Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Trump, gitmemek için darbeyi bile denedi

Kendi partisinin bile “darbe girişimi” olarak gördüğü ve karşı çıktığı kalkışmada dört kişi hayatını kaybederken, gözler bundan sonraki sürece çevrildi.

Trump, gitmemek için darbeyi bile denedi

Kaybettiği seçimlere ilişkin kanıtsız iddialarını yineleyen Trump, Beyaz Saray önündeki ‘Amerika’yı Kurtar Yürüyüşü’ne katılan kalabalığa “Pes etmeyeceğiz” diye seslendi. Sloganı tekrarlayan binlerce kişi, ABD Başkanı’nın “Kongre’ye yürüyün” çağrısının ardından harekete geçti.

Biden’ın zaferinin tescilleneceği oturumun yapıldığı sırada Kongre binası ele geçirildi. Savunma Bakanlığı, önce bölgeye ulusal muhafızların gitmesini reddetti, bir süre sonra askerler Kongre’de konuşlandı. Olaylarda 4 kişi hayatını kaybetti. 

BIDEN: HİÇBİR BAŞKAN ‘KRAL’ DEĞİLDİR 

ABD Başkanı tahriklerini sürdürüp “Bugünü sonsuza kadar hatırlayın” dedi ve taraftarlarına eve dönmelerini söyledi. 20 Ocak’ta düzenli bir geçişin olacağını ileri sürdü. Trump’la yollarını ayıran Başkan Yardımcısı Pence ise tüm protestocuların cezalandırılacağını belirtip “Tolerans yok” mesajı verdi.

Seçilmiş Başkan Biden da yaşananları ‘ABD tarihinin en karanlık günlerinden biri’ olarak nitelendirdi. “Onlar protestocu değil yerli teröristti. Bizim demokraside başkan, hiçbir şekilde ‘kral’ değildir” sözleriyle tepkisini gösterdi. 

HEMEN GÖREVDEN ALIN

Bir Beyaz Saray danışmanı “Bunun olacağını asla düşünmemiştik. Suç Başkan’a ait” derken Cumhuriyetçiler de Trump’a karşı tavır aldı. Çok sayıda senatör seçimlere itirazdan vazgeçti.

Demokratlar ise Başkan Yardımcısı Pence’e Anayasa’nın 25. maddesini yürürlüğe sokarak Trump’ı görevden alma çağrısında bulundu.

Açıklamada “Trump akli dengesinin yerinde olmadığını gösterdi” ifadeleri yer aldı. 14 bin firmayı temsil eden Ulusal İmalatçılar Birliği de “20 Ocak’ı beklemeden hemen görevden alın” açıklaması yaptı.

GİTMEMEK İÇİN DARBEYİ BİLE DENEDİ

DEMOKTRASİ KAZANDI

ABD Başkanı Trump’ın seçim sonuçlarını kabul etmeyip haftalardır destekçilerini provoke etmesiyle oluşan gerginlik Joe Biden’ın başkanlığının onaylanacağı oturum sırasında ‘darbe’ girişimine dönüştü. Trump taraftarları Kongre’yi basarken, 4 kişi öldü. Ancak yeniden toplanan Kongre Biden’ın başkanlığını tescil etti. Trump barışçı geçiş sözü verirken azil veya görevden alınması tartışılıyor.  

Yaklaşık 250 yıllık Amerikan demokrasisi önceki güntarihinin en büyük sarsıntısını yaşadı.  Joe Biden’ın başkanlığının tescil edileceği ve sembolik bir önem taşıyan Kongre oturumu sırasında Beyaz Saray önünde taraftarlarına seslenen Başkan Donald Trump temelsiz hile iddialarını tekrarlayarak kimi silahlı kalabalık grubu kışkırttı.

Devamı >>>



Anahtar Kelimeler: Trump gitmemek darbeyi denedi

Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER