Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Türkiye’de yaşayan Somalililerle görüşen Somali Cumhurbaşkanı: “Türkiye’den daha fazlasını bekliyorlar, bunu hak ediyorlar”

Resmi ziyaret için Türkiye’ye gelen Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Salı günü (5 Temmuz) SETA Vakfı’ndaki konuşmasında Türkiye’de yaşayan Somalililerin problemlerini dile getirdi.

Türkiye’de yaşayan Somalililerle görüşen Somali Cumhurbaşkanı: “Türkiye’den daha fazlasını bekliyorlar, bunu hak ediyorlar”

Resmi ziyaret için Türkiye’ye gelen Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Salı günü (5 Temmuz) SETA Vakfı’ndaki konuşmasında Türkiye’de yaşayan Somalililerin problemlerini dile getirdi.

Şeyh Mahmud konuşmasında şunları söyledi:

“Kendi kardeşlerimizle karşılaştığımız zorluklar olabiliyor. Geçtiğimiz akşam Türkiye’de yaşayan Somali toplumundan Türkiye’den daha fazlasını talep ettiklerini duydum. İçinde bulunduğumuz durum düşünüldüğü zaman bunu hak ediyorlar, Türkiye’den daha fazlasını bekliyorlar.

Türkiye’yle ilişkilerimiz konusunda ortak bir taahhüdümüz var. İnsanların yaşamlarının iyileştirilmesini hedefliyoruz.”

Şeyh Mahmud, bu konuşmadan bir gün önce Türkiye’de yaşayan Somalililerle bir toplantıda buluşmuştu.

Ağırlıklı olarak iş insanları ve öğrencilerden oluşan Somalililer, Şeyh Mahmud’a birçok konuda yaşadıkları sıkıntılardan bahsetti. Somali toplumu ikamet izni ve çalışma izni konusunda Türkiye makamlarının çıkarttığı zorluklardan da yakındı.

Somali medyasında çıkan haberlere göre, Cumhurbaşkanı’na Ankara’da Somalililere ait kafe ve restoranlara yapılan polis baskınlar nedeniyle birçok Somalilinin işletmesini kapattığı anlatıldı.

Yine Somali medyasındaki haberlere göre Şeyh Mahmud, ikamet izni konusunda Türkiye’de yaşanan sıkıntıların kendi yakın çevresinden de bildiğini belirtti. Somali’de 2012-2017 arasında da Cumhurbaşkanlığı yapan Şeyh Mahmud’un aile üyelerinin Türkiye’ye sık sık geldiği iddia edilmişti.

Somali toplumunun problemlerini dinleyen Şeyh Mahmud, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yapacağı görüşme de dahil olmak üzere toplantıda anlatılanları dile getireceğini söylemişti.

Toplantıyla ilgili olarak Şeyh Mahmud’un Türkiye ziyaretinden önce Somali Cumhurbaşkanlığı’ndan şu açıklama yapılmıştı:

“Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Türkiye’deki Somali diasporasının üyeleriyle bir araya gelerek, Hükümetin iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirme konusundaki kararlılığını paylaştı.

“Başkan, Somali topluluğuna, öğrencilere ve iş dünyasına ülkedeki genel durum hakkında bilgi vererek, Somali Federal Hükümetinin ekonomik büyüme ve yatırıma, güvenliğin güçlendirilmesine, genç istihdamına ve Somali halkı için uzlaşmaya büyük önem verdiğini kaydetti.

“Somali Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, Mogadişu’da Somali toplumu üyeleriyle özel bir ortak basın toplantısı düzenledi.

“Cumhurbaşkanı, iki ülkeden diplomatlar Somali ve Türkiye arasında verimli bir iş birliğini teşvik etmek için birlikte çalışırken, Türkiye’deki Somali toplumu, öğrenciler ve iş dünyasının karşı karşıya olduğu zorlukları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini söyledi.”

Şeyh Mahmud, dün (6 Temmuz) günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Beştepe’de görüşmüştü.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER