Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

Times: Erdoğan S-400 anlaşmasını yeniden düşünmeli

"Türkiye´nin Rus füze sistemi satın alması NATO´nun güvenliğini tehlikeye atıyor ve Batı´yı daha da bölüyor"

Times: Erdoğan S-400 anlaşmasını yeniden düşünmeli

İngiliz Times gazetesi bugünkü başyazısında Türkiye´nin Rusya´dan teslimatını beklediği S-400 füze savunma sistemi ile ilgili gelişmeleri yorumladı.

Times, "Türkiye´nin Rus füze sistemi satın alması NATO´nun güvenliğini tehlikeye atıyor ve Batı´yı daha da bölüyor" ifadesini kullandı.

Gazete, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´a "S-400 anlaşmasını yeniden düşünmesi" çağrısında bulundu.

Times´ın başyazısı, Türkiye´nin kıtalararası konumu nedeniyle geleneksel olarak Doğu ve Batı arasında bir köprü olarak görüldüğü ifadesiyle başlıyor, Türkiye´nin Batı ittifakında uzun zamandır sürdürdüğü konumundan uzaklaştığı belirtiliyor.

Ardından Türkiye´nin NATO ve ABD´den gelen uyarılara rağmen Rusya´dan S-400 savunma sistemi almaya kararlı olduğu vurgulanıyor.

NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı Orgeneral Micheal Scaparrotti, Türkiye´nin S-400 hava savunma sistemini alması durumunda risk oluşturacağı gerekçesiyle F-35 teslimatının iptal edilmesinin gerektiğini söylemişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Palladino, Ankara´nın Rusya´dan S-400 hava savunma sistemlerini teslim alması durumunda, Washington´un Türkiye´ye yönelik yaptırımları devreye sokabileceğini belirtmişti.

Palladino, S-400 füzelerinin alınması halinde ABD´den Türkiye´ye F-35 jetlerinin teslimatının durdurulabileceğini de kaydetmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Rusya ile yapılan S-400 anlaşmasından geri dönüş olmayacağını söylemiş, "Biz işi bitirdik. Artık konuşmanın anlamı yok" demişti.

Times´taki başyazıda ise Putin´in NATO ittifakını bölmeye çalıştığı belirtiliyor, "Kaybedenler Türk halkı olacak" deniyor.

Başyazı şöyle devam ediyor:

"Erdoğan´ın Kremlin´e doğru eğilimi dışarıdan tuhaf bir politika gibi görünüyor. Türkiye tarihi olarak haklı nedenlerle Rusya´ya temkinli yaklaştı. Ankara´nın ABD ile modern zamandaki müttefikliği, Stalin´in Türkiye topraklarına yönelik saldırgan planlarının olduğu 1946´ya kadar gidiyor.

"Türkiye´nin 1952´de NATO´ya kabulünden beri, Washington ile ilişkilerde zaman zaman sallantılar oldu, özellikle de 1974´deki Kıbrıs Savaşı´ndan sonra, ama bu şimdiye kadarki en büyük sorun."

´Rusya güvenilmez bir müttefik´

"Türk lider ülkesini güvenilmez bir müttefike doğru yöneltiyor" sözleriyle devam eden başyazıda, "(Erdoğan´ın) Moskova´ya doğru çalımı muhtemelen silah sistemlerinden ziyade Suriye ile ilgili. Eğer sonunda NATO´nun taleplerine boyun eğer ve S-400 anlaşmasını bitirirse, bunun karşılığında muhtemelen ABD´nin Suriyeli Kürtlerden desteğini çekmesini isteyecek" ifadeleri yer alıyor.

Başyazıda, Rusya´nın Türkiye´nin talebiyle Suriye´de muhaliflerin elinde kalan son bölge olan İdlib´e yönelik harekatı ertelediği hatırlatılarak, Moskova´nın Washington ile Ankara´nın arasını açmak için bu kozu kullandığı kaydediliyor.

Times başyazıda ayrıca, Türkiye´nin ABD´den Patriot sistemi almak istediğini de hatırlatmış ve şu yorumu yapmış:

"Türkiye´nin iki sistemi de almaya parası yetmez."

Başyazı, "NATO değişim içerisinde. Putin bölünmeleri daha da derinleştirmeye çalışıyor. Başarılı olmamalı" ifadesiyle bitiyor.

Rusya ile Türkiye, Aralık 2017´de S-400 füze savunma sistemi satışı için anlaşma imzalamıştı.

S-400 füzelerinin bu yıl teslim edilmesi bekleniyor.

Aralık ayında ise ABD Savunma Bakanlığı´na (Pentagon) bağlı Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı, Türkiye´ye 3,5 milyar dolar değerindeki Patriot hava ve füze savunma sisteminin satışını onaylamıştı.

Kaynak: BBC Türkçe



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER