Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Türk lirası dolar karşısında değerli hale mi geliyor?

Türk lirasının dolar karşısında kısmen değerli hale gelmesi kamuoyunun dikkatini çekerken ekonomistler ise Türk lirasına dair önemli değerlendirmeler yapılıyor.

Türk lirası dolar karşısında değerli hale mi geliyor?

Japonya´daki ´G20 Liderler Zirvesi´ sonrası Türk lirasının değerlenmesine ilişkin önemli açıklamalar yapılıyor.

Ekonomistler Türk lirasının dolar karşısında değerlenmesinin önemli sebeplerinin olduğunu dile getiriyor.

T24 haber sitesi yazarı Barış Soydan da Türk lirasının dolar karşısında son dönemde kısmen değer kazanmasına dair dikkat çeken bir yazı kaleme aldı.

Soydan yazısında Türk lirasının dolar karşısındaki değer kazanmasının üç önemli nedeninin olduğunu belirtti.

Soydan, Türk lirasının dolar karşısında değer kazanmasına ilişkin gerekçeleri yazısında şu ifadelerle açıkladı: "1. Ticaret savaşları dünya ekonomisinin yavaşlamasına neden oldu. Bunun sadece başlangıç olmasından, Trump yeni vergiler koyarsa dünya ve Amerikan ekonomisinin daha da yavaşlamasından korkuluyor.

Amerikan Merkez Bankası işte bu nedenle, yavaşlama/durgunluk işaretleri gelen ekonomiyi canlandırabilmek için tekrar faiz indirimlerine başlamaya karar verdi. İlk indirimi bu ay yapması bekleniyor. Bu yıl içinde 3 kez faiz indirimi yapılacağı beklentisi var.

Türk lirasının dolar karşısında değer kazanmasının ana nedeni işte bu: Amerika´da faizden para kazanamaz hale gelen küresel sermaye yüksek faiz peşinde Türkiye´ye gelir, TL cinsinden varlıklara, devlet tahviline, borsaya yatırım yapar, beklentisi. Bu beklenti doların düşmesine, TL´nin değer kazanmasına neden oluyor.

2. Erdoğan-Trump görüşmesine de sahne olan G-20 toplantısında Amerika ile Çin arasındaki ticaret savaşında ateşkes ilan edilmesi, dolara darbe vuran ikinci gelişme oldu.

Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi´nin G-20´de yaptığı görüşmede iki ülke arasındaki ticaret görüşmelerinin yeniden başlamasına karar verildi. Böylece Trump´ın Çin´e yeni gümrük vergileri koymasından korkanlar derin bir nefes aldı. Ticaret savaşının daha da tırmanması en azından şimdilik önlenmiş oldu.

Peki ABD-Çin ticaret savaşının gaz kesmesiyle TL´nin dolar karşısında değer kazanması arasında nasıl bir ilişki var?

Ticaret savaşının dünya ekonomisini yavaşlattığını biraz önce görmüştük. Trump-Xi görüşmesinden ateşkes ilanı çıkması, dünya ekonomisindeki yavaşlamanın gaz keseceği beklentisini doğurdu. Dünya ekonomisini canlanırsa Türkiye´nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkeler daha çok ihracat yapar, daha çok para kazanır, diye umut ediliyor. Bu atmosfeden diğer gelişmekte olan ülke paralarıyla birlikte TL de olumlu etkileniyor.

3.?Türkiye´nin TL´nin kaderi üzerinde hiç mi söz hakkı yok?? diyenler olabilir. Bu soruyu ?Reisin hiç mi payı yok!? diye soran da çıkabilir. O kadar da değil, var elbette! Ama ne kadar?

TL´yi etkileyen iç gelişmeler, önem sırasına göre S-400 Krizi, Merkez Bankası´nın faiz politikası ve cari açığın iyice kapanması olarak sayılabilir.

Önce S-400? G-20 sırasında gerçekleşen Erdoğan-Trump görüşmesinin ılımlı bir havada geçmesi, Türkiye ile Amerika arasında geçen yaz yaşanan türden bir ?Rahip Brunson Krizinin? patlak vermesinden korkan piyasaları bir nebze olsun rahatlattı."

 

 

 

 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER