Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Ukrayna´dan Rusya´ya karşı büyük koz!

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Voroçenko, Montrö Antlaşması gereğince Türkiye´den boğazları Rus gemilerine kapatmasını talep edeceklerini açıkladı.

Ukrayna´dan Rusya´ya karşı büyük koz!

Ukrayna Deniz Kuvvetleri Komutanı Yardımcısı Amiral İhor Voronchenko, Rusya´nın Ukrayna´ya karşı saldırgan bir tavır içinde olduğunu belirtterek, "Montrö antlaşmasında geçen 19. madde gereği, Türkiye´den Boğazları kapatmasını isteyeceğiz, böylece Ruslar uluslararası hukuk kurallarını ihlal etmenin sonuçlarını görecekler." ifadelerini kullandı.

Voroçenko, Rusya´nın Kerç Boğazı´nı kapatması ve Ukraynalı askerleri tutuklamaları için de uluslararası hukuk çerçevesinde haklarını arayacaklarını da kaydetti.

Amiral Voroçenko, Ukrayna´nın Rus yayılmacılığına karşı Batıyı koruduğuna dikkat çekerken Rusya´nın hakimiyet alanını Baltık Denizi,  Kuzey Kutbu, Orta ve Uzak Doğu´daki hakimiyetini kurmaya ve genişletmeye çalıştığını iddia ediyor. Diğer taraftan Ukrayna´nın stratejik konumuna dikkat çeken Voroçenko, Rusya´nın Ukrayna ile yaşadığı kriz sonrasında Avrupa-Atlantik dönüşümleriyle, Rusya´nın emperyal emelleri ve otoriter devlet makinelerinin çökmesine yol açacağını öngörüyor.

KERÇ BOĞAZI´NIN GÜNCEL DURUMU

Sovyetler Birliği döneminde, Rus SFS Cumhuriyetine bağlı bir oblast olan Kırım, 1954´te Sovyetlere bağlı Ukrayna´ya verildi. 1991 yılı sonunda Sovyetler´in dağılması üzerine, Kerç Boğazının batı yakası Ukrayna, doğu yakası da Rusya Federasyonu sınırları içinde kaldı. 2014´te Rusya´nın Kırım´ı ilhakı sonucu boğazın kontrolü tekrar Rusya´ya geçti. 



Anahtar Kelimeler: Ukrayna Rusya karşı büyük

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER