Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Ucuz et hangi iki markette satılacak?

Halka ucuz et satışı yapacak zincir marketler belli oldu

Halka ucuz et satışı yapacak zincir marketler belli oldu. Türkiye´nin 81 ilinde KDV dahil bir kilo kıyma 29, kuşbaşı 31 lira fiyatla A101 ve BİM´de satılacak. Sözleşmenin imzalandığını açıklayan ESK, ?Bu firmalara karkas et sevkiyatı işlemlerine başlandı? dedi.

Türkiye´de 1 Kasım itibariyle başlaması beklenen ancak isimleri netleşmediği için rötar yapan ucuz et satışının yapılacağı zincir marketler belli oldu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı´nın yaptığı görüşmeler sonucunda, Türkiye´nin 81 ilinde kendi satış noktalarında bakanlığın belirlediği fiyat üzerinden kırmızı et satışı yapmayı taahhüt eden ulusal zincirler BİM ve A101 oldu. Bu marketlerde, KDV dahil bir kilo kıyma 29,  kuşbaşı 31 liralık fiyatla halka satılacak.

 

Et ve Süt Kurumu´nun (ESK) ilanına göre, marketlerde satışı yapılacak ürünler 0,5 kilogramlık ambalajlarda olacak. Söz konusu marketler, sözleşme kapsamında belirtilen fiyatların ve ürünlerin dışında taze kıyma ve kuşbaşı satışı yapamayacak. Ürünler şoklanmış veya don olarak satılmayacak. ESK´dan yapılan yazılı açıklamada ise yoğun çalışmalar kapsamında, uygun fiyatlı kırmızı etin, en geniş tüketici kitlelerine ulaştırılmasının hedeflendiği bildirildi. Türkiye´nin 81 ilinde kendi satış noktalarında KDV dahil kıymanın 29, kuşbaşının kilosunun 31 liradan satışını taahhüt eden zincir marketlere, taze dana karkas et satışı yapılacağını hatırlatan ESK, başvuruda bulunan 8 firmadan 2´si ile sözleşme imzalandığını duyurdu.

ESK´nın duyurusunda şöyle denildi: ?Kurumumuzca oluşturulan komisyon tarafından bu 8 firmanın başvurusu değerlendirildi. Yapılan değerlendirme neticesinde A101 ve BİM firmalarının başvurularının, belirlediğimiz kriterlere uygun olduğu tespit edildi. Söz konusu iki firmayla sözleşmeler imzalanmıştır. Sözleşme gereği, bu firmalara Kurumumuzdan karkas et sevkiyat işlemlerine başlanmıştır. Bu karkas etler, firmalar tarafından kuşbaşı ve kıyma haline getirilip en kısa sürede yarımşar kilogramlık Modifiye Atmosfer Paketleme (MAP) teknolojisiyle ambalajlanmış şekilde satışa sunulacak. Firmalar, 81 ildeki bütün marketlerinde, Kurumumuzdan aldıkları dana karkas etlerden ürettikleri kıymayı 29 liradan ve kuşbaşını 31 liradan taze olarak satışa sunacak. Bu ürünlerin şoklanmış veya don olarak satışı yapılmayacaktır. Söz konusu marketler, sözleşme kapsamında belirtilen fiyatların ve ürünlerin dışında taze kıyma ve kuşbaşı satışı yapmayacaktır. Vatandaşlarımıza uygun fiyatlı et temin edilmesi yönündeki çalışmalarımız devam edecektir.? Öte yandan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, vatandaşların et ihtiyaçlarının ucuz ve uygun fiyatla karşılanacağını söyledi.

HAYVAN VARLIĞINA DESTEK

Bakan Fakıbaba, TİGEM vasıtasıyla son 15 yılda 62 bin baş damızlık sığır, 146 bin baş damızlık koyun dağıtımı gerçekleştirdiklerini vurgulayarak, ?2018´de 7 bin baş damızlık sığır, 28 bin baş damızlık koyun dağıtmayı planlıyoruz. Genç Çiftçi Projesi kapsamında TİGEM kanalıyla bu yıl hedeflediğimiz 51 bin baş sığır ve manda ile 106 bin baş damızlık koyun ve keçi dağıtımları devam etmektedir? ifadesini kullandı. Hayvancılığa yönelik çalışmalar sonucunda son 15 yılda, sığır sayısının yüzde 50 artışla 9,9 milyon baştan 14,7 milyon başa çıktığını belirten Fakıbaba, küçükbaş sayısının yüzde 40 artışla 32 milyon baştan 45 milyon başa çıktığını bildirdi.

GIDAYA 710 BİN DENETİM

Son 15 yılda su ürünleri için sektöre 1,4 milyar lira destekleme ödemesi yapıldığına değinen Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, bu alanda ihracatın 790 milyon dolara ulaştığını, 2018 ihracat hedefinin de 1 milyar dolar olduğuna dikkat çekti. Fakıbaba, ?Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı? kapsamında IPARD-2 döneminin bu sene başladığını aktararak, 2020 yılına kadar toplam 1 milyar 45 milyon avro hibenin yatırımcılara sunulacağını vurguladı. Gıda üretimi, gıda satışı ve toplu gıda tüketimi yapılan 653 bin işletmeyi yaklaşık 7 bin gıda denetçisiyle etkin bir şekilde denetlemeler yaptıklarını belirten Fakıbaba, bu çerçevede, 2017´nin ilk 9 ayında 710 bin denetim gerçekleştirdiklerini söyledi. Bakan Fakıbaba, bakanlığın 2018 yılı bütçesinin 21 milyar 676 milyon 673 bin lira olarak öngörüldüğünü sözlerine ekledi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER