Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

“Trump’ın, ABD’yi NATO’dan çekmesi Putin için büyük bir zafer olur”

Trump’ın, ABD’yi NATO’dan çekmesi, Rusya Devlet Başkanı Putin için büyük bir zafer olabileceğini öne sürüldü.

“Trump’ın, ABD’yi NATO’dan çekmesi Putin için büyük bir zafer olur”

Diplomatlar ve ABD üst düzey güvenlik yetkilileri, Trump'ın Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerini kazanması halinde ABD'yi NATO'dan çekebileceğinden endişe ediyor.

New York Times gazetesinde geçen Perşembe günü çıkan haberde, “ABD Başkanı Donald Trump, ikinci dönem için yeniden seçilirse, NATO'dan çekilebilir” denildi.

Gazeteye konuşan Trump yönetimindeki eski üst düzey ulusal güvenlik yetkilileri ve diplomatlar ise, bu hareketin NATO'yu küresel hedeflerine karşı bir siper olarak gören Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için büyük bir zafer olabileceğini söylediler.

New York Times'ın haberine göre; Trump, Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nden (NATO) çekilme konusunda defalarca özel olarak konuştu. Ve eğer Trump Başkan olarak ikinci bir dönem kazanırsa, bunu yapabilir

Gazete, ABD'deki ve Avrupa'daki yetkililerin, Trump'ın bir dönem daha seçimi kazanırsa, askeri ittifaktan gerçekten çekilmeye cesaretlenebileceğinden endişelendiklerini bildirdi.

Times, Kongre'nin Trump'ın ittifaktan çekilme çabasını muhtemelen engelleyeceğini, ancak onu baltalamak için başka önlemler alabileceğini bildirdi. Örneğin, toplu savunma gerektiren 5. Maddeye gevşek bir şekilde uyabilir.

Trump'ın eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton ise, Haziran ayında yaptığı açıklamada, Başkanın 2017'deki bir NATO zirvesinde savunmaya yeterince para harcamadıklarına olan inancı nedeniyle Avrupalı liderlerle çatıştığını söyledi.

Bolton, son kitabı "The Room Where it Happened" da, Trump'ın defalarca NATO'dan ayrılmak istediğini söylediğini söyledi. Bolton geçen ay bir İspanyol gazetesine verdiği demeçte, Trump'ın Ekim ayında ittifaktan çekilme niyetini Kasım seçimlerinden önceki ikinci dönemine ilişkin bir söz olarak ilan edebileceğini söyledi.

Brookings Enstitüsü'ndeki Birleşik Devletler ve Avrupa Merkezinin direktörü Thomas Wright ise, New York Times'a, "ABD'nin NATO'dan ayrılma kararı, gerçek bir risk. Kelly ve Bolton'dan ilk dönemde çok daha ileri gitmek istediğini biliyoruz. Seçimde tamamen haklı olduğunu hissediyorsa ve insanların politikalarını onayladığını hissediyorsa, Trump bence, ABD'yi NATO'dan etkin bir şekilde çekilebilir" dedi.

Kaynak: timeturk.com



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER