Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

TSK´DA BİR İLK! PKK´NIN GİREMEDİĞİ TEK KÖYDEN ÇIKTILAR

Van´da Kırgız Türkleri´nin yaşadığı korucu köyü Ulupamirli 4 genç, Kara Harp Okulu´ndan teğmen rütbesiyle mezun oldu. Genç teğmenler köyün ilk subayları olarak Türk Silahlı Kuvvetleri´ne (TSK) katıldı.

TSK´DA BİR İLK! PKK´NIN GİREMEDİĞİ TEK KÖYDEN ÇIKTILAR

Van´ın Erciş ilçesine bağlı Kırgız Türk´ü olan güvenlik korucularının yaşadığı Ulupamir köyü, Kara Harp Okulu´ndan mezun olarak TSK´ya katılan ilk subaylarının heyecanını yaşıyor.

Teğmen rütbesiyle Kara Harp Okulu´ndan mezun olan korucu çocukları İbrahim Ulu, Ramazan Erol, Aykut Yiğit ve Manas Sancaktar, Türkiye´nin güvenliği için vatanın farklı bölgelerinde görev yapacak.

HEPSİ TEĞMEN

Vatan´da yer alan habere göre; Pamir Kültür Eğitim ve Dayanışma Derneği Başkanı Cemşit Horasan, Ulupamir Köyü´nde yaşanan heyecanı şöyle anlattı:

"Çok mutlu ve gururluyuz. Daha önce köyümüzden yüzlerce korucu, onlarca uzman çavuş ve astsubaylar çıkmıştı. Ancak ilk kez Türk Ordusu´na subay olarak hizmet edecek gençler gönderiyoruz. Köyümüzün 2 bin 500 nüfusu var. Yaklaşık 200 güvenlik korucusuna sahibiz. Her ailede mutlaka en az bir güvenlik korucusu bulunuyor. Genç teğmenlerimiz İbrahim Ulu ve Ramazan Erol´un babası güvenlik korucusu olarak emekli oldu. Aykut Yiğit ve Manas Sancaktar´ın ailelerinde de birçok korucu bulunuyor. Biz vatanımız için canını vermeye hazır insanlarız. Şimdi artık orduda komutanlarımız da olacak."

TERÖRLE MÜCADELEDE SEMBOL KÖY

Van´a 132, Erciş´e ise 32 km. uzaklıkta bulunan Ulupamir, terörle mücadele de sembol olmuş bir köy. Bölgede PKK´nın giremediği tek köy olarak biliniyor. Cemşit Horasan, Ulupamir´in 36 yılda 6 şehit verdiğini söyleyerek şu sözleri kaydediyor:

"Yurdun dört bir tarafına dağılmış olanları da sayarsak toplam 4 bin Ulupamirli var. Türkiye´ye geldiğimiz 1982´den beri geçen 36 yıllık süreçte iki er ve 4 güvenlik korucusu olmak üzere 6 şehit verdik. Ancak vatanımızı korumaktan vazgeçmeyeceğiz."

İŞGALDEN KAÇTILAR

SSCB (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği), 1979´da Afganistan´ı işgal edince, Pamir Yaylası´nda yaşayan Kırgız nüfusunun bir kısmı Afganistan´ı terk ederek Pakistan´a iltica etti. Ancak Pakistan´da yaşayamayan Kırgızlar, Türkiye Büyükelçiliği´ne başvurarak yardım istedi. 1982´de Cumhurbaşkanı Kenan Evren´in izniyle Pamirli 1.150 Kırgız uçaklarla Türkiye´ye getirildi. Önce Malatya´daki Afet Evleri ile Van´ın Karagündüz köyüne yerleştirildiler. 1987´de ise Turgut Özal´ın talimatı ile bir miktar ücret karşılığı devletin yaptığı altı ahır, üstü ev olan iki katlı evlere yerleştiler. Kendi istekleri ile köyün adını Ulupamir yaptılar. 1990´dan beri koruculuk yapan Ulupamir´e ilk PKK saldırısı 1992´de düzenlendi. O tarihten beri teröristlerin saldırılarına karşı bölgeyi korumaya devam ediyorlar.

HALKTAN BAĞIŞ

Ulupamir´in ilk şehidi 2006´da Erciş´te terör örgütü PKK ile girilen çatışmada hayatını kaybeden güvenlik korucusu Abdulselam Yar oldu. Sonraki yıllarda yine teröristlerle yaşanan çatışmalarda Selahattin Terzi ile 2016´da Turanbeg Günocak hayatlarını kaybetti.

Köyün gençlerinden Tahabaldı Sezgin ile Muavillah İnan ise er olarak askerliklerini yaparken şehit oldular. Ulupamir´in son şehidi ise geçtiğimiz yıl yine Erciş´te gerçekleştirilen operasyonda teröristlerle girilen çatışmada hayatını kaybeden 4 çocuk babası Nazım Taşkent oldu.

Ulupamir köyü son olarak Suriye´nin Afrin bölgesine yönelik Zeytin Dalı Harekatı´nda görevli Mehmetçik´e destek olmak için anlamlı bir kampanya gerçekleştirdi. Mehmetçik için seferber olan köy halkı, topladığı 23 bin lirayı Mehmetçik Vakfı´na bağışladı.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER