Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Türkiye gelişmiş ülkelerin çöplüğü mü oluyor?

Çevre Mühendisleri Odası: AB ve ABD´den gelen katı atıklar son 3 yılda 3 kat arttı

Türkiye gelişmiş ülkelerin çöplüğü mü oluyor?

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Çevre Mühendisleri Odası, Türkiye´nin Avrupa Birliği (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri´nden (ABD) gönderilen katı atık ve çöplerle ?açık hava çöplüğü?ne döndüğünü savundu.

Çevre Mühendisleri Odası 5 Haziran Dünya Çevre Günü öncesi, 2019 Dünya Çevre Günü Türkiye Raporu´nu açıkladı.

Bu yılki teması "Hava Kirliliği ile Mücadele" olarak belirlenen raporda,Türkiye´ye son 3 yılda 3 kata yakın katı atığın getirildiği belirtiliyor. Raporda bu atıkların daha önce Doğu ve Asya ülkelerine gönderildiği ifade edilirken, bu ülkelerin aldığı bir takım önlemler sonucunda atıkların Türkiye gibi ülkelere yönlendirildiği yer aldı.

Rapora göre, Türkiye´ye 2016 yılında 159 bin ton, 2017 yılında 261 bin ton ve 2018 yılında ise 439 bin ton plastik atık ithal edilirken, 2017 yılında bu ithalattan kaynaklı cari açık 52 milyon euroyu geçti.

Raporda, 2004´te AB´den yüzde 20 oranında katı atığın Türkiye´ye gönderildiği, 2019 yılın da ise bu rakamın yüzde 35´lere çıktığı yer aldı. Ancak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı´nın bu konuda neredeyse hiç denetim yapmadığı savunuldu. 

Bu durum ise Türkiye´deki mevcut depolama tesislerinin kapasitesinin erken dolmasına, hava, toprak ve suyun daha fazla kirlenmesine yol açıyor. 

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER