Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

TÜRKİYE’DE FAİZSİZ FİNANS SİSTEMİ

Uygulamada, faizsiz finansman iki temel nedenden dolayı tercih edilmektedir. Bunlardan birincisi ekonomik sebepler, ikincisi ise dini sebeplerdir.

TÜRKİYE’DE FAİZSİZ FİNANS SİSTEMİ

Recep ÖZEL'İN ANALİZİ...

Türkiye’de son zamanlarda faizsiz finans meselesi daha çok gündeme gelmeye başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak beyin açıkladığı ekonomik program çerçevesinde faizlerin düşürülmesi, üretimin artırılması, ekonominin canlandırılması, bankacılık sisteminin disiplin altına alınması, Türkiye ekonomisinin daha ileriye götürülmesi, perspektifinde önümüzdeki zamanlarda faizsiz finansman konusu daha da önem kazanacak gibi görünmektedir.

Bu konu, bir doktora tezi çapında incelenmesi gerekecek öneme sahiptir ve bu alanda yapılan akademik çalışmalar da mevcuttur. Biz burada özet olarak bu mesele ile ilgili düşüncelerimizi aktarmaya çalışacağız. Uygulamada, faizsiz finansman iki temel nedenden dolayı tercih edilmektedir. Bunlardan birincisi ekonomik sebepler, ikincisi ise dini sebeplerdir.

Malum kapitalist ekonomi anlayışında, faiz maliyete ilave edilen dolayısıyla maliyeti artıran bir unsurdur. Faizsiz sistem ise kar zarar ortaklığına dayanır ve maliyete ilave bir artış getirmez. Dini inançlar açısından ise İslam’a göre faiz haramdır. Müslüman olan kişiler ticaretlerinde helal haram hassasiyetinde olurlar. Bir iktisadi düzen içerisinde finansal sistem önemli bir yer tutar. Kapitalizm; mali gücü dar bir gruba aktarır ve güçlü finansal sistemle piyasayı destekler. Âmâ finansal güç haksız ve eşitsiz olarak faize dayanır ve durum toplumda yıkıcı etkiler meydana getirir.

Son durumda incelendiği zaman görülecektir ki, faizin ekonomiden aldığı pay sürekli olarak artmıştır. Kapitalizmde girişimci sermayeden ayrılmış ve sermayenin geliri faiz olmuştur. Hâlbuki girişimcinin getirisi kar olmalıdır. Sermayenin getirisi ise faiz olarak lanse edilmiştir. Kapitalist sistem bölüşüm çevre gibi faktörleri yok saymıştır. Müreffeh toplum bu durumda meydana gelemez.

Marksizm ise; eşitliği önermesine rağmen, mülkiyet edinmemesi gibi fıtrata aykırı bir yapı geliştirmiş, bu durum sürdürülemez hale gelmiştir. Alternatif olarak İslam iktisat sistemi; ortaya konulup hem bölüşüm adalet hem de insan tabiatına uygun çalışmayı ve helal kazanmayı teşvik eden çalışmalar yeterince uygulanabilirse, toplumlar için daha güzel sonuçlar ortaya çıkacağı görülecektir. Bu nedenle ‘faizsiz finans sistemi’nin geliştirilmesi daha önem kazanmaktadır. Bu sistem uygulamada iki şekilde işlemektedir. Faizsiz bankacılık ve faizsiz tasarruf sistemi.

FAİZSİZ BANKACILIK SİSTEMİ

Mevcut şartlarda oluşan hak ihlalleri, kapitalist ve sosyalist sistem problemleri zaten daha önceden var olan, ancak cari ekonomik sistemlerin uygulaması yüzünden pek az uygulama imkânı olan İslam ekonomik sistem uygulamalarını gündeme getirmiştir.

Burada hareket noktası, İslami prensiplere uygun bir bankacılık ve sigortacılık sistemini yürürlüğe koyabilmektir. Bankalar aracı kurumlardır. Mevcut kapitalist sistemin bankacılık uygulamasında üreticiye kredi verilir, onun üretim faaliyetleri finanse edilir. Sonuçta, ödenen faiz kadar üreticinin maliyeti artar, böylece malın fiyatı pahalılaşmış olur. Ayrıca, üretici kar etse de zarar etse de bankanın alacağı faiz garanti edilmiş olduğu için banka faizini alır.

Halbuki ticari faaliyetlerde her zaman kar edilemez, kar garantisi yoktur, risk vardır. Bazen de zarar edilir. Hatta iş hayatında çok tekrarlanan; ‘Kar zarar kardeştir’ sözü çok anlamlıdır. Yani; ticaret ve üretim risklidir.

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER