Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

TÜİK'te yaprak dökümü! Kötü gelen büyüme verisi koltuktan etti

Enflasyon hesaplaması ve başkan değişiklikleri nedeniyle gündemden düşmeyen TÜİK’te dört daire başkanının görevden alındığı belirtildi.

TÜİK

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ulusal Hesaplar Daire Başkanı'nın beklenenden kötü gelen büyüme verisinin ardından görevden alındığı iddia edildi. Bloomberg'ten Beril Akman'ın haberine göre, Ulusal Hesaplar Daire Başkanı Cihat Erce İşbaşar geçen ay görevinden alınarak başka bir pozisyona atandı. Haberde, Bloomberg'in ulaşmaya çalıştığı İşbaşar ve TÜİK'in yorum yapmadığı belirtildi.

Türkiye ekonomisi tüketimde ikinci çeyreğe göre kısıtlı kalan artış ve dış talepteki azalmanın etkisiyle üçüncü çeyrekte yüzde 3,9 oranında büyümüştü. Beklentilerin altında kalan bu oran, Kovid-19 kapanmalarının damga vurduğu 2020 ikinci çeyreğinden bu yana en düşük seviye olarak kayıtlara geçmişti.

 

ÜÇ YILDA DÖRT TÜİK BAŞKANI DEĞİŞTİ

Haberde, TÜİK verilerinin güvenilirliğin tartışıldığı belirtildi. TÜİK Başkanı olarak 18 Nisan 2019 ile 22 Mayıs 2020 arasında Yinal Yağan, 22 Mayıs 2020 ile 15 Şubat 2021 arasında, Muhammed Cahit Şirin, 15 Şubat 2021 ile 2 Mart 2021 arasında Ahmet Kürşad Dosdoğru, 2 Mart 2021 ile 29 Ocak 2022 arasında Sait Erdal Dinçer görev almıştı. 29 Ocak 2022'den bu yana TÜİK Başkanlığı görevini Erhan Çetinkaya yürütüyor.

ÖLÜM VERİLERİNİ AÇIKLAMAYAN BAŞKAN DA GİTTİ

Öte yandan TÜİK’te dört daire başkanı görevden alındığı da belirtiliyor. Sozcu.com.tr’nin edindiği bilgiye göre, görevden alınanlardan biri de Demografi İstatistikleri Daire Başkanı Önder Değirmenci oldu. Söz konusu daire, Kovid-19 salgını yılları olan 2020 ve 2021’e dair ‘ölüm ve ölüm nedeni istatistikleri’ni yayımlamaması nedeniyle gündeme gelmişti.

TÜİK Başkanlığı, 23 Haziran 2021 ve 23 Haziran 2022 tarihlerinde yaptığı açıklamalarda “istatistiklerin elde edildiği kurumların idari kayıtlarındaki çalışmaların devam etmesi nedeniyle ölüm ve ölüm nedeni istatistiklerinin yayımlanmasının ertelendiğini” belirtmişti. TÜİK en son 24 Haziran 2020’de ‘ölüm ve ölüm nedeni istatistikleri, 2019’ verilerini yayımlamıştı.

DÖRT DAİRE BAŞKANI DEĞİŞTİ

İddiaya göre, üç hafta önce kurum içinde duyurulan görev değişiklikleri şöyle sıralandı;

1- Uluslararası Ticaret İstatistikleri Daire Başkanı Tülay Korkmaz görevden alındı ve “TÜİK uzmanı” kadrosuna atandı.

2- Ulusal Hesaplar Daire Başkanı Cihat Erce İşbaşar görevden alındı ve Uluslararası Ticaret İstatistikleri Daire Başkanı olarak atandı.

3- Veri Toplama Daire Başkanı Ahmet Sarı görevden alındı ve Ulusal Hesaplar Daire Başkanı olarak atandı.

4- Demografi İstatistikleri Daire Başkanı Önder Değirmenci görevden alındı ve Veri Toplama Daire başkanı olarak atandı.

5- Demografi İstatistikleri Daire Başkanı koltuğuna ise Metin Aytaç oturdu. Aytaç daha önce bu dairede Nüfus ve Göç İstatistikleri Grup Başkanı olarak görev yapıyordu.

 

Kaynak: karar.com

 

 


 

 

 


 



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER