Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Trump: S-400 almasına rağmen Türkiye ile ilişkilerimiz iyi..

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye´nin Rusya´dan geçen hafta S-400 hava savunma sistemlerini almaya başlamasına ilişkin ilk kez konuştu. Konuşmasında yaptırım konusuna değinmeyen Trump, Türkiye ile ilişkilerin S-400´lere rağmen iyi olduğunu söyledi.

Trump: S-400 almasına rağmen Türkiye ile ilişkilerimiz iyi..

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye´nin Rusya´dan geçen hafta S-400 hava savunma sistemlerini almaya başlamasına ilişkin ilk kez konuştu. Konuşmasında yaptırım konusuna değinmeyen Trump, Türkiye ile ilişkilerin S-400´lere rağmen iyi olduğunu söyledi.

Beyaz Saray´daki Kabine Toplantısı´nda konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Trump, Türkiye´nin S-400 hava savunma sistemi almasından dolayı ABD´nin Türkiye´ye F-35 savaş uçağı satmayacağını söyledi.

Trump, Barack Obama döneminde Türkiye´ye Patriot füzelerinin satılmaması dolayısıyla önceki yönetimi eleştirdi

"İçinde bulundukları çok zor bir durum ve biz de ABD olarak zor bir durumda kaldık" diyen Trump, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bütün bunlara rağmen üzerinde çalışıyoruz. Neler olacağını göreceğiz fakat bu gerçekten adil değil."

Trump, Türkiye´ye F-35 savaş jeti satılmayacağını da kaydetti. ABD Başkanı, Türkiye´ye yaptırım uygulanmasına ilişkin bir açıklamada bulunmadı.

Türkiye´nin Rusya´dan hava savunma sistemi almasına rağmen Ankara ile ilişkilerinin iyi olduğunu da kaydeden Trump, "Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan ile iyi ilişkilerim var" dedi.

Trump, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rus füzeleri aldığı için milyarlarca dolarlık hava aracı satma iznimiz yok. Bu adil bir durum değil."

ABD Başkanı, Türkiye´ye yaptırım uygulanmasına ilişkin bir açıklamada bulunmadı, "Türkiye ile konuşuyoruz. Çok karmaşık bir durum" demekle yetindi.

Türkiye´nin Rusya´dan hava savunma sistemi almasına rağmen Ankara ile ilişkilerinin iyi olduğunu da kaydeden Trump, "Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan ile iyi ilişkilerim var" dedi.

Savunma Bakanı Vekili Esper: Türkiye hem S-400, hem F-35´lere sahip olamaz

ABD Savunma Bakanı Vekili Mark Esper ise, Türkiye´nin Rusya´dan S-400 hava savunma sistemi satın alması konusunda, "Bizi hayal kırıklığına uğrattı" dedi.

Başkanı Donald Trump´ın Savunma Bakanlığı´na aday gösterdiği Esper, Türkiye´nin ya S-400 hava savunma sistemini ya da F-35 savaş uçaklarını alabileceğini söyledi, "İkisine birden sahip olamaz" dedi.

Mark Esper, Senato Silahlı Hizmetler Komitesi´ne verdiği ifadede, "Meslektaşıma, (Türkiye´nin) Savunma Bakanı´na, ´Ya S-400´lere ya da F-35´lere sahip olabilirsiniz, ikisine birden sahip olamazsınız´ dedim" ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, S-400´ler nedeniyle Türkiye´nin F-35 programına katılımını ve Türk pilotların eğitimini askıya almıştı.

Kaynak: bbc Türkçe



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER