Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

TÜRKİYE AFRİKA´DAKİ AĞIRLIĞINI KORUYOR

MÜSİAD Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu Başkanı Zeki Güvercin, "Biz Afrika´ya yeniden dönmüyoruz, böyle bir yanlış algı var. Biz dün de Afrika´daydık, bugün de oradayız" dedi.

TÜRKİYE AFRİKA´DAKİ AĞIRLIĞINI KORUYOR

24.10.2018 Çarşamba

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Uluslararası İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu Başkanı Zeki Güvercin, "Türkiye´nin Afrika´ya yeniden döndüğü" şeklinde yanlış bir algının olduğunu, oysa dün de, bugün de Türkiye´nin Afrika´da etkili bir aktör olduğunu söyledi.

Fransa´nın başkenti Paris´te temaslarda bulunan Güvercin, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Türkiye´nin son dönemde attığı adımlarla İstanbul´u bölge ticaretinin şekillendiği bir platform haline getirdiğini kaydeden Güvercin, Fransa´nın da İstanbul Platformu´nda yerini alması gerektiğini söyledi.

Güvercin, Afrika´nın sadece Fransa´nın etkili olduğu bölge olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayarak, Fransız şirketlerinin tüm Afrika´ya ulaşmak için Türkiye ile iş birliği yapması gerektiğini belirtti.

Türkiye´nin Afrika´da pozitif bir imajı olduğunu ve bu nedenle Afrika´da Türkiye ile Fransa´nın iş birliği yapabileceğini kaydeden Güvercin, "Türkiye´nin başarıyla tamamladığı veya devam eden çok büyük projeler var. Sadece Fransız etkisi altındaki Afrika değil, Afrika´nın diğer bölümü de var. Sadece Fransa´nın etkisi altındaki Afrika yok, bir diğer Afrika da var. Bazı bölümlerinde iyi olabilirler ama diğer bölgelerde Türkiye´ye ihtiyaçları var." dedi.

Güvercin, Türkiye´nin Afrika´da çok önemli bir rolü olduğunu belirterek, "Biz Afrika´ya yeniden dönmüyoruz, böyle bir yanlış algı var. Biz dün de Afrika´daydık, bugün de oradayız. Hem de iyi bir şekilde varız. Bu durum İstanbul Platformu´nun değerini artırıyor. Dünya için bir değer bu. Afrika şu anda İstanbul´da konuşuluyor. Mesela bu ay 3 büyük Afrika zirvesi düzenlendi Türkiye´de." yorumunu yaptı.

Türkiye´nin coğrafi ve tarihi konumunu hem Ortadoğu hem de Afrika´ya dair projelerde iyi değerlendirmesi gerektiğinin altını çizen Güvercin, ?Şu anda Türk Hava Yolları, Fransız iş adamlarını Afrika´ya bağlayan bir köprü. 20´ye yakın destinasyonda ulaşım tamamen Türk Hava Yolları ile yürütülüyor. İstanbul aktarmalı özellikle. Bu da bizim İstanbul platformunun önemini gittikçe artırıyor. Fransız yatırımcıların da o platformda olması önemli bizim açımızdan.? ifadelerini kullandı.

Fransa-Türkiye ilişkileri güçleniyor

Güvercin, Fransa´nın son dönemde Türkiye ile ilişkilerinde pozitif gelişmelerin görüldüğünü belirterek, ?Malum bizim dış ticaret hacmimiz Fransa ile dengeli. 14 milyar dolar. 7 milyar alıyor, 7 milyar satıyoruz. Muhtemelen bu oran bu yıl Türkiye´nin lehine dönecek gibi görünüyor. Fransa Türkiye´ye yatırımlar konusunda aynı gayretle devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER