Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Trump´tan Türkiye´ye skandal YPG tehdidi

Çekilme kararı sonrası Suriye´de umduğu tabloyu bulamamanın etkisiyle bir süredir ?dengesiz´ açıklamalar yapan Trump´ın ?Kürtler´e saldırırsa Türkiye´nin ekonomisini mahvederiz? sözlerine Ankara sert tepki gösterdi. Erdoğan Trump´ı arayarak ?Hedefimiz Kür

Trump´tan Türkiye´ye skandal YPG tehdidi

Suriye´den çekilme kararı sonrası çelişkili açıklamalarına devam eden ABD Başkanı Trump, Türkiye´ye yönelik diplomasiye sığmayan ifadeler kullanarak bir de tehdit etti: ?Kürtler´e saldırırlarsa Türkiye´yi ekonomik olarak mahvedeceğiz.? Trump´ın bu açıklamasına anında karşılık veren Ankara´dan ?Bu tehdit dilinden korkmayız? tepkisi geldi. 

ABD´nin Suriye´den çekileceğini açıklaması sonrası umduğu tabloyu bulamamanın da etkisiyle çelişkili açıklamalar yapan Başkan Donald Trump´dan yine diplomasiyi yerle bir eden bir açıklama geldi. Tehdit dilinin hakim olduğu Twitter açıklamasındaTrump ?Kürtler´e saldırırlarsa Türkiye´yi ekonomik olarak mahvederiz? dedi. Ankara´dan diplomasiyi ayaklar altına alan bu sözlere sert tepki geldi: ?Tehditlere papuç bırakmayız.? ABD´nin Suriye´den çekilme sürecine ilişkin tartışmalar devam ederken Twitter hesabından paylaşımda bulunan Trump, ?Suriye´den çok gecikmiş geri çekilmemize başlarken, IŞİD´in hilafetinin kalıntılarını sert biçimde birçok açıdan vuruyoruz. Yeniden toparlanmaları durumunda da yakındaki üsten yeniden saldıracağız. Kürtleri vurmaları durumunda da Türkiye´yi ekonomik açıdan yıkıma uğratacağız. 20 millik (32 km) bir güvenli bölge olacak. Aynı şekilde Kürtlerin de Türkiye´yi provoke etmelerini istemiyoruz. Amerika´nın Suriye´de IŞİD´i ortadan kaldırma politikasından en büyük fayda sağlayanlar Rusya, İran ve Suriye oldu. Biz de yarar sağladık ama birliklerimizi eve döndürmenin zamanı geldi. Sonu gelmeyen savaşları durdurun!? dedi.

POMPEO: BUNU TRUMP´A SORUN

Trump´ın skandal tweetinin ardından Ortadoğu turu kapsamında Suudi Arabistan´da olan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo´dan da bir açıklama geldi. Pompeo, Başkan Donald Trump´ın sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Türkiye´ye yönelik ifadeleriyle ?yaptırımları´ kastetmiş olabileceğini ancak bunu Başkanın kendisine sorulması gerektiğini söyledi. Trump´ın Türkiye ve Suriye´nin kuzeyindeki PKK/YPG arasında 20 mil (yaklaşık 30 kilometre) uzunluğunda tampon bölge açıklamasının Washington´un bölgedeki politikalarıyla uyum içinde olduğuna işaret eden Pompeo, tampon bölgenin ?Washington´un Türklerle görüşmelerde ulaşmak istediği sonuç? olduğunu ancak ?sürecin gelişme aşamasında bulunduğunu? dile getirdi. ABD yönetimin Türkiye´nin ?uygun olmayan yollarla´ PKK/YPG´nin üzerine yürümemesi gerektiği konusunda ?açık bir tutum ortaya koyduğunu´ savunan Pompeo, ?Eğer konu teröristlerse, nerede olursa olsun aşırı fikirlileri vurmaya hazırız. Başkanın bu sabahki yorumları da bu tavırla uyum içinde? ifadelerini kullandı. Trump´ın tweetiyle ilgili ise ?Dünya genelinde birçok yerde yaptırımlar uyguluyoruz. Sanırım, bu türden adımlardan bahsediyor ama yine de (Trump´ın) kendisine sormalısınız? dedi.

MBS´DEN ABD´YE KAŞIKÇI SÖZÜ

Ortadoğu turu kapsamında Suudi Arabistan´a giden ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi Arabistan Kralı Selman Bin Abdülaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman´la görüştü. Pompeo, görüşmelerde Kral Selman Bin Abdülaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman´ın Cemal Kaşıkçı cinayetinden sorumlu herkesin hesap vereceğine söz verdiklerini aktardı. Pompeo ayrıca Veliaht Prens MbS ile Suudi Arabistan´ın Yemen´deki askeri operasyonların azaltılmasının önemi konusunda anlaştıkları bildirildi. 

ERDOĞAN: HEDEFİMİZ KÜRTLER DEĞİL TERÖR ÖRGÜTÜ

ABD Başkanı Trump´ın terör örgütü YPG´yi işaret ederek sarf ettiği sözler Washington ile Ankara arasında tansiyonu yükseltti. Ankara´nın sert tepkisinin ardından akşam saatlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında bir telefon görüşmesi gerçekletirildi. Gündemin ısındığı sırada gerçekleşen kritik temasta ikili ilişkilerin yanı sıra Suriye´deki gelişmeler ele alındı. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına göre görüşmede Erdoğan, ABD´nin Suriye´den çekilme kararından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Erdoğan, bu çerçevede Türkiye´nin NATO müttefiki ABD´ye her türlü desteği vermeye hazır olduğunu vurguladı. İki lider, bölgede otorite boşluğu meydana gelmemesi için Münbiç yol haritasının tamamlanmasını ve çekilme kararının hayata geçirilmesini engellemek isteyen unsurlara fırsat verilmemesi gerektiğini altını çizdi.  Erdoğan ile Trump, Suriye´nin toprak bütünlüğü temelinde ülkenin kuzeyinde terörden arındırılmış güvenli bir bölge oluşturulması fikrini de ele aldı. Görüşmede Türkiye´nin Kürtlerle hiçbir sorunu olmadığını belirten Erdoğan, Türkiye´nin amacının ulusal güvenliğe tehdit oluşturan terör örgütleri DAEŞ, PKK ve PKK´nın Suriye uzantıları ile mücadele etmek olduğunu vurguladı. Temasa ilişkin Beyaz Saray´dan da bir açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: Başkan Trump, Suriye´nin kuzeydoğusuna dair Türkiye´nin güvenlik endişelerinin ele alınmasında birlikte çalışma arzusunu dile getirdi.



Anahtar Kelimeler: Trump Türkiye skandal tehdidi

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER