Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Türkiye´nin verdiği delillere dayanan ABD Kongresi Prens Selman´ın ipini çekiyor

Serdar TURGUT

Türkiye´nin verdiği delillere dayanan ABD Kongresi Prens Selman´ın ipini çekiyor

Kapalı toplantıda CIA Başkanı´nı dinleyen senatörler Türkiye´nin ona verdiği delillerin başında gelen testere konusuna yoğunlaşarak cinayetin Selman´ın bilgisi dahilinde işlendiğini düşünmeye başladılar.

Kısa süre önce CIA Başkanı Gina Haspel senato istihbarat komisyonuna çağrılmıştı. Kaşıkçı cinayeti konusunda konuşacaktı.

Son anda onun diyeceklerinden korkan başkan Trump ?executive power´(*) yetkisini kullandı ve komisyona gitmesini engelledi.

Senato´da büyük tepki oldu. Linsdlay Graham gibi Trump´a yakın Cumhuriyetçi senatör bile "CIA Başkanı Haspel gelinceye kadar hiçbir kararı benden geçiremezler" diye ültimatomunu verdi.

HASPEL SENATO´DA

İki partideki tepkiler de birleşip yükselince Trump geri adım atmak zorunda kaldı.

Salı günü CIA Başkanı Haspel Senato´ya gidip, kapalı kapılar ardında Senato liderlerinin ve komisyon başkanlarının bulunduğu bir toplantıda, Kaşıkçı cinayeti ile ilgili CIA´nin görüşlerini anlattı.

Bu aşamadan sonra Amerikan Kongresi´nin Selman´ın ipini yakında çekeceği beklentisi hakim Washington´da. 

TOPLANTI GİZLİYDİ

Salı günkü toplantı gizli devlet bilgilerinin anlatıldığı basına kapalı bir toplantı olduğundan tam olarak ne konuşulduğu sadece katılan gizlilik yemini altındaki senatörlerin bildiği bir şey.

Ama CIA bugüne kadar ulusal güvenlik yazarlarına öyle bilgiler sızdırdı ki sadece bunlar bile Kaşıkçı cinayetinin direkt Selman´a bağlanmasına yeteceği yorumu yapılıyor Kongre´ye yakın kaynaklarca.

EN SON BİLGİ

Örneğin CIA en son olarak Selman´ın Kaşıkçı cinayetinin olduğu gün İstanbul´da bulunan ekip ile cinayet öncesi ve sonrasında tam 11 kez mesajlaştığını tespit etti. Senatörler özelikle cinayet timinin beraberinde getirmiş olduğunun Türkiye tarafından tespit edilerek CIA´ye bilgisi verilen testere konusunda sorular sordular

Kongre kısa süre içinde Selman´ı Kaşıkçı cinayetiyle ilgili direkt suçlayacak ve Tump´ın Selman ile ilişkiyi kopartmasını isteyecek.

Dahası Magnitsky Yasası çevresinde Selman´a direkt yaptırımlar getirilecek ve ABD´deki varlıklarına el konulacak.

Bundan en büyük darbeyi Amerika´nın Suudi Arabistan ve İsrail´le kurmuş olduğu Ortadoğu´ya yönelik işbirliği stratejisi yiyecek.

Kongre bu işin peşini bırakmayacak ama Beyaz Saray´ın tepkisinin de ne olacağı merakla bekleniyor Washington´da.

________________________

(*) Yürütme gücü



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER