Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Türk Akımı´nda Sofya hamlesi

Türk Akımı projesinin Türkiye´den Avrupa´ya uzanan güzergahı değişiyor. Resmî olarak açıklanmasa da Yunanistan´ın devre dışı bırakıldığı konuşuluyor. Yeni rota, Türkiye´den Bulgaristan´a geçecek. Bulgar Cumhurbaşkanı Rumen Radev´in Rusya´ya yakın durması

Türk Akımı´nda Sofya hamlesi
Türk Akımı Doğalgaz Boru hattının Türkiye´den Avrupa´ya uzanan sınır ötesi güzergahında değişikliğe gediliyor. Rus doğalgazının Karadeniz´den geçerek Türkiye´ye ulaşacağı projede Yunanistan devre dışı bırakılıyor. Yeni hat Türkiye üzerinden Bulgaristan´a geçecek. Rota değişikliğinin nedenin teknik olmadığı ifade ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın Atina ziyaretinin ardından ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin´in Ankaraya gelmesinin ardından konuşulan bu değişikliğin zamanlaması dikkat çekici. Türkiye ile Rusya´nın üzerinde mutabık kaldığı söylenen kararda Bulgaristan Cumhurbaşkanı´nın Moskova´ya yakın durmasının yanısıra, Yunanistan´ın FETÖ´cülere kucak açmasının da etkili olduğu konuşluyor. 15 Temmuz sonrası helikopterle Yunanistan´a kaçan 8 darbeci askerin Türkiye´ye teslim etmemesi Ankara´da büyük tepkilere neden olmuştu.
REK

FETÖ´NÜN KASASINI KORUYOR

Son olarak FETÖ´nün ?para kasası? olarak nitelenen örgüt üyesi Abdullah Büyük Türkiye´ye iade edildi. Yunanistan´a ise darbeci askerleri henüz Türkiye´ye iade etmedi. Erdoğan´ın Atina ziyaretinde bu konu da gündeme geldi. Bulgaristan ise FETÖ konusunda Yunanistan´ın aksine Türkiye ile uyumlu bir yol izliyor. FETÖ üyesi 7 kişilik bir grubun 15 Ekim´de Türkiye´ye teslim eden Bulgar Hükümeti, kritik isimleri de yakalayarak Türkiye´ye verdi.

BULGARİSTAN İÇİN RÖVANŞ GİBİ KARAR

Bulgaristan, 2014 yılında Rusya üzerinden Avrupa´ya gaz sağlayacak Türk Akımı öncesinde gündeme gelen Güney Akım projesinde stratejik bir öneme sahipti. Fakat AB´nin baskılarına daha fazla karşı koyaman Sofya, Rus Doğalgaz Boru Hattı Projesi Güney Akım´ı geçici olarak durdurmuştu. Uzmanlar bu kararın Bulgar hükümetini zora soktuğu konusunda hem fikir. Bulgaristan kamuoyunda AB´den proje için ülkenin kazanacağı geçiş ücretlerin ödenmesi konusunda yükselen sesler olmuştu. Zor dönemin ardından Bulgaristan´da seçimler olmuş ve iktidara Rus yanlısı Rumen Radev Cumhurbaşkanı seçilmişti.

 

 

 

Erdoğan Gündüzpolat

 

Rusya AB´nin dağılma sürecine oynuyor

Uluslararası Sanayici Girişimciler Kongresi Türkiye Başkanı Erdoğan Gündüzpolat, bölgede değişen jeostratejik durumlara işaret ediyor. Yunanistan´ın ekonomik kriz sonrasında ipinin ABD´nin elinde olduğunu ifade eden Gündüzpolat, ?Erdoğan´ın Yunanistan gezisinde komşu kızgın ve çaresizdi? yorumunu yaptı. Yeni dönemde Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinin farklı bir boyuta taşındığını söyleyen Gündüzpolat, Yunanistan´ın çaresiz kaldığını ifade etti. Gündüzpolat, Rusya´nın ilerde oluşabilecek AB´nin dağılmasını düşünerek bir strateji düşünmüş olabileceğini kaydetti. AB üyesi 4 Slav devletle birlikte AB içinde yeni bir oluşuma girdiğini söyleyen Gündüzpolat, ?Rusya ihtimal dahilinde AB´nin dağılma sürecine karşı bu 4 ülkeyle yeni bir döneme girebilir? dedi.



Anahtar Kelimeler: Türk Akımı Sofya hamlesi

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER