazanan para birimi konumuna yükselmişti.

The Economist dergisine demeç veren eski TCMB başekonomisti Hakan Kara, eski başkan Naci Ağbal için "Daha öngörülebilir ve şeffaf bir politika izledi" ifadesini kullandı. 

"KAYBEDEN HEP ÜLKEMİZ OLDU"

TCMB Başkanlığı'na AK Parti Bayburt Milletvekilliği ve Halkbank'ta Genel Müdür Yardımcılığı yapmış Şahap Kavcıoğlu atandı. Yeni başkan Şahap Kavcıoğlu, düşük faiz politikasını savunuyor. Yüksek faize karşı savaş açan Kavcıoğlu, Yeni Şafak'ta 9 Şubat'taki köşe yazısında yazısında "Sıcak para yatırıma değil. Yüksek faize geldi. Sıcak para ülkeden çıkarken de düşük kurdan TL'den dövize dönüp ülkeden çıktılar. Yüksek faiz, düşük kur politikasından kaybeden hep ülkemiz oldu." demişti. Yeni Başkan Kavcıoğlu, 2 mart tarihindeki yazısında da Merkez Bankası'nın rezervlerle ilgili yöneltilen eleştirilere cevap vermemesini eleştirmişti. 

YABANCI BASIN VE EKONOMİSTLER YENİ BAŞKANI NASIL KARŞILADI?

BlueBay Asset Management'ın kıdemli stratejisti Timothy Ash ise Naci Ağbal ile ilgili Independent Turkish'e "Naci Ağbal bir profesyoneldi ve kararları güvenilirdi. Türkiye'ye yanılmıyorsam 15 milyar doların üzerinde nakit girişi sağlayan yabancı yatırımcılar Ağbal'a güveniyordu. Onun yöneticiliği sırasında lira yüzde 18 yükseldi, uygulanan politika çalışıyordu" açıklamasında bulundu. 

Bloomberg'de ise, "Sorulması gereken soru, yeni başkan Kavcıoğlu'nun eski başkanın kasım ayından bu yana yaptığı 875 baz puanlık faiz artırımını ne kadar çabuk tersine çevireceği?" ifadelerini kullanan Rabobank Piyasa Stratejisti Matys, "Bir sonraki PPK toplantısında son toplantıdaki 200 baz puanlık artışı tersine çevireceğini varsaymak mantıklı" diye konuştu. 

NoorCM Araştırma Birim Müdürü Tuğba Özay, sosyal medya hesabında paylaştığı mesajında "Naci Ağbal çok değerliydi ve göreve geldiği andan itibaren hep atması gereken adımları attı" değerlendirmesinde bulundu. 

Piyasanın aktörleri hafta açılışında kurda nasıl bir hareket bekliyor? Marbaş Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru, kur haftaya yukarı yönlü ve dalgalı başlangıç yapacaktır diyor. Kuru, piyasalara yatıştırıcı mesajların verilmesi gerektiğini belirtiyor.

GEÇTİĞİMİZ HAFTAYI DOLAR 7.21'DEN KAPATMIŞTI 

Bir süredir ABD 10 yıllık tahvillerinin etkisiyle yukarı yönlü hareket eden dolar kuru, Merkez Bankası'nın kararı ve sakinleşen ABD 10 yıllık tahvillerinin de etkisiyle 7.57 seviyelerinden 7.21'e kadar gerilemişti. 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER