Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

"Türkiye sondaj gemilerini Kıbrıs'taki İHA'larla koruyacak"

İngiliz Times gazetesi, Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arayan Türk gemilerini korumak için Kuzey Kıbrıs'tan insansız hava araçları kaldırılacağını yazdı.

İngiliz Times gazetesi, Ankara'nın Doğu Akdeniz'de petrol ve doğalgaz arayan gemilerine yardımcı olmak için bugünden itibaren Kuzey Kıbrıs'tan insansız hava araçları (İHA) kaldırılacağını yazdı. Anthee Carasasva imzalı, Atina mahreçli haberin başlığı, "Türkler, tartışmalı Akdeniz sondajını silahlı insansız hava araçlarıyla koruyor".

Haberde, "Türkiye'nin insansız hava araçlarını (İHA) en çok kullanan ülkelerden biri olduğunu ve İHA'ların Suriye'de Kürtler'in öncülüğündeki güçlere karşı düzenlenen operasyonlarda da kullanıldığı" belirtiliyor.

Times bu hamlenin, Ankara'nın Avrupa Birliği ve komşu ülkelerle Akdeniz'deki enerji kaynakları yüzünden zaten gergin olan ilişkileri, daha da gereceğini ifade ediyor.

Haberde Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı'nın kabinesinden haftasonu yapılan açıklamada, Ankara'nın İHA operasyOnları için Geçitkale Hava Üssü'nün kullanımını onayladığı ve açıklamada İHA'ların, "Türkiye ve KKTC'nin meşru hakkını koruyacağının" belirtildiği vurgulanıyor.

Doğu Akdeniz'de doğalgaz gerilimi

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Doğu Akdeniz'deki doğalgaz sahalarının arama ve sondaj ruhsatlarını, çeşitli ülkelerle imzaladığı anlaşmaları da dikkate alarak, uluslararası enerji şirketlerine vermişti.

Türkiye ise bu anlaşmaların Kıbrıs Türkleri ve Türkiye'nin haklarını çiğnediği gerekçesiyle konuyu Birleşmiş Milletler'e (BM) taşıdı ve kendi münhasır ekonomik bölge haritalarını BM nezdinde onaylattı.

Aynı zamanda uluslararası toplumun tanımadığı Kuzey Kıbrıs'la anlaşma imzalayarak bazı sahalarda çalışmak üzere kendi sondaj gemilerini bölgeye gönderdi. Bu gemilere eşlik eden savaş gemileri de var.

Kaynak: mepanews.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER