Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

TÜSİAD, ‘ABD’nin Türk şirketleri, Rus şirketlerle çalışma konusunda uyardığı’ haberini doğruladı

The Wall Street Journal gazetesi, ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo’nun TÜSİAD ve Türkiye Amerikan Şirketleri Derneği’ne yazdığı uyarı mektubuna ulaştı

TÜSİAD, ‘ABD’nin Türk şirketleri, Rus şirketlerle çalışma konusunda uyardığı’ haberini doğruladı

The Wall Street Journal gazetesi, ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo’nun 22 Ağustos tarihli mektubuna ulaştı. Adeyemo, bu mektubu TÜSİAD ve Türkiye’deki Amerikan Şirketleri Derneği’ne yolladı. Adeyemo mektubunda Türk şirketlerini şu sözlerle uyardı:

“ABD’nin yaptırım listesindeki kişilere destek veren şahıslar veya kurumlar yaptırım listesine alınma riskini üstlenir. Türk bankaları hem ABD bankalarıyla hem de yaptırıma uğrayan Rus bankalarıyla birlikte faaliyet gösteremez. Türk finans kurumları ve şirketlerinin yaptırıma uğrayan Rus aktörlerle ilişkilerinde yaptırım riski altında olduklarının farkında olunuz.”

ABD Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, 19 Ağustos’ta Türk mevkidaşı Yunus Elitaş’ı aramış ve Rusya’nın ABD ve 30 ülkenin uyguladığı yaptırımları aşmak için Türkiye’yi kullanmaya çalışmasından duyduğu endişeleri paylaşmıştı. Adeyemo ayrıca Hazine Bakanlığı’nın Türk hükümetiyle banka sektörünün dürüstülüğü için iş birliği yapmada kararlı olduğunu söylemiş, “Türk ekonomisinin başarılı olması ABD’nin de çıkarınadır” diye eklemişti.

Adeyemo, 22-24 Haziran 2022 tarihleri arasında Türkiye’yi ziyaret etmiş ve Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ve Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Yunus Elitaş ile görüşmüştü. Adeyemo, görüşmelerin ardından sosyal medya hesabından ziyaretine ilişkin detaylı bir açıklama paylamış ve ana gündem maddelerinden birinin Rusya’ya uygulanan yaptırımlar olduğunu söylemişti.

TÜSİAD’dan doğrulama

TÜSİAD’dan konuya ilişkin bir açıklama yapılarak WSJ’de çıkan haber doğrulandı.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını takip eden günlerde ABD ve AB başta olmak üzere 30’dan fazla ülke Rusya’ya yönelik yaptırım kararları almıştır. Bugün çeşitli basın organlarında yer aldığı üzere, ABD Hazine Bakanı Yardımcısı Adewale Adeyemo’nun, Rusya’ya yönelik yaptırımlar kapsamında, yaptırım uygulanan kişi ve kuruluşlar ile kurulabilecek ilişkilerin Türkiye’de faaliyet gösteren şirketlere de yaptırım riski olarak yansıyabileceğine yönelik mektubu TÜSİAD’a da iletilmiştir. İlgili mektup, TÜSİAD tarafından, Dışişleri Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile paylaşılmıştır.

Kamuoyunun bilgisine sunarız.”



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER