Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

TRUMP’LA ANLAŞAN TÜRKİYE’NİN FIRAT’IN DOĞUSUNDA OPERASYON PLANIYLA İLGİLİ CEVABI BİLİNMEYE 5 SORU

ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan askerlerinin Suriye'nin kuzeyinden çekileceğini açıkladı.

TRUMP’LA ANLAŞAN TÜRKİYE’NİN FIRAT’IN DOĞUSUNDA OPERASYON PLANIYLA İLGİLİ CEVABI BİLİNMEYE 5 SORU

Ardından ardından Türkiye'nin, ABD askerinin çekileceği bölgede operasyon yapacağı haberleri geldi. Ancak henüz olası operasyonun zamanlaması ve derinliği gibi birçok detay bilinmiyor.

Bilinmeyenleri 5 soruda derledik:

1-Türkiye'nin operasyon yapmayı planladığı bölgenin genişliği ve derinliği ne kadar olacak?

Donald Trump'ın Amerikan askerlerinin Türkiye-Suriye sınırından güneye doğru çekileceğini açıklamasının ardından, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) belirli bir bölgeden askerlerin çekilmesinin tamamlandığını açıkladı.

Bu "belirli bölge"nin sınırlarını ise açıklamadı.

BBC Türkçe'ye konuyla ilgili bilgi veren bir güvenlik yetkilisi de, ABD askerleri çekilmeden Türkiye'nin askeri operasyona başlamayacağı bilgisini verdi. İki NATO üyesi arasında herhangi bir çatışma olmayacağını, iki ülke askerlerinin herhangi bir şekilde karşı karşıya gelmemesi üzerinde uzlaşma sağlandığını söyledi.

Ancak ABD askerinin kaç kilometreye kadar ya da sınır boyunca hangi bölgeler arasında çekileceği, şimdilik belirsizliğini koruyor.

ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı'ndan, Türkiye ile yürütülmekte olan "güvenli bölge" çalışmalarında görev alan Tuğgeneral Christian Wortman ve Tuğgeneral Scott Naumann, 19 Eylül günü yaptıkları açıklamada "Raselayn ve Tel Abyad arasına odaklandıklarını, bu bölgeden Halk Savunma Birlikleri'ne (YPG) ait ağır silahları çıkardıklarını" söylemişti.

Ağustos sonunda, iki ülke arasında "güvenli bölge" görüşmeleri sürerken, Reuters ve AFP haber ajansları, YPG'nin Tel Abyad ve Raselayn'ın sınır bölgelerinden çekildiğini duyurmuştu.Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) açıklamaları da, ABD askerlerinin Pazartesi günü bu bölgeden çekildiği yönünde.

Raselayn ve Tel Abyad sınırlarının Türkiye tarafında, Ceylanpınar ve Akçakale şehirleri bulunuyor. Bu bölge, Türkiye-Suriye sınırında YPG kontrolündeki yaklaşık 430 kilometrelik sınırın neredeyse 105 kilometresini oluşturuyor.

Türk yetkililer, sahadan gelen bu açıklamaları yalanlamıyor ancak "uzun vadede tüm sınırda güvenli bölgeyi oluşturmayı öngörüyoruz" diye ekliyor.

Genişliğin yanı sıra derinliğin boyutu da henüz cevabı olmayan sorulardan.

Güvenli bölge görüşmeleri sırasında Ankara 30 kilometre derinlikte ısrar ederken, Washington daha sınırlı bir bölgede "güvenlik mekanizması" oluşturulmasını talep ediyordu.

BBC Türkçe'ye konuşan yetkili, ABD askerinin çekileceği ve Türkiye'nin operasyon yapmayı planladığı bölgenin derinliğinin sahada, süreç devam ederken belirleneceği bilgisini verdi. "Arazi şartlarına ve bölgenin demografik yapısına göre yer yer değişiklik gösterebilecek derinliklerde" operasyonun yapılabileceğini söyledi.

Ancak YPG'nin geri dönüşünün engellenmesi için Tel Abyad ve Raselayn gibi şehir merkezlerinin kritik önemde olduğunu, bu bölgelerden Türkiye'ye giden Arap göçmenlerin yeniden buralara yerleştirileceğini belirtti.

ABD ile sağlanan uzlaşmaya göre, operasyon ABD askerinin çekildiği derinliğe kadar sürdürülecek ve iki ordu karşı karşıya gelmeyecek.

Ankara ile Washington'ın uzlaşma sağladığı açıklamalarının ardından bir tweet atan Trump ise, Türkiye "çizilen çerçeveyi aşarsa, ekonomisini yerle bir ederim" diyerek "çizilen sınıra" dikkat çekti.

Devamı >>>



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER