Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Toplumsal olaylarda MİT ve Emniyet, TSK’ya ait silahları kullanabilecek

“TSK, MİT ve Emniyet Taşınır Mal Yönetmeliği”nde değişiklik yapıldı

Toplumsal olaylarda MİT ve Emniyet, TSK’ya ait silahları kullanabilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan bir kararnameyle “Türk Silahlı Kuvvetleri, Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Taşınır Mal Yönetmeliği”nde değişiklik yapıldı.

Kararnameyle öncelikle yönetmeliğin adı “Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Jandarma Genel Komutanlığı (JGK) ve Sahil Güvenlik Komutanlığı (SGK) Taşınır Mal Yönetmeliği” olarak değiştirildi ve böylece “taşınır mal”ları birbirine devredebilecek kurumlar arasına JGK ve SGK da katıldı.

Yönetmeliğe eklenen bir maddeyle, TSK’ya ait silah ve taşıtların “terör, toplumsal olaylar ve şiddet hareketleri” gerekçesiyle Milli Savunma Bakanı’nın onayıyla Emniyet, MİT ve öbür kurumlara devredilebilmesinin önü açıldı.

Yönetmeliğin yeni halinde bu değişiklik şöyle ifade edildi:

“Milli güvenlik, kamu düzeni ve kamu güvenliğini ciddi şekilde tehdit eden terör, toplumsal olaylar ve şiddet hareketlerinin meydana gelmesi durumunda veya emniyet ve asayişin zorunlu kıldığı diğer hallerde, idareler taşınır mallarından taşıt dahil diğer idarelerce ihtiyaç duyulan malları, Milli İstihbarat Teşkilatınca üst yönetici veya yetki verdiği makamın onayı, bu Yönetmelik kapsamındaki diğer kamu idarelerince devri yapacak idarenin üst yöneticisinin teklifi ve ilgili Bakanın onayı ile herhangi bir şarta bağlı olmaksızın birbirlerine bedelsiz devredebilir.”

Taşınır mallar “dost ve müttefik” ülkelere de sevk edilebilecek

Ayrıca yönetmelikteki “Taşınır mal işlem belgesi düzenlenmeyecek mallar” maddesine “Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı’nca uluslararası anlaşmalara dayanılarak dost veya müttefik ülkelere ve bu ülkelerde bulunan kamu veya özel nitelikli kurum ve kuruluşlara mal ve hizmetin yardım olarak verilmesi maksadıyla tedarik edilecek taşınırlar” bendi eklendi.

Böylelikle taşınır mallar, taşınır mal işlem belgesi olmaksızın “dost ve müttefik” ülkelere de sevk edilebilecek.

“Taşınır mallar” yönetmelikte şöyle sıralanıyor:

“Belirli bir hizmete tahsis amacıyla edinilen, belli bir süre ile veya belli bir süreye tabi olmaksızın kullanılabilen, kullanılmakla yok olmayıp, bakım ve onarımı yapılmak suretiyle uzun süre kullanılması mümkün olan, eskisi veya hurdası değerlendirilebilen makine, alet, edevat, silah, taşıt, iş makinesi, büro makinesi ve döşeme mefruşatı ile benzeri demirbaş malzemeleri.”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, kararnameye “Bu neyin vehmidir, neyin korkusudur? Süleyman Soylu’nun Boğaziçi’ne tank götürme izni mi bu? Hangi toplumsal olayda geri tepmesiz top lazımmış” sözleriyle tepki gösterdi.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER