Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Ukrayna, Rusya’nın kötü biten yeni Afganistan macerası mı olacak

İktisatçı yazar Yaşar Süngü, Rus işgaline uğrayan Ukrayna ile ilgili; ekonomik, sosyal, siyasal vb. konuları içeren bir değerlendirmede bulunuyor.

Ukrayna, Rusya’nın kötü biten yeni Afganistan macerası mı olacak

Filler tepişirken karıncalar ezilirmiş. ABD ve yardımcısı İngiltere ile Rusya arasındaki Ukrayna üzerinden oluşan gerginlik sıcak savaşla sonuçlandı ve Putin’in Rus devleti, komşusu Ukrayna’yı işgal etmeye kalktı.

Her ne kadar iki ülke arasında orantısız bir güç olsa da savaşların sonucunu silahların gücü değil toplu atan yürekler belirler.

Bu sıcak savaştan ABD’nin dev ordusunu bataklığa gömen bir Vietnam ya da önce İngiltere sonra Rusya ve ABD’yi topraklarında perişan eden Afganistan halkının başarısı çıkar mı çıkmaz mı zaman gösterecek.

Ukrayna’nın böyle bir zafer kazanma şansı var çünkü Ukrayna halkının çoğunluğu yapılan araştırmalara göre Rusya’dan nefret ediyor.

Ve bugünkü devlet başkanlarının çağrısı ile silahlanmış sokak çatışmalarına hazır bekliyor.

**

Peki, nasıl bir ülke bu Ukrayna?

Doğu Avrupa’da bir ülke olan Ukrayna, 24 bölge, 1 özerk cumhuriyet (Kırım Özerk Cumhuriyeti) ve 2 özel statülü şehirden oluşuyor.

603.549 km² yüzölçümüyle tamamı Avrupa’da olan en büyük ülke.

Doğuda ve kuzeydoğuda Rusya, kuzeybatıda Belarus, batıda PolonyaSlovakya ve Macaristan, güneybatıda Romanya ve Moldova’nın komşusudur. Ayrıca güneyde Karadeniz ve Azak Denizi’ne kıyısı bulunmaktadır.

**

Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 1991 yılında bağımsızlığını kazandı.

1991 yılında Sovyetler Birliği’nden ayrıldıktan sonra ekonomik ve siyasal açıdan ciddi problemler yaşadı.

İktidarlar için en önemli sorun politik yakınlıkta Rusya ya da Avrupa Birliği arasında tercih yapmaktı.

Zira halkın seçimdeki tercihi bu politik duruşa göre şekilleniyordu. Ancak Rusya yanlısı partiler ile Avrupa Birliği yanlısı partilerin toplamda hemen hemen eşit oya ulaşması istikrarlı bir siyasi yapının oluşmasını engelledi.

**

Ukrayna, İnsani Gelişme Endeksi'nde 74. sırada yer alan gelişmekte olan bir ülkedir.

Moldova ile birlikte Avrupa’nın en fakir ülkesidir ve çok yüksek yoksulluk oranı ve ciddi yolsuzluktan muzdariptir.

Ancak, geniş verimli tarım arazileri nedeniyle Ukrayna, dünyanın en büyük tahıl ihracatçıları arasında yer almaktadır.

Aynı zamanda Rusya ve Fransa’dan sonra Avrupa’nın en büyük üçüncü ordusuna sahiptir.

**

Ülke Slavlar’dan önce sırayla İskitler, Hunlar, Hazar Türkleri, Kıpçaklar, Peçenekler, Kumanlar, Oğuzlar ve Altınordu Devleti, Osmanlı Devleti tarafından kontrol edilmiştir.

Ukrayna’nın başkenti Kiev 9. yüzyılın ortalarına kadar Hazar Kağanlığı’nın bir parçasıydı.

2013 yılında Batı yanlılarının Turuncu darbe ismi verilen girişimi Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’in istifasıyla sonuçlandı.

Bu gelişmeler de ülkenin fiilî olarak ikiye bölünmesine sebep oldu.

Kırım referandumla Rusya’ya katılma kararı alırken, doğuda Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti adıyla iki bağımsız devlet kuruldu.

**

1991’de SSCB dağıldıktan sonra Ukrayna’da birçok fabrika ve işletme kalmıştı ancak yeni kurulan ülkeler derin ekonomik ve siyasal krizler yaşamakta oldukları için Sovyetler zamanındaki ilişkiler kesilmişti; bu nedenle işletmeler, fabrikalar çalışamıyordu.

Haksız özelleştirme sonucu SSCB’den kalan fabrikaların çoğu yeni oligarşinin temsilcilerine neredeyse bedava satılmıştı.

Ukrayna’da maden kömürü rezervleri çoktur ancak yeni teknolojilerin yetersizliği nedeniyle maden kömürü çıkarımı pek gelişmiş değildir ve ocaklarda sık sık gaz patlamaları meydana gelmektedir.

Başlıca ihracatlar, maden kömürü; büyük çaplı borular ve hurda demirdir.

Ukrayna’nın tarımı gelişmiştir ancak AB ve WTI (DTÖ) engelleri yüzünden Ukrayna tarım ürünlerini fazla ihraç edememektedir.

Doğal gaz konusunda Ukrayna, tüm Avrupa gibi Rusya’ya bağlıdır; petrol konusunda da Rusya’ya ve Asya ülkelerine bağımlılık söz konusudur.

**

Ukrayna’da sıradan yurttaşların yaşam düzeyi orta; yoksul sayılabilen insanların sayısı, tüm nüfusun %0,7’si civarındadır.

Aynı zamanda iktidarda bulunanlar (oligarşi) çok zenginlerdir. 2007-2008 başında enflasyon oranları yükselmiştir (2007 - %17; Ocak 2008 - %2,9). Ukrayna’nın gelişmişlik oranı %87,3’tür. Sonuç olarak Ukrayna, Doğu Avrupa’nın 2. gelişmiş ülkesidir.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz