Reklam Görüntülerine Tıklayarak Kitap Siparişi Verebilirsiniz

The Guardian gazetesi kurucu editörün sahip olduğu köleler nedeniyle özür diledi: 12 milyon dolar tazminat ödeyecek

İngiltere’de faaliyet gösteren The Guardian gazetesi, 1821 yılında gazeteyi kuran John Edward Taylor’un işletmelerinde köle çalıştırdığını tespit etti.

The Guardian gazetesi kurucu editörün sahip olduğu köleler nedeniyle özür diledi: 12 milyon dolar tazminat ödeyecek

200 yıldan fazla süredir faaliyet gösteren İngiliz gazetesi The Guardian, geçmişiyle yüzleşmek amacıyla Nottingham Üniversitesi ve Hull Üniversitesi akademisyenlerinden oluşan özel bir komite kurdu ve bu komiteye şirket arşivlerini açtı.

Akademisyenler ve araştırmacılar 1821 yılında gazeteyi kuran iş insanı, tekstilci ve gazeteci John Edward Taylor ve kendisine kuruluşta 100 poundluk yatırım payı veren 11 iş insanının ticari faaliyetlerini araştırdı.

Araştırmalar sonucunda Taylor ve iş insanlarının köle sahibi olduğu, tarım ve tekstil işletmelerinde köle çalıştırdığı, Birleşik Krallık’ın köleliği yasaklaması üzerine sahip oldukları köleleri kaybetmeleri nedeniyle hükümetten tazminat talep ettikleri ortaya çıktı.

Bunun üzerine The Guardian resmi bir özür metni yayımladı, geçmişiyle ilgili detayları manşetine taşıdı ve 12 milyon dolarlık özel bir tazminat fonu ayırdı.

Gazete bu fonla Karayipler’de geçmişte köle ticareti nedeniyle etkilenmiş bölgelere yatırım yapacak, sivil toplumu destekleyecek. Fonun yönetimi için gazete özel bir yetkiliyi görevlendirecek.

The Guardian ayrıca köle ticaretiyle ilgili artık daha fazla içerik üretecek. Karayipler ve dünyanın diğer bölgelerinde 12 yeni siyah gazeteciyi işe alacak, az temsil edilen demografik gruplardan gelen gazetecilere özel eğitim ve burs imkânları sunacak.



Uyarı! Yapmış olduğunuz yorumlar incelendikten sonra onaylanacaktır onaylandıktan sonra gözükecektir


YAZARLAR

Resimlere Tıklayarak Kitap Satın Alabilirsiniz

HABERLER