Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Türk vatandaşları toplama kampında

Çin vahşetinde en vahim gelişme... Dünyanın tepkilerine kulak tıkayıp Doğu Türkistan´da ?sindirme politikası´ izleyen Pekin´in, T.C. kimliği taşıyan kişileri de işkence kamplarına attığı ortaya çıktı. İki yıldır yakınlarından haber alamayan aileler endişe

Türk vatandaşları toplama kampında

Yüksek kuleler, dikenli teller, öze güvenlikler eşliğinde birbiri ardına yükselen toplam kampları. Doğu Türkistan´da Pekin yönetiminin sudan gerekçelerle milyonlarca Müslümanı tıktığı ve korkunç işkencelerden geçirdiği bu merkezler hakkında BM, ABD, AB başta olmak üzere AF Örgütü gisi uluslararası STK´ların onlarca kan donduran raporu bulunuyor. Uydu görüntüleri ve tanıkların ifadeleriyle her gün yeni bir kabus detayının ortaya çıktğı bu kamplarda en az 6 Türk vatandaşının da zorla tutulduğu ortaya çıktı. Gazeteci Murat Yıldız´ın 4 ay izlerini sürdüğü haberi ABD´nin en önemli haber portallarından olan Buzzefeed´de yayımlandı. Habere göre Pekin´de tutulan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sayısı daha da fazla olabilir zira 6 kişi sadece Yıldız´ın açık kimlikleriyle tespit edebildikleri. Aileler uzun süredir haber alamadıkları yakınlarının hayatından endişeli. Buzfeed´in ulaştığı bu ailelerin tamamı Türkiye Dışişleri Bakanlığı ile iletişime geçtiklerini ancak kendilerine bilgi verilmediğini söylüyor.

Yakınlarının anlattıklarına göre n azından bu 6 kişi de sadece Türk vatandaşı ve çifte vatandaşlık gibi bir durumları da yok. Bu kişilerin Çin´de Türk diplomatlarıyla da görüştürülmedikleri de gelen bilgiler arasında. Bu açık kimlikleri tespit edilen 6 kişini haricinde isim Pekin´in korkusundan isimlerini gizleyen ve kimlik bildirmeyen üç aile daha yakınlarının Çin´de gözaltına alındığını açıkladı. Türkiye´deki Uygur toplumu yöneticileri ise bu sayının çok daha yüksek olduğu görüşünde. İnsanların Pekin´in tepkisinden konktukları için ya hiç sesini çıkarmadığı ya da sadece yakın çevresiyle iletişime geçtiğini belirten Uygurlar Türkiye´deki resmi makamların ise soruna karşı duyarsızlığına tepkili.

Cumhurbaşkanlığı yetkilileri, Meclis´teki hükümet temsilcileri ve Dışişleri Bakanlığı´na defalarca başvurmalarına karşın bir sonuç alamadıklarını söyleyen Uygurlar çaresizlik içinde. Buzfeed konuyu sormak için ulaştığı Dışişleri Bakanlığı´nın da bir açıklama yapmadığını yazdı. Çin´de toplama kampında olduğu tespit edilenlerden biri Mehmet Ali Kaşgarlı. Ahmet Kaşgarlı, kendisi gibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ağabeyi Mehmet Ali Kaşgarlı´dan 2 yıldır haber alınamadığını belirterek şunları söyledi: ?Ağabeyim Mehmet Ali Kaşgarlı 24 Nisan 2017 tarihinde ticaret yapma amacıyla bulunduğu Çin´de evine gelen sivil polisler tarafından götürüldü. 27 Nisan 2017 tarihinde e-mail gönderdiği Türkiye´nin Pekin Büyükelçiliği bilgi alıp geri dönüş yapılacağını söyledi.

30 Nisan´da Dışişleri Bakanlığına yazdığı dilekçeye cevaben konuyla ilgilenileceği cevabı aldık. TBMM İnsan Hakları Komisyonunu yazılı olarak Dışileri bakanlığının cevap vereceğini söylediler. Ancak hala bir bilgilendirme yapılmış değil.? Kaşgarlı´nın aldığı tek bilgi 6 Mayıs 2017 tarihinde konsolosluktan gelen, ağabeyi Mehmet Ali Kaşgarlı´nın terör örgütüne finans sağlamaktan suçlu bulunduğu ve Çin Yüksek Savcılığı´nın kendisini gözaltına aldığı notu olmuş. Ancak Mehmet Ali Kaşgarlı´nın ne mahkemeye alındığına dair ne de ceza aldığına dair hiçbir belge ve bilgi konsolosluk tarafından sağlanmadı. Tutuklandığına dair de resmi bir bilgi de yok. Yani 32 yıldır Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Mehmet Ali Kaşgarlı teknik olarak Çin Halk Cumhuriyeti sınırları içinde kayboldu. Gerek Dışişleri Bakanlığı gerekse Türkiye´nin Pekin Büyükelçiliği kayıp yakını Ahmet Kaşgarlı´yı ağabeyinin durumu hakkında bilgilendirmedi. Üstelik Mehmet Ali Kaşgarlı´nın çifte vatandaşlığı dahi yok, sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı.

Haberin devamı...



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER