Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Türkiye ile Sudan daha da yakınlaşacak

Türkiye´nin Hartum Büyükelçisi Neziroğlu "Sudan´ın Türkiye´den uzaklaşacağını düşünmüyorum. Tam aksine daha da yakınlaşacağımızı, ilişkilerimizin daha sağlam temellere oturacağını düşünüyorum." dedi.

Türkiye ile Sudan daha da yakınlaşacak

Türkiye´nin Hartum Büyükelçisi İrfan Neziroğlu, "Sudan´ın Türkiye´den uzaklaşacağını düşünmüyorum. Tam aksine daha da yakınlaşacağımızı, ilişkilerimizin daha sağlam temellere oturacağını düşünüyorum. Sudan´da bizim pozisyonumuz farklı, Türkiye´nin Sudan´da gizli bir hesabı veya gündemi yok. Biz Sudan´ı asla başka ülkelerle rekabet edilecek bir yer olarak görmedik, görmüyoruz." dedi.

Neziroğlu, 11. Büyükelçiler Konferansı´na (BKON) katılmak üzere bulunduğu başkentte, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Sudan´da 4 aydır hükümetin bulunmadığını hatırlatan Neziroğlu, taraflar arasında anlaşmanın sağlanmasını çok önemli bulduklarını ve desteklediklerini söyledi.

Neziroğlu, sokaklarda da ciddi hareketlilik ve gerginlik yaşandığını hatırlatarak, "Anlaşma, bu gerginliği ve gösterileri sona erdirmesi bakımından önemli. Ülkede, hükümetin ay sonuna kadar kurulacağını ümit ediyoruz. Sudan, yeni bir sayfa açacak ve bundan sonra her bakımdan daha iyi olacağını ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı.

"Müdahil olmamakla sessiz kalmayı birbirinden ayırmak lazım"

"Türkiye´nin Sudan´da yaşananlara sessiz kaldığı" yönündeki eleştirileri doğru bulmadığını belirten Neziroğlu, şöyle devam etti:

"Bizim Sudan´da tarafların hepsiyle temaslarımız, doğrudan ya da dolaylı görüşmelerimiz oldu. Sessiz kalmadık ama sürece de müdahil olmadık. Müdahil olmamakla sessiz kalmayı birbirinden ayırmak lazım. Bazı ülkeler Sudan´daki sürece doğrudan müdahil oldu, süreci yönlendirmeye çalıştılar. Biz bunu çok doğru bulmuyoruz. Nitekim Sudan halkı da bu duruma tepki gösterdi. Sudan´ın geleceğine Sudanlılar karar verecek."

Sudan´ın 30-40 yıllık bir ülke olmadığına işaret eden Neziroğlu, "Sudan Cumhuriyeti her ne kadar bağımsızlığını 1956´da kazanmışsa da dünyanın en eski piramitleri Sudan´da. Bu topraklar, kadim medeniyetlere ev sahipliği yaptı, farklı devletler kuruldu. Dolayısıyla nasıl yönetileceği Sudanlı kardeşlerimizin vereceği bir karardır, biz de ona saygı duyarız. Bizim taraf olup ´Şu tarafı destekliyoruz.´ dememiz doğru olmazdı." diye konuştu.

"Sudan halkının yanındayız"

Neziroğlu, "Biz Sudan halkının yanındayız." diyerek, Sudanlıların Türkiye´ye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a karşı çok büyük bir sevgi duyduğunu aktardı.

Sudan´ın siyasi ve ekonomik açıdan istikrarlı olmasını istediklerini belirten Neziroğlu, bu yönde çabaladıklarının altını çizdi. Sudan´da bazı büyükelçilerin gösterilerde yer aldığını anımsatan Neziroğlu, "Bu çok şık bir durum değil. Kendi ülkelerinde gösteriler yapılsa başka ülkelerin büyükelçileri oturma eylemine katılsa nasıl karşılarlar? Kendi ülkenizde hoş karşılamayacağınız bir şeyi, başka ülkede de yapmamak gerekir diye düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER