Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Türkiye´de israfın bedeli 555 milyar TL, Milli gelirin yüzde 15´i çöpe gidiyor...

Enerjide, meyve-sebzede, ekmekte, suda israf öyle boyutlara ulaştı ki milli gelirde yarattığı kayıp 555 milyar lirayı buldu. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı´nın (TİSVA) hazırladığı rapor, bir yılda milli gelirin yüzde 15´inin israf edildiğini ortaya koydu.

Türkiye´de israfın bedeli 555 milyar TL, Milli gelirin yüzde 15´i çöpe gidiyor...

Enerjide, meyve-sebzede, ekmekte, suda israf öyle boyutlara ulaştı ki milli gelirde yarattığı kayıp 555 milyar lirayı buldu. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı´nın (TİSVA) hazırladığı rapor, bir yılda milli gelirin yüzde 15´inin israf edildiğini ortaya koydu. 

Türkiye İsrafi Önleme Vakfı´nın (TİSVA) hazırladığı rapora göre bir yılda milli gelirin yüzde 15´ine denk gelen yaklaşık 555 milyar lira kaynağı israf ediyoruz. 214 milyar liralık gıda israfının yapıldığı Türkiye´de günde 6 milyon ekmek çöpe gidiyor. Hazırlanan rapor, Türkiye´nin enerjide, suda, gıdada, meyve sebzede yaptığı israfın boyutlarını gözler önüne serdi. 

Hürriyet gazetesinden Erdinç Çelikkan´ın haberinde yer alan rapora göre, en büyük israf kalemlerinden biri enerji. Rapora göre konutlarda her 100 TL elektrik faturasının 35 TL´sini tasarruf etme potansiyeli bulunuyor. Türkiye´nin toplam enerji tasarruf potansiyeli yüzde 25 olarak tespit edildi. 

Türkiye´de tüketilen toplam elektrik enerjisi içinde aydınlatmanın payı yüzde 25 olarak veriliyor. Bu yüzde 35 konutlarda enerji tasarruf sağlandığında Türkiye genelinde ayda yaklaşık 4 milyar kWh´lık bir tasarruf anlamına geliyor.

26 MİLYON TON GIDA

Raporda, gıda alanında Türkiye´de israf edilen miktarın 26 milyon ton olduğuna işaret edilirken bunun 125 milyar liraya karşılık geldiği belirtildi. 

Ayrıca, Türkiye´de bir yılda yetişen 49 milyon ton meyve ve sebzenin yüzde 25-40´ı kaybolduğu veya israf edildiğine de dikkat çekilerek en iyimser hesapla bunun 25 milyar lira değerinde olduğu vurgulandı. 

GÜNDE 6 MİLYON EKMEK

Ekmek israfının ayrıca dikkat çektiği kaydedilen raporda, "Ülkemizde 300 gram üzerinden günde yaklaşık 85 milyon ekmek üretilmiş, tüketim ise 79 milyon civarında gerçekleşmiştir. Geriye kalan 6 milyon ekmeğin günlük çöpe gittiği ifade edilmektedir. Bu oran üretilen ekmeğin yüzde 7´sine denk gelmektedir" denildi. 

Türkiye genelinde kağıt-karton tüketimi yıllık yaklaşık 6 milyon ton. Kişi başı tüketim ise 70 kilogram. Her yıl kâğıt, karton ve yaşamsal ihtiyaçlarımız için kişi başı ortalama 7 adet ağaç tüketilmektedir.

DAMLAYAN MUSLUKTAN 11 MİLYAR TL KAYIP

Rapora göre, damlayarak akan bir musluk, yılda 3 metreküplük su kaybına sebep olmakta. Bunun her konuta maliyeti yaklaşık 6 bin TL civarındadır. Türkiye´de yaklaşık 19 milyon konuttan sadece yüzde 10´unda böyle bir durum olduğunda, oluşan israf yaklaşık 11 milyar TL´dir. Bir kişinin günde iki kez 1 dakika boyunca musluk suyunu kapatmadan diş fırçalaması yılda 8 ton su israfına neden olmaktadır. Bunu, nüfusun yüzde 20´sinin yaptığı hesaplandığında ülkemizin toplam kaynak kaybı yaklaşık 13 milyar TL oluyor.

SU GİDERİ 14 LİRA ARTTI

Bir ülkenin su zengini sayılması için kişi başına yıllık 8-10 bin metreküp su düşmesi gerekirken,  Türkiye´de bu rakam 1.593 metreküp. DSİ verilerine göre, 2030 yılında 100 milyon nüfusa ulaşacak Türkiye´nin kişi başına 1.120 metreküp kullanılabilir su miktarıyla, su sıkıntısı çeken bir ülke konumuna gelecek. Buna göre 2050 veya 2100 yılında Türkiye´yi çok ciddi bir su krizi mücadelesi beklemekte. Bireyler arasında "51-100 TL arası su faturası ödeyenler (yüzde 51,6) en yüksek orandayken, aylık ortalama ödenen su faturası yaklaşık 79,50 TL. Hesaplamaya göre 1 yılda aylık su gideri 14,10 TL´lik bir artış göstermiştir.

Kaynak: NTV Haber



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER