Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Ukrayna’yı küçümsedi, AB’yi kenetledi

Emekli Büyükelçi Ömer Önhon, bir haftanın geride kaldığı işgal girişimini KARAR TV’de değerlendirdi. Önhon, Moskova’nın kritik hesap hatalarına dikkat çekti.

Ukrayna’yı küçümsedi, AB’yi kenetledi

karar.com'dan Birgül Tekçe'in "konu ile ilgili" haberi...

Emekli Büyükelçi Ömer Önhon, Bi’ Karar Ver’de Elif Çakır ve Yıldıray Oğur’un konuğu oldu. Önhon, Rusya’nın ciddi bir hesap hatası yaptığını belirterek ‘’Ukraynalıları fazla küçümsedi. Fakat Ukraynalılar beklenenin ötesinde bir direniş gösterdi’’ dedi. Önhon, Moskova’nın ayrıca dünyadan gelecek tepkileri de hesap edemediğini belirtti.

Bu gibi kriz durumlarında ateşkes ilan edilerek heyetlerin müzakereler veya görüş alışverişi yaptığını dile getiren Önhon ‘’Bu durumda heyetler görüşürken çatışmalar devam etti. İkinci müzakereye kadar iş daha da sertleşecek. Her iki tarafta o kadar fazla zarar görmeye başladı ki üzerinde çalışacak bir yol haritası ortaya çıkabilir. O zamana kadar sahada yaşananlar daha da sertleşecek daha fazla vahşet göreceğiz. Dünden beri sivil yerleşim yerlerinin bombalanmasında büyük bir artış görüyoruz. Ruslar takviye birlikler getiriyorlar. Ukraynalılar Rusları yıldırmak isteyecektir. Ruslar ise ne kadar kazanım elde edebilirsek müzakere pozisyonumuz o olur diye ilerlemeye çalışacaktır’’ ifadelerini kullandı.

Batının zayıf ve sembolik tepkiler gösterdiğine vurgu yapan Önhon ‘’Ne Kırım’ın ihlakında ne Gürcistan’la yapılan savaşın sonucunda ne de Suriye’ye bir tepki koydu. Özellikle Suriye, Rusya’yı en çok cesaretlendiren sahalardan bir olmuştu. Batı adeta Suriye’yi Rusya’nın eline bıraktı. Bunun cesaretiyle Putin yavaş yavaş istediği adımları tepki görmeden atacağını sandı’’ dedi.

Önhon, Rusya’nın burada ciddi bir hesap hatası yaptığını belirterek, bunları şöyle sıraladı: ‘’Birincisi Ukraynalıları fazla küçümsedi. T-72’lerle girdiğini görüyoruz, bunlar modernize edilse de eski model tanklardır. Hava kuvvetleri kullanılmadı, çok fazla ciddiye almadı. Fakat Ukraynalılar beklenenin ötesinde bir direniş gösterdiler. Muhtemelen Rusya’nın hesabı Kiev’e kadar yürür, orada istediğim düzenlemeleri yaparımdı.’ İkincisi dünyadan gelecek tepkileri hesaplayamadı. AB’nin bu kadar sert tepki vereceğini düşünmüyordum. Krizin ilk günlerinde AB içinde her zamanki gibi her kafadan ayrı bir ses çıktığını gördük. Bir anda bir araya gelip ciddi yaptırımlar uyguladılar. Ukrayna’ya füze sistemleri yolluyorlar. Bunlar önemli gelişmeler. Rusya’nın hesap hataları bunlar oldu. Putin’in geri çekilmesi çok zor. Rusya’nın prestiji, ikincisi Putin’in siyasi geleceği söz konusu. Putin korkulan, sevilmeyen ama çeşitli yönleri itibariyle saygı duyulan bir lider. Ukrayna’dan bir şey almadan çekilmesini akla yakın görmüyorum.’’

Tarafı olmadığı ihtilaflarda yaptırımlardan zararı en çok zararı Türkiye’nin gördüğünün altını çizen Önhon ‘’Türkiye’nin yaptırımlara mesafeli yaklaşması doğrudur. AB o kadar ciddi yaptırımlar uyguladığı için bu Rusya’yı sarsacaktır. İki arda bir deredeyiz. Birçok ülkenin sahip olmadığı avantajlara ve dezavantajlara sahibiz. Temkinli ve dengeli gitmemiz gerekiyor’’ ifadelerini kullandı.



Anahtar Kelimeler: Ukrayna’ küçümsedi kenetledi

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER