Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

TÜRKİYE’Yİ DSTEKLEYEN İNGİLİZ BAKANA TEPKİ İÇERDEN

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, "Türkiye, İngiltere'de de terör örgütü sayılan PKK gibi gruplardan kaynaklanan bir tehdit altındaydı, halen öyle ve Türkiye'nin kendisini savunmak için bazen yapması gerekeni yapması zaruri."

TÜRKİYE’Yİ DSTEKLEYEN İNGİLİZ BAKANA TEPKİ İÇERDEN

İngiltere basını, Türkiye'nin başlattığı Barış Pınarı Harekâtı ve bunun Suriye iç savaşına etkilerine yönelik yayınlarını sürdürüyor.

Gazetelerin bugünkü sayılarında Suriye'nin kuzeydoğusunu yıllardır kontrol altında tutan Kürt grupların, Suriye hükümeti ile vardıkları anlaşma kapsamında ordunun bu bölgelere girmesinin etkilerine yönelik haber ve analizler öne plana çıkıyor.

The Times ve The Daily Telegraph'da yer alan haberlerde, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace'ın Londra'daki NATO toplantısında Türkiye'ye destek veren sözlerinin gerek NATO gerekse de hükümet kanadından tepki topladığı bildiriliyor.

The Times gazetesinde yer alan "Savunma bakanının Türkiye'ye destek çıkması NATO müttefiklerini şoke etti" başlıklı haberde, Wallace'ın sözlerinin hem NATO hem de hükümet kanadında rahatsızlık yarattığına dikkat çekiliyor.

Haberde, Wallace'ın Londra'da düzenlenen NATO parlamenterler asamblesi toplantısı sırasında, "Türkiye, bu ülkede de terör örgütü olarak kabul edilen PKK gibi grupların yarattığı tehditlerle karşı karşıya kalmıştır ve kalmaya da devam etmektedir. Bu nedenle, kendisini savunmak için bazen yapmak zorunda kaldığı şeyi yapması gerekir" dediği belirtiliyor ve toplantıda yaşananlara dair şunlar anlatılıyor:

"Bu sözler üzerine Wallace'a, Alman bir milletvekili sorular yöneltmeye başladı. Bu milletvekilinin, Savunma Bakanı'nın Türkiye'nin operasyonunun Birleşmiş Milletler Şartı'nın meşru müdafaayla ilgili düzenlemeleri kapsamında olduğuna gerçekten inanıp inanmadığını, eğer buna inanıyorsa NATO'nun kolektif savunma ilkesi çerçevesinde askeri destek vermeyi kabul edip etmeyeceğini sorgulaması takdir topladı.

"Wallace bu soruya, 'Bu, bu şekilde gelişmesini istemediğimiz bir durum ancak artık ortaya çıkan durum bu. Biz de bu süreçte insan haklarının korunduğundan emin olmaya çalışıyoruz' yanıtını verdi."

Gazete, Wallace'ın sözlerinin "hükümetin geri kalan üyelerinden farklılık gösteren bir görüşü" dile getirdiğini vurguluyor.

Wallace'ın konuşmasıyla ilgili benzer bir haber de The Daily Telegraph gazetesinde yer alıyor. Bu haberde, İngiltere'nin, ticaret anlaşmalarının zarar görmemesi için Türkiye'yi kınamak istememekle suçlandığı belirtiliyor.

Gazete, "İngiltere, bakanlarının önceki akşam Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde Kürtlerin kontrol ettiği bölgelere yönelik saldırısını savunmalarının ardından müttefikleri tarafından dışlandı ve kınandı" diyor ve konuyla ilgili şunları ekliyor:

"Savunma Bakanı Ben Wallace, Londra'daki NATO toplantısı sırasında 'Türkiye'nin kendisini savunmak için bazen yapmak zorunda kaldığı şeyi yapması gerekir' sözlerini sarf etmesi katılımcılarda büyük şaşkınlık yarattı.

"Aynı sırada Avrupalı diplomatlar, İngiltere'nin Lüksemburg'da yapılan Avrupa Birliği dışişleri bakanları toplantısında kınama metninde kullanılan dile itiraz etmesine inanamıyordu."

Gazete, İngiltere'nin Türkiye'ye silah ihracı konusunda yeni ruhsat vermeyeceğini söylediğini ancak mevcut anlaşmaların durdurulmasına yönelik herhangi bir taahhütte bulunmadığını belirtiyor.

Kaynak: Ajanslar



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER