Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Türkiye'ye akın akın gelen Afgan göçmenlerin yaşı dikkat çekti

Van'da yaşayan bir vatandaşın, evinin önünde çektiği videodaki Afgan göçmenlerin görüntüleri sosyal medyada gündem oldu.

Türkiye

Afganistan’daki siyasi istikrarsızlık ve göç sorunundan en çok etkilenen ülke Türkiye oldu.

İran üzerinden Afganistan’dan geldiği iddia edilen göçmen gruplarının tamamının genç erkeklerden oluşması dikkat çekiyor.

Türkiye-İran sınırından yasa dışı bir şekilde geçerek Türkiye'ye giriş yapan Afgan göçmenlerin durumu, son haftalarda kamuoyunda yoğun bir şekilde tartışılıyor.

afgan-genc-protesto-1.jpg

ABD'nin askeri güçlerinin tamamını Afganistan'dan çekmesi için geri sayım devam ederken ülkedeki çatışmaların şiddetlenmesi ardından Türkiye'ye geçişlerde de ciddi bir artış gözle görülüyor.

AFGAN GÖÇMENLERİN YAŞI DİKKAT ÇEKTİ

Türkiye'nin İran ile sınırından ve sınıra yakın kentlerden paylaşılan bazı görüntüler de yeni bir düzensiz göç dalgası yaşandığı yönünde yorumlara neden oluyor.

Afganistan'dan kaçarak Türkiye'ye giren göçmenlerin profilinin 15 - 30 yaş aralığında, iş gücü olarak gelen genç erkekler olması dikkat çekti.

Türkiye'nin hali hazırdaki iş gücü problemleri ve ekonomik sorunlarının üzerine ülkeye iş bulmaya gelen bu kaçak göçmenlerin nasıl barınacağı ise henüz belirsizliğini koruyor.

KILIÇDAROĞLU: BUNLAR PARALI ASKER

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Afganistan'dan gelen göçmen akınına ilişkin, 'Bunlar göçmen değil paralı asker' iddiasını ortaya atmıştı.

Kılıçdaroğlu konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

"ABD Afganistan’da kendisine hizmet etmiş, Taliban’ın düşman olarak gördüğü 19.000 Afgan’ı ve aile üyelerini (toplamda 53.000 kişi) ülkesine almaya karar verdi. 1 milyona yakın destekçisine de hedef ülke olarak İran üzerinden Türkiye’yi gösterdi. Bunlar Taliban'dan kaçan gençler" diyen Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı son görüşmeyle ilgili de şu iddiaları dile getirdi:

 

kemal-kilicdaro.jpg

Öncelikle şu aşikardır ki; Erdoğan son yaptığı görüşmede ülkemize bu Afgan sığınmacıları kabul etmiştir. Toplantıya devlet mekanizmalarının dışından, Kavakçı ailesinden getirilen genç tercümanın sebebi de belli olmuştur. Erdoğan bunun duyulmasını engellemek için bunu yapmıştır.

ABD TÜRKİYE'Yİ İŞARET ETTİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, 2 Ağustos'ta bu konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında ülkesini terk eden Afganların başvurularının işleme konacağını belirtti.

Bakanlık yetkilileri, Türkiye gibi başka bir ülkeye gelen ve gerekli şartları taşıyan Afganların internet sitesinde form doldurduktan sonra başvurularının değerlendirileceğini anlattı. Afgan göçmenlerin bu sırada Türkiye hükümeti ya da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine (UNHCR) başvuru haklarının da bulunduğu belirtildi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER